Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zelenina, … Dodatky, ….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zelenina, … Dodatky, …."— Transkript prezentace:

1 Zelenina, … Dodatky, …

2 Probiotika a prebiotika

3 Probiotika a prebiotika *
probiotika (probiotické kultury) = živé organismy (především bakterie mléčného kvašení), které pozitivně ovlivňují složení a vlastnosti střevní mikroflory konzumenta prebiotika (prebiotické sacharidy) = nestravitelné složky stravy (oligo- a polysacharidy), které selektivně stimulují růst nebo aktivitu některých kultur střevní mikroflory (probiotik) * - jedná se o část mých starších přednášek ze Základů výživy jedná se jen o základní informaci

4 Probiotika bakterie mléčného kvašení (především bifidobakterie) *
vstupují do organismu (při konzumaci kysaných mléčných výrobků) a přežívají v nezanedbatelném počtu v prostředí trávicího traktu ** metabolizují prebiotika (a další sacharidy) na těkavé mastné kyseliny (octovou, propionovou, mléčnou, máselnou) a plyny (CO2, H2, CH4) * probiotickou aktivitu však vykazují také některé kvasinky (např. Sacharomyces cerevisiae) ** pro zajištění pozitivního účinku se uvádí doporučený denní příjem 108 až 109 živých buněk, což odpovídá typicky 100 g kysaného mléčného výrobku (obsahujícího živou kulturu)

5 Účinek probiotik krátké mastné kyseliny: produkují některé vitaminy
zdroj energie stimulují střevní peristaltiku ochrana střevní sliznice (máselná kyselina) zlepšení absorpce železa a vápníku (v důsledku snížení pH) klesá počet patogenních mikroorganismů ve střevě ( - “ - ) v důsledku toho se snižuje obsah hnilobných produktů ve stolici produkují některé vitaminy snižují absorpci cholesterolu (např. ho metabilizují) stimulují imunitní systém snižují výskyt alergických reakcí na potraviny

6 Prebiotika nestravitelné oligosacharidy, které selektivně stimulují růst nebo aktivitu probiotik (součást rozpustné vlákniny) + váží toxiny enteropatogenů (ty se nemohou vázat na střevní stěnu) přirozeně přítomné v mateřském mléce * částečně přítomny v některých potravinách ** x cíleně vyráběny deriváty laktosy (laktulosa, …), galaktooligosacharidy, fruktooligosacharidy, … * široké spektrum oligosacharidů (jejich složení se s věkem dítěte mění) ** např. laktulosa vzniká isomerací laktosy působením záhřevu na mléko, a je v malém množství přirozenou složkou tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků fruktooligosacharidy se vyskytují v řadě druhů ovoce a zeleniny (jejich vyšší obsahy lze nalézt například v čekance, cibuli, česneku či banánech) galaktooligosacharidy (například rafinosa, stachyosa a verbaskosa) jsou přítomny ve větších obsazích zejména v luštěninách


Stáhnout ppt "Zelenina, … Dodatky, …."

Podobné prezentace


Reklamy Google