Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Služby, servis a podpora

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Služby, servis a podpora"— Transkript prezentace:

1 Služby, servis a podpora
Kontrola kvality siláží Troubelice Ing. Sobotka Miroslav

2 Nový výhradní distributor v ČR Silážní přípravky Sil-All

3 Produktové portfolio

4 Kontrolou kvality siláží docílíme vyvarování se případných nedostatků.
Proč vlastně? Kontrolou kvality siláží docílíme vyvarování se případných nedostatků.

5 Co je cílem: Tato posouzení, tyto měření a podněty bezesporu poslouží k odstranění případných chyb a to v průběhu celého procesu - od výroby, skladování, zakrývání, vybírání až po krmení těmito hodnotnými objemnými krmivy.

6 Možnosti servisu: infračervenou kamerou – termokamera
Měření aktuálních teplot infračervenou kamerou – termokamera silážní stěny / boky siláží / vršky siláží načechraná, zhutnělá a rozdružená siláž

7 1. Termokamera: Hodnoty zahřívání se siláží po otevření silážních jam a v průběhu jejich vybírání Měřením termokamerou lze získat informace o teplotách na čele siláže a uvnitř, které pomohou řešit specifické problémy přímo na farmě. Umožní Vám redukovat ztráty objemných krmiv, zlepšit produkci mléka a snížit tak náklady na nákup koncentrátů.

8 Fota termokamery: 4 x listy fota
Příklady fota z termokamery, např: Profil – rozdíly, načechrané siláže, rozdružené a zhutnělé senáže Vršky siláží – porovnání, detaily hřátí. Porovnání – teploty udusané hmoty a načechrané hmoty

9 Platí: Je dáno, že zvýšení teploty o každých 10 ⁰C v 1 tuně krmiva o sušině 30% DM vyžaduje energii vice než 30MCal. To je ztráta takového množství energie, která vede ke snížení produkce o 5 l mléka

10 Zahřívání: Siláž se zahřívá v důsledku přítomnosti vzduchu, působením kvasinek a plísní. Zahříváním dochází ke ztrátě energie siláže, k poškození bílkovin, snížení stravitelnosti. Dochází ke snížení produkce mléka, ale hlavně ke snížení kvality vlastního krmiva, což má obecně vliv na zdravotní stav dojnic (mastitidy-záněty) a pak i na kvalitu mléka (somatika-PSB).

11 Nejvíce dbát na: Udržovat při vybírání siláží pořádek
Mít co nejméně narušených siláží a senáží Vždy co nejmenší plocha odkryté siláže – vršek na 1 až 2 dny odběru

12 Sekundární fermentace – vzduch O2
Vysoké ztráty – provzdušnění siláží – nešetrné odběry Velmi rychle se obnovují rozkladné procesy, nastává růst kvasinek a plísní. V důsledku těchto pochodů dochází k vzestupu hodnoty pH siláže a tím ke ztrátě konzervačního účinku kyselého prostředí.

13 Minimum přístupu vzduchu
Při odběru krmiva ze silážní jámy, plata, vaku je třeba vždy omezit působení vzduchu na minimum. Jedná se především o minimalizaci plochy odebírané hmoty. Plocha řezu musí být hladká. Je třeba se vyvarovat vytrhávání silážní hmoty a jejímu načechrávání. Mělo by být odebíráno jen potřebné denní množství siláže. Z důvodu průniku vzduchu, by hloubka denně odebírané vrstvy siláže (hlavně v létě) neměla být menší než 30 cm.

14 2. Zjišťování hutnosti Zjištěním hustoty silážní hmoty-hutnosti přesně zjistíme kvalitu udusání silážované hmoty. Odebráním vzorku, zvážením, změřením hloubky a dle přiložené tabulky zjistíme přesnou hodnotu, objemovou hmotnost čerstvé hmoty. I hned možnost přepočet na DM (dry matter) sušinu.

15

16 Tabulka pro přepočet a zjištění hutnosti

17 Hodnoty z průběžných nespočet měření: - tabulka Excel
Nespočet měření: kukuřice hranice přes 800 kg/m3, u trav hodnoty v průměru na úrovni 700 kg/m3. !!!! nižší hutnost - sekundární fermentace - znovu přístupný kyslík - obnova rozkladných procesů - zahřívání siláží – růst nežádoucích aerobních bakterií, kvasinek a plísní. Průměrné hutnosti siláží - skutečné objemové hmotnosti, resp. doporučené hodnoty v kg/m3 Trávy, vojtěšky kg/m3 Kukuřice kg/m3

18 Udusání hmoty – průnik vzduchu

19 Grafy Vliv hutnosti na výši ztrát hmoty
Vliv hutnosti na množství nežádoucích kvasinek v silážích v závislosti na pH siláží v průběhu vlastní fermentace další ze standardního servisu: měření hodnot pH teploty sušiny

20 4 silážní inokulanty Sil – All 4x4+
Sil – All 4x4+ FVA (flexible volume aplication) Sil – All Maize+ FVA (flexible volume aplication) Sil – All Fireguard

21 Sil-All 4x4 + Tento přípravek, vylepšený Sil-All 4x4+ obsahuje oproti ověřenému předchozímu přípravku Sil-All 4x4, navíc protiplísňový kmen. Dávkování: dodání počtu bakterií na gram ošetřené píce 2 l/t - 250g / na 50t siláže

22 Sil-All 4x4+ FVA Koncentrovaná verze Sil-All 4x4+ přípravku – pro větší farmy, pro aplikátory s nízkoobjemovou aplikací, minimalizace doby pro opětovné plnění aplikátoru vodou Dávkování: dodání počtu bakterií na gram ošetřené píce A/ 50ml/t g/na 50t siláže B/ 100 ml/t - 100g/na 50t siláže C/ 2 l/t g/na 50t siláže

23 Očekávané benefity Rychlá fermentace-rychlé snížení pH
Nižší ztráty sušiny Vyšší ochrana bílkovin a škrobu - jejich minimální degradace Potlačení rozvoje nežádoucí mikroflóry Zamezení tvorby kys. máselné, amoniaku, alkoholu Podpora stravitelnosti a výživné hodnoty + navíc podpora aerobní stability při vybírání siláže

24 Složení 4x4+ Bakterie mléčného kvašení: Lactobacillus plantarum
Pediococcus acidilactici Pediococcus pentosaceus Propionibacterium acidipropionici

25 Působení bakterií mléčného kvašení
Postupné působení jednotlivých přítomných bakterií Pediococcus pentosaceus – působí jako první bakterie v rozmezí pH ›7 – do cca 4,5 Pediococcus acidilactici – působí jako druhá bakterie v rozmezí pH ›7 – pod 4 Lactobacillus plantarum – působí jako třetí bakterie v rozmezí pH ›6 – a dlouho pod 4

26 Propionibacterium acidipropionici
Acidotolerantní kmen Přednostně využívá kyselinu mléčnou Nesnižuje koncentraci cukrů Produkuje 2 moly kyseliny propionové & 1 mol kyseliny octové

27 Sil-All 4x4+ Bakterie Množství Enzymy Lactobacillus plantarum
500,000 cfu/g α-amylase Pediococcus pentosaceus 200,000 cfu/g Cellulase Pediococcus acidilactici Xylanase Propionibacterium acidipropionici 100,000 cfu/g β-glucanase dodání celkem BMK na gram ošetř. píce 1,000,000 Základní dávka 5g/t Základní balení sáček 250g/50t 1 box=1kg (4x250g)/200t

28 Enzymatická složka Uvolnění dostupných cukrů ze složitých polysacharidů pro BMK a tvorbu dostatečného množství kyseliny mléčné Celuláza Xylanáza β-glukanáza α-amyláza

29 Sil-All 4x4+FVA Bakterie Množství Enzymy Lactobacillus plantarum
500,000 cfu/g α-amylase Pediococcus pentosaceus 200,000 cfu/g Cellulase Pediococcus acidilactici Xylanase Propionibacterium acidipropionici 100,000 cfu/g β-glucanase dodání celkem BMK na gram ošetř. píce 1,000,000 Základní dávka 2g/t Základní balení sáček 100g/50t 1 box=400g (4x100g)/200t

30 Sil-All Maize+ FVA Určený pro silážování glycidových objemných krmiv - kukuřice a čiroku Dávkování: též varianta FVA 100ml/t, 50ml/t a 2l/t dodání počtu bakterií na gram ošetřené píce

31 Bacteria Rate Enzyme Pediococcus acidilactici 100,000 cfu/g α-amylase Propionibacterium acidipropionici 150,000 cfu/g Total bacterial application 250,000 cfu/g Základní dávka 2g/t Základní balení sáček 200g/100t 1 box=800g (4x200g)/400t

32 Sil-All Fireguard Složení : 3 mléčné bakterie, enzymy
soli - benzoan sodný a sorban draselný Účinnost proti tvorbě plísní a kvasinek Zvyšující protiplísňový účinek Podpora stability siláže při odběru – proti zahřívání Vhodný k ošetření vrchních vrstev siláží

33 Mléčné bakterie Enzymy Proti plísňové inhibitory L. plantarum Amylase Sorban draselný P. acidilactici Cellulase Benzoát sodný P. pentosaceus Základní dávka od 150 g/t Základní balení pytel 7,5 kg/50t

34 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Služby, servis a podpora"

Podobné prezentace


Reklamy Google