Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIvana Pešková
1
TĚSTOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: těstoviny, charakteristika, význam, výroba, druhy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům: 117
2
CHARAKTERISTIKA Těstoviny jsou potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta, vyrobeného z pšeničné mouky a vody (eventuelně i z vajec či jiných přísad). 1.
3
VÝZNAM Těstoviny mají vysokou výživovou hodnotu
Minerální látky Ca, P, K, Mg, Fe Vitamíny (A, B1, B2, PP). D Dobře stravitelné Nenáročné na přípravu široké využití Typické pro italskou kuchyni Dlouhá trvanlivost 2.
4
VÝROBA Smíchat suroviny Protlačit přes matrice Usušit Zabalit
3.
5
DRUHY Rozdělení těstovin podle složení: Vaječné Vaječné s mlékem
Bezvaječné Semolinové Celozrnné- pšeničné, žitné Domácí a ostatní těstoviny Barevné- ochucené 4.
6
DRUHY Rozdělení těstovin podle délky:
Dlouhé – 20 – 50 cm - špagety, makarony Středně dlouhé - 1 – 10 cm - fleky, kolínka, penne, nudle, farfalle Krátké mm - flíčky, alfabet-písmenka, tubettiny 5.
7
DRUHY Rozdělení dle použití na:
zavářkové - vlasové nudle, flíčky, drobení, písmenka přílohové - špagety, kolínka, široké nudle 6.
8
KVÍZ Jak se nazývají tyto těstoviny?
FARFALLE PENNE 7. 8.
9
KVÍZ FUSILLI ROTELLE 9. 10.
10
KVÍZ MAKARONY RAVIOLI 11. 12.
11
KVÍZ TORTELLINI 13.
12
KVÍZ LASAGNE 14.
13
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.