Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_2.3.16 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová Datum, období kdy byl vytvořen:  Název práce: Všežravci Předmět, pro který je VM určen: Člověk a jeho svět  Ročník, pro který je VM určen: Třetí  Časová dotace: 1 hodina  Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Živá příroda – Živočichové, Všežravci Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: Prezentace je určena jako úvodní seznámení s touto skupinou. Učitel si připraví výklad, žáci doplňují svými zkušenostmi a znalostmi. Pomůcky: prezentace

2 VŠEŽRAVCI

3 VŠEŽRAVCI Všežravci mají organismus přizpůsobený pro příjem masité i rostlinné potravy. Trávicí soustava těchto organismů je schopna strávit potravu jak živočišného, tak rostlinného původu. Na poměru množství jednoho druhu potravy oproti druhému nezáleží. Mezi všežravce patří například švábi, škvoři, hlodavci (např. potkani) a medvědi.

4 VŠEŽRAVCI

5 VŠEŽRAVCI Pes domácí Obecně se předpokládá, že se jedná o zdomácnělého a umělým výběrem změněného vlka obecného. Úloha psa v lidské společnosti byla vždy rozmanitá, člověku je pomocníkem při lovu nebo při přehánění stád, zaujímá funkci strážce majetku, svého majitele a dalších domácích zvířat, používá se k přepravě nákladů, jako tažný nebo saňový pes, může být cvičen po použití v ozbrojených složkách či k asistenci hendikepovaným osobám.

6 VŠEŽRAVCI

7 VŠEŽRAVCI Prase domácí Je savec, vyšlechtěný z prasete divokého.
Potrava - zejména brambory, obilný šrot, kořeny, hmyz, červi, vejce. K péči o tělo patří bahenní koupel (vyválení v bahně). Kromě toho tato koupel v létě prasata ochladí, protože nemají potní žlázy a nemohou se potit jako člověk. Potom si otřou bahno o nějaký pařez nebo kámen. Tak se zbavují dotěrného hmyzu jako jsou klíšťata, blechy a komáři. Prasata jsou totiž velice čistotná zvířata.

8 VŠEŽRAVCI

9 VŠEŽRAVCI Vosa obecná Na rozdíl od včel může své žihadlo použít opakovaně, neboť není opatřeno zpětnými háčky. Vosa obecná se živí převážně nektarem, pochutná si však i na sladkém ovoci nebo limonádě. Larvy vosy obecné jsou ovšem dravé. Dělnice vyrážejí každý den na lov kořisti, nejčastěji much a různého malého hmyzu, které usmrcují kusadly (občas použijí i žihadlo).

10 VŠEŽRAVCI Vosy si staví své hnízdo obvykle v zemi, např. v lesích, podél břehů vod a cest, někdy také v tmavých dutinách nad zemí. Žije v něm celá vosí kolonie čítající až 2000 jedinců. Přezimující oplodněná královna se probouzí na počátku jara, vylétá a vybere si vhodné místo pro založení nové vosí kolonie. Začne se stavbou buněk, do nichž pak klade vajíčka. Z těchto vajíček se později vylíhnou první dělnice; jsou to nedospělé samice, které tudíž nemají dovyvinuté pohlavní orgány a nemohou se rozmnožovat. Okamžitě přebírají veškerou péči o hnízdo. Od této chvíle se královna věnuje již jen kladení vajíček. Koncem léta se z vajíček vylíhnou samci a samičky. Jedině oplodněné samičky přezimovávají, aby mohly příští jaro zase založit novou kolonii. Ostatní obyvatelé hnízda včetně staré královny umírají.

11 VŠEŽRAVCI

12 VŠEŽRAVCI Kachna divoká
Kachna divoká hledá potravu jak ve vodě, tak i na souši. Potrava je rostlinná i živočišná, většinou převládá rostlinná potrava, ale v létě a na podzim se zvyšuje dávka živočišné stravy. Mezi živočišnou potravu patří ryby, žáby, plazi, savci včetně myší a hrabošů a dokonce i zbytky mršin. Mezi rostlinnou převážně různé druhy trav. Kachny mění peří jednou do roka. Mají asi pírek a ochranných per, které je chrání před vlhkem a chladem. Svoje peří si mastí tukem, aby nepronikla peřím žádná voda. Mazová žláza produkuje tuk. Kachna ho vytlačí zobákem a roztírá po peří.

13 Zdroje: Neocitovaná obrazová díla byla použita z knihoven Microsoft Word 2003 a


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"

Podobné prezentace


Reklamy Google