Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_ , Milenci a vrazi Mgr. Jan Křoustek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_ , Milenci a vrazi Mgr. Jan Křoustek"— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_01.02.30, Milenci a vrazi Mgr. Jan Křoustek
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_12_INOVACE_ , Milenci a vrazi Autor Mgr. Jan Křoustek Tematická oblast Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ Ročník 4. ročník Datum tvorby Anotace Materiál slouží k prohloubení znalostí o díle Milenci a vrazi od V. Párala. Metodický pokyn Studenti si během promítání prezentace dělají poznámky do svých sešitů.

2 Vladimír Páral Milenci a vrazi

3 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
Rok vydání: 1969 Modelový společenský román, zobrazuje dějinný vývoj jako nezměnitelný sled automatismů a stereotypů, věčný souboj mezi „Dobyvateli a Obléhanými, Červenými a Modrými“. Pro kulturní politiku normalizace nepřijatelný román psaný formou životopisů několika osob různého společenského postavení a glos z politického i kulturního dění.

4 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
POSTAVY V románu se objevuje řada postav, které jsou rozděleny do dvou rozdílných společenských tříd. „Modří“ – společensky dobře postavení, zajištění a majetní. „Červení“ – chudí, ale draví a dobyvační. Borek Trojan – v románu mu patří největší prostor. Inženýr chemie, který postupně zdolává společenskou hierarchii od nejnižších příček až do vedení fabriky – „postupně modrá“.

5 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
POSTAVY „Modří“ – jsou zastoupeni ředitelem chemického závodu Kotex Evženem Gráfem, jeho ženou Zitou a synem Romanem – bydlí v domě č. p. 2000, v nejlepším bytě. „Červení“ – představují je další obyvatelé domu – Manželé Jolana a Bogan Tušlovi, Madda Serafinová a její bratr Alex. Každá z postav je v průběhu textu charakterizována životopisným sloupkem, v němž se opakují stejné a podobné motivy, takže lidský charakter se ve výsledku jeví jako odhadnutelná varianta té které série.

6 Vladimír Páral - Milenci a vrazi
VLIV DÍLA Jedním z rysů prozaické tvorby 60. let bylo i konfrontování individuálního osudu jedince s obecným pohybem dějin. V tomto ohledu je Milencům a vrahům blízká Sekyra L. Vaculíka či Žert M. Kundery. Páral však vyčnívá právě díky vytváření schematických, modelových situací, které mu umožňují vyslovit svou filozofii dějin zřetelně a konkrétně. Román byl v roce 2004 zfilmován Viktorem Polesným.

7 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
MÍSTO A ČAS DĚJE Děj se odehrává v 60. letech 20. st. ve fiktivní chemičce Kotex v Ústí nad Labem (objevuje se již v předchozích Páralových dílech) a v domě symbolického č. p

8 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
DĚJ DÍLA Život je představen jako věčný a uzavřený koloběh předznamenaný sexuální touhou a touhou vlastnit. V textu se střídá líčení životů příslušníků dvou společenských tříd – chudých a bohatých – tomu odpovídají série kapitol nazvané Dobyvatelé a Obležení.

9 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
DĚJ DÍLA Na příkladu Borka Trojana, který se ze sexuálně neukojeného laboranta vyšplhal na post ředitele Kotexu, je názorně zachycen ústřední společenský princip postupného „modrání červených“ a jejich vytlačování novými „červenými“. Tento koloběh je prezentován jako nevratný. Román zachycuje bludných kruhů několik, každá postava představuje jednu z vývojových fází. Pozitivní východisko Páral nenabízí. V závěru zobecňuje individuální lidské osudy v abstraktní koncepci dějin lidstva.

10 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
UKÁZKA Z DÍLA „Já už přestávám věřit, že se z téhle cimry někdy dostaneme…“ vzdechla Jolana. „Neboj, dostanem!“ „Všichni už bydlí, jen my musíme pořád škemrat a oni se nám za zády chechtají, starají se jen o svý auťáky a chaty, bodejť by ne – oni všichni už bydlí! Slyšíš, Bogane, všichni na nás kašlou – oni-už-bydlí – co my je pořád otravujeme s nějakým bytem? ONI HO UŽ MAJÍ! – „

11 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
UKÁZKA Z DÍLA „Tak dlouho budem na ně najíždět, až – „ „Jsou dva druhy lidí: s kvartýrem a bez něho. A mezi nima ostnatej drát. Au, když pomyslím, že v tomhle budem brzo s děckem tři…“

12 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
KONTROLNÍ OTÁZKY Ve kterém roce bylo dílo poprvé vydáno? Kde a kdy se děj knihy odehrává? Jak se jmenuje hlavní postava díla? Na jaké dvě vrstvy jsou postavy v díle rozděleny?

13 Vladimír Páral – Milenci a vrazi
Seznam použitých zdrojů SLANAŘ, O. a kol. (2006). Obsahy a rozbory děl. Třebíč: Nakladatelství Petra Mrákotová. 255 s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_ , Milenci a vrazi Mgr. Jan Křoustek"

Podobné prezentace


Reklamy Google