Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Globalizovaný západ Autor Jana Trčková Tematický okruh ZSV - Člověk ve společnosti a jako jedinec Ročník 2.ročník Vytvořeno Anotace Cílem těchto pracovních listů je ukázat a popsat podstatné rysy současné doby a co nejvíce je konkretizovat na jevech v soudobé společnosti. Zaměřují se hlavně na téma globalizovaného Západu a na současnou geopolitickou diskusi. Metodický pokyn Studenti mohou s předloženým materiálem smysluplně pracovat až po probrání základů sociologie. Jednotlivé úkoly pak slouží k procvičení a k nalezení širších souvislostí v celku základů společenských věd. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Globalizovaný západ Geopolitická diskuse

3 Zásadní proměna geopolitické diskuse
Téma globalizace je jedním z nejdiskutovanějších v posledních dvaceti letech. Původní geopolitické uspořádání členěné podél bipolárních os Východ – Západ a Sever – Jih nyní nahradilo složitější schéma: Východ se stává součástí Západu a Jih začal postupovat na Sever. Geopolitická diskuse byla zpočátku ovlivněna dvěma velkými tezemi z prostředí americké politologie: Francis Fukuyama (Konec dějin 1989) a Samuel Huntington (Střet civilizací 1993)

4 Konec dějin (F.Fukuyama)
Myšlenka konce dějin počítá s vítězstvím Západu, tj. kapitalismu a demokracie chránící lidská práva. Dějiny jsou tedy rychlejším či volnějším směřováním ke globalizaci západního stylu. Lidstvo čeká čím dál víc jednoty, míru a blahobytu. Všechny protichůdné síly a pozůstatky někdejšího střetu ztrácejí na síle. Cílem je nezadržitelný pokrok.

5 Střet civilizací (Samuel Huntington)
Zde naopak autor tvrdí, že v globalizovaném světě, který se jeví zdánlivě jednolitě, jsou skryty nové konflikty. Upozorňuje, že studená válka vlastně střety jednotlivých entit jen na čas zastavila. Hrozí nám střet Západu s islámem, střet Asie s Evropou.

6 Úkoly Jak vypadalo geopolitické uspořádání světa v polovině dvacátého století a jak v jeho konci? Jasně vymezte rozdíl v diskusi o směřování dějin mezi F.Fukuyamou a S. Huntingtonem.

7 Hypermoderní globalizace
Představa o ,,válce civilizací“ je překonána. K velkému počtu konfliktů dochází nikoli mezi civilizacemi, ale uvnitř civilizace jedné. To je případ íránsko-irácké války, etnického násilí ve Rwandě a na Balkáně. Kulturní faktory však skutečně hrají v současných kolektivních střetech klíčovou roli. Ideologické a náboženské představy spojené s identitou společnosti se objevují s novou tváří. Šíří se antiamerikanismus, pokračuje vyhánění a masakry živené národní mytologií či požadavkem náboženské a etnické čistoty.

8 Úkol Objasněte, jak v současnosti (v hypermoderní globalizaci) vidí geopolitikové neustávající konflikty.

9 Kultura jako zdroj polemických konfliktů
I v rozvinutých demokraciích funguje kultura jako oblast ostrých polemik. Důkazem jsou etické spory kolem genetické manipulace, legalizace drog, adopce dětí homosexuálními páry, kastrace sexuálních deviantů aj. V době, kdy nás znepokojuje ekonomika, se centrem kolektivního napětí stávají kulturní otázky.

10 Úkol Doložte, že i v rozvinutých demokraciích je kultura zdrojem polemických konfliktů.

11 Závěrečný úkol: Pojmy pod číslem správně přiřaďte k pojmům pod písmenem. 1 Konec dějin 2 bipolární osy V-Z, S-J 3 genetické manipulace, legalizace drog 4 Střet civilizací V součást Z, J postupuje na S A pol. 20.stol. B S. Huntington C od 90.let 20.stol. D F.Fukuyama E kulturní konflikty současnosti

12 Kontrola správných výsledků:
1D 2A 3E 4B 5C

13 Zdroje BURUMA, Ian. Krocení bohů: náboženství a demokracie na třech kontinentech. Vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Academia, 2012, 121 s. XXI. století, sv. 15. ISBN LIPOVETSKY, Gilles a Sébastien CHARLES. Hypermoderní doba: od požitku k úzkosti. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Prostor, 2013, 144 s. Střed (Prostor), sv. 15. ISBN JUVIN, Hervé a Gilles LIPOVETSKY. Globalizovaný západ: polemika o planetární kultuře. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Praha: Prostor, 2012, 231 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Ilustrace Vladimír Renčín. Liberec: Dialog, 2008, 219 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google