Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úlohy nejen na počítání..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úlohy nejen na počítání.."— Transkript prezentace:

1 Úlohy nejen na počítání..
Matematika pro stavební obory 20. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha

2 P R O C E N T A

3 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro libovolný, nejlépe ale třetí ročník učebních stavebních oborů předmětu MATEMATIKA. Může být využit jako doplňkový materiál v rámci opakování učiva. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s příklady podporující výklad učitele. Touto formou se snaží povzbudit zájem učňů o matematiku a motivovat je k přemýšlení. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší atraktivnost formou prezentace „s obrázkem“. Úlohy mohou žáci řešit samostatně ve svých sešitech nebo na interaktivní tabuli s možností následné kontroly. Zároveň jej mohou využívat žáci pro pozdější domácí přípravu na výuku.

4 Úlohy nejen na počítání…
Matematika nás má naučit dvěma „p“: P Ř E M Ý Š L E N Í a P Ř E S N O S T I

5 Úlohy nejen na počítání…
U následujících úloh budete muset nejenom počítat, ale i trochu přemýšlet… Když na řešení nepřijdete hned, nevadí. Opište si je a doma v klidu podumejte, udělejte si třeba obrázek a hledejte řešení….

6 Úlohy nejen na počítání…
Držím vám palce, ať to zvládnete co nejlépe…

7 Úlohy nejen na počítání…
1. Řada čísel, půjdeme-li po šipkách, vznikla podle určitého systému. Úkolem je objevit číslo, které tomuto systému vyhovuje a patří do poslední prázdné šipky.

8 Úlohy nejen na počítání…
2. Čas potřebný k výrobě určitého produktu se zkrátil o 50 %. O kolik se zvýšila produktivita práce?

9 Úlohy nejen na počítání…
3. Dvěma bratrům je dohromady 84 let. Když bylo staršímu bratrovi tolik let, kolik je dnes mladšímu, stáří mladšího bratra bylo právě poloviční než dnešní stáří staršího bratra. Kolik je teď bratrům let?

10 Úlohy nejen na počítání…
4. Věříte meteorologům? V rádiu se ozve zpráva: „Za půl hodiny začnou půlnoční zprávy našeho rádia, venku prší, ba přímo leje jako z konve. Počasí se má postupně vylepšovat a přesně za sto dvacet hodin bude určitě slunečno!“ Dá se této zprávě o počasí s takovým předstihem věřit?

11 Úlohy nejen na počítání…
5. Dokážete nakreslit pětiúhelník s hvězdou jedním tahem? Asi to nebude problém, dokážete ale spočítat, kolik je tam celkem trojúhelníků?

12 Úlohy nejen na počítání…
6. Existuje relativně mnoho čísel, která mají následující vlastnost: při dělení dvěma, třemi, čtyřmi, pěti nebo šesti bude zbytek vždy 1. Ale při dělení sedmi vyjde dělení beze zbytku. Najděte nejmenší číslo, které vyhovuje této podmínce.

13 Úlohy nejen na počítání…
7. Vlak projel kolem pozorovatele na trati za 5 s. Po mostě, který má délku 100 m, projel vlak za 10 s. Určete rychlost a délku vlaku.

14 Úlohy nejen na počítání…
8. Zvětší-li se jedna stran obdélníku o 10 cm a druhá o 5 cm, zvětší se obsah obdélníku o 5 dm2. Zvětší-li se první stran obdélníku o 5 cm a druhá stran o 10 cm, zvětší se jeho obsah o 6,5 dm2. Určete rozměry obdélníku.

15 Úlohy nejen na počítání…
9. 32 dělníků provede určitou práci za 35 dní. Za kolik dní bude práce hotova, bude-li na ní od 21. dne pracovat 48 dělníků?

16 Úlohy nejen na počítání…
10. Stará žába s mladou žabičkou jdou spolu přes les. Protože mladá žabička je neposedná a neustále někde poskakuje, spadne v nestřeženém okamžiku do lesní studny hluboké 10 m. Stará žába na ni nahoře čeká, až zase vyleze, jinak jí pomoci neumí. Žabička šplhá a šplhá a za den vyleze 3 m. Pak ale únavou usne a v noci o 2 m sklouzne dolů. To se další dny opakuje. Za kolik dní žabička vyleze ven?

17 Úlohy nejen na počítání…
Tak doufám, že se vám něco zadaří….

18 Úlohy nejen na počítání…
P O Z O R ! ! ! Výsledky úloh

19 Úlohy nejen na počítání…
37 o 100 % 48 a 36 let ne – bude zase před půlnocí 35 trojúhelníků 301 (číslo musí končit jedničkou, násobek 7) 20 m/s , 100 m 50 cm a 20 cm za 30 dní za 8 dní

20 Úlohy nejen na počítání…
Děkuji za pozornost ! A za vaši snahu – bude odměněna…

21 Úlohy nejen na počítání…
Použitá literatura: Eduard Kriegelstein, Zděněk Rozenský Sbírka úloh z matematiky 1 Pro 1.ročním stud.oborů SOU a SOŠ (SPN 1981) Použité obrázky a znázornění:


Stáhnout ppt "Úlohy nejen na počítání.."

Podobné prezentace


Reklamy Google