Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Potravinářské zbožíznalství Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy 1
2
„Náplň“ této lekce doplňky stravy * potraviny pro zvláštní výživu ** =
potraviny pro kojence a malé děti potraviny určené ke snižování tělesné hmotnosti potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny bez fenylalaninu potraviny s nízkým obsahem laktosy nebo bezlaktosové potraviny pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu (potraviny bezlepkové) zmrazené potraviny viz bioprodukty a biopotraviny geneticky modifikované potraviny fair trade produkty konvenientní potraviny potraviny nového typu viz Výživa a výživová politika * - vysvětlení tohoto termínu a některé základní informace o doplňcích stravy viz materiály k přednáškovému tématu 1 ** - problematikou těchto potravin se zabývá především Vyhláška č. 54/2004 Sb. Ministerstva zemědělství o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití (v platném znění), s výjimkou bezlepkových potravin (a potravin s velmi nízkým obsahem lepku), jimiž se zabývá především Nařízení komise (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku samostudium (možnost seminářových projektů) 2
3
Zmrazené potraviny 3
4
Základní informace hlavní právní předpis: Vyhláška č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny (v platném znění) oblast předpisu: tzv. hluboce zmrazené potraviny = ne zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo zmrazování = konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v potravinách skladování a transport: teploty výrobku -18 C a nižší (kromě povolených výjimek) * zmrazování: obvykle při teplotách -30 C a nižších musí být označeno: „po rozmrazení znovu nezmrazujte“ specifikace podmínek skladování v domácnosti * - týká se manipulace, přebalování potravin apod., kdy teplota potraviny smí krátkodobě vzrůst na minus 15 C, resp. minus 5 C 4
5
Srovnání s ostatními konzervačními metodami
relativně vysoká energetická náročnost malé ztráty živin zachování senzorických znaků čerstvých potravin Dochází při skladování a manipulaci se zmrazenými potravinami k nějakým změnám? (+ případně k jakým a jak se jim předchází?) 5
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.