Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět (pt) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět (pt) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Předmět (pt) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Předmět Větný člen, který je závislý na slovese nebo přídavném jménu, označuje osobu, věc nebo jev, které jsou slovesným dějem zasaženy. Může být ve všech pádech kromě 1. a 5. pádu. Bývá nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem a infinitivem. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Předmět vystupuje v těchto pádech:
Jeli jsme nakonec bez Petra. 3. pád Nemusíš mi nic dokazovat. 4. pád Vidím v dálce člověka. 6. pád Rád čtu o autech. 7. pád Se zloději nechci mít nic společného. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Předmět bývá vyjádřen:
podstatným jménem (nejčastěji) Sbírali jsme houby. Záhon plný květin. přídavným jménem Silný se vyvyšuje nad slabším. zájmenem Napíšeme mu. infinitivem slovesa Umíš zpívat? částicí Řekla mi své ano. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Předmět může být: holý Petra sbírala maliny. b) rozvitý
Petra sbírala zralé maliny. c) několikanásobný Petra sbírala maliny a ostružiny. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 1) Popište obrázek a použijte při popisu následující slova jako předmět:
žížalu, motýlovi, o berušce, s ulitou, značku Spojte je s těmito slovesy: prohlíží si, ulovil, směje se, neví, tahá se ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Srnec neví o berušce. Pták ulovil žížalu. Beruška se směje motýlovi. Zajíc si prohlíží značku. Hlemýžď nosí ulitu. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 2) Doplňte do vět předměty a určete jejich pády:
pravěku dárek K narozeninám jsem dostal Zajíc okusoval Vyprávěl nám o Nepočítal s Lékař mu na čtení předepsal silnější Nezapomeň zatelefonovat. Lakomec byl chtivý Paní učitelka nebyla spokojená s našimi Nevnímal, protože byl začtený do Milan se při hodině bavil se Zimní pobyt na horách prospívá našemu Koupil jí k svátku stromky peněz brýle známkami knihy mi námi kytici spolužákem zdraví Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 3) Rozlište předměty holé, rozvité a několikanásobné, holé podtrhněte modře, rozvité zeleně a několikanásobné žlutě . V Klatovech vystavovali také červené, fialové a žluté karafiáty. Naše Eliška má blankytně modré oči. Učili jsme se o slunovratu. Viděl jsem Petra i Pavla. Přemýšlel jsem o ní. Tetička slavila narozeniny i svátek dohromady. Mirek odevzdal velmi zajímavou práci z dějepisu. Finálového zápasu v odbíjené se zúčastnili žáci tachovské a karlovarské školy. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 4) Spojte šipkami rčení a jejich význam, podtrhněte v jednotlivých rčeních předměty:
odjet přijít na ten správný nápad dlouho žít utéct utahovat si z někoho ponaučit se uhodit hřebík na hlavičku zvednout kotvy prásknout do bot mít tuhý kořínek dostat za vyučenou dělat si z někoho dobrý den Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 5) Vyhledejte a vyznačte ve větách předměty:
Učili jsme se o pravěku. V pekařství prodávali rohlíky, chleba i koláče. Alena si koupila novou sukni. Tomáš mě neustále poučuje. Naše cesta do Prahy byla vyčerpávající. Jako malý jsem se bál strašidel. Petr odevzdal slohovou práci. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Použité zdroje: ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, s. 68. ISBN ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, s. 69. ISBN ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, s. 70. ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Předmět (pt) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google