Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_15_20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_15_20"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_15_20 Ročník 9. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního materiálu Počátek 2. světové války Anotace Pomocí prezentace s výkladem se seznamují se situací v předvečer 2. světové války.

2 Počátek 2.světové války

3 Křížovka Udělení milosti 2 Pravoslavný kněz 2
Architektonický směr za osvícenství 2 Lit. Směr 1. poloviny 19. století 2 Krásné nemožné 2 Extrémní levice 2 Teorie postupného vývoje 2

4 Řešení křížovky Amnestie Pop Klasicismus Romantismus Utopie Komunismus
Evoluce

5 R.1938 –Anschluβ Rakouska Anschluss (do reformy němčiny v roce 1996 psáno Anschluß, výslovnost dle IPA: ˈʔanʃlʊs), počeštěně anšlus, je německý výraz pro připojení, do jiných jazyků převzaté jinak běžné slovo označuje připojení Rakouska 12. března 1938 k nacistickému Německu.

6 –zabrání zbytku ČSR

7 R. 1925- Locarnská konference
Německo přijato do Společnosti národů. Zavázalo se, že již nikdy vojensky nepřekročí západní hranici. Pro chytré hlavy- co z toho plyne?

8 Naivní představa Západní mocnosti se domnívaly, že dvě extrémní zla se “pobijí“ mezi sebou.

9 1.září 1939 Touto naprosto podlou dohodou bylo Polsko souběžně napadeno ze západu Německem a z východu Ruskem. Na smluvené demarkační čáře si obě zla „podala ruce“.

10 „Pakt Ribbentrop-Molotov“ je historická smlouva o neútočení mezi nacistickým Německem a komunistickým Svazem sovětských socialistických republik, podepsaná v Moskvě 23. srpna Pojmenování paktu vzniklo z příjmení dvou vyjednavačů: Hitlerova ministra zahraničních věcí Joachima von Ribbentrop a Vjačeslava Molotova, který byl ministrem zahraničí v stalinském Sovětském svazu.

11 Tajný dodatečný protokol
U příležitosti podepsání paktu o neútočení mezi Německou Říší a Svazem sovětských socialistických republik podepsaní zplnomocněnci obou stran vedli přísně důvěrné rozhovory o otázkách hranic jejich daných sfér vlivu ve východní Evropě. Tyto rozhovory vedly k následujícím závěrům: 1. V případě nového územního a politického uspořádání oblastí náležejících k baltským státům (k Finsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě) bude severní hranice Litvy tvořit rozhraní mezi sférami vlivu Německa a SSSR. V této souvislosti obě strany uznávají zájem Litvy na území Vilna. 2. V případě nového územního a politického uspořádání oblastí náležejících k polskému státu bude rozhraní sfér vlivu mezi Německem a SSSR tvořit zhruba linie řek Narev, Visla a San. Otázka, zda zájem obou stran bude vyžadovat udržení nezávislého polského státu a jakými hranicemi má být tento stát vymezen, bude moci být definitivně vyřešena teprve v průběhu dalšího politického vývoje. V každém případě budou obě vlády řešit tuto otázku přátelskou dohodou.

12 3. Pokud se týče jihovýchodní Evropy, zdůraznila sovětská strana svůj zájem na Besarábii. Německá strana potvrdila svůj naprostý politický nezájem o tyto oblasti. 4. Tento protokol budou obě strany považovat za přísně tajný. Moskva, 23. srpna 1939 Za vládu Německé Říše: von Ribbentrop Zplnomocněnec vlády SSSR: V. Molotov

13 Vystřízlivění Zdánlivě oheň a voda si velice dobře rozuměly.
Extrémy tak vzdálené, až ve své podstatě totožné.

14 Přepadení Polska Poláci se svou zastaralou armádou nemohli čelit mohutnému útoku z obou směrů. Ale měsíc dokázali vzdorovat v nerovném a předem prohraném boji.

15 Válka „vsedě“ Západní mocnosti se konečně „rozhoupaly“ a vyhlásily válku Německu. Efekt to ovšem mělo jen diplomatický, místo aktivní vojenské podpory Polska zaujaly pozice v zákopech na německé západní hranici.

16

17 Západní mocnosti časem pochopily, že se musí připravovat na válku
Západní mocnosti časem pochopily, že se musí připravovat na válku. Ovšem na tu MINULOU!

18 Kdo určí název seriálu,dostává plus.
Závěr Kdo určí název seriálu,dostává plus.

19 Odkazy


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_15_20"

Podobné prezentace


Reklamy Google