Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_27MisS-18 Název tematické oblasti (sady) Technická příprava výroby Název vzdělávacího materiálu Obložení stěn Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je zaměřen na obložení stěn a stropů Klíčová slova obložení, stěna, velkoplošný materiál, pero, drážka, sokl, krycí lišta Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba, H/01 Truhlář Ročník II.- IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) 13.5. – Celková velikost 1930 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Dřevěné podlahy Podlahy patří mezi tradiční stavebně truhlářské výrobky umožňující užívání staveb. Druhy palubová podlaha vlysová podlaha– parkety vlysová podlaha – řemenový vzor mozaiková podlaha plovoucí třívrstvá lepená podlaha plovoucí laminátová podlaha korková podlaha

3 Palubová podlaha – tato podlaha se používá ve starších stavbách a rekreačních objektech. Základem jsou hoblovaná a broušená prkna většinou z SM, spojená na pero a drážku. Tloušťka podlahových palubek bývá 18 až 26mm v závislosti na zatížení podlahy a vzdálenosti polštářů. Tyto polštáře (hranoly) klademe na povrch (beton) odizolovaný proti vlhkosti ve vzdálenosti cm a srovnáme je do roviny.

4 Mezi polštáře vložíme tepelně izolační materiál
Mezi polštáře vložíme tepelně izolační materiál. Palubky přichytíme kolářským hřebíkem přes pero. Kolem stěn zůstává mezera 10mm, která bude v konečné fázi překryta krycí lištou. Podlahu po dokončení přebrousíme a dokončíme NH. V některých případech podlaha zůstává přírodní bez povrchové úpravy.

5 Vlysová podlaha – parkety, používá se v bytech, školách tělocvičnách, patří rovněž mezi klasické podlahy. Základem jsou vlysy z tvrdých dřevin, nejčastěji BK, DB, JS v rozměrech /40-70/16-22mm. Parkety před pokládkou necháme odležet v místnosti několik dnů, aby se srovnala vlhkost prostředí a vlhkost dřeva. Takto klimatizované vlysy lepíme asfaltovým lepidlem na odizolovaný beton za studena. Po nalepení se podlaha brousí a dokončuje NH. Mezery kolem stěn překryje krycí lišta.

6

7 Vlysová podlaha – řemenový vzor – používá se v bytech, kancelářích, tělocvičnách a podobně. Základem jsou prkna z tvrdých většinou exotických dřevin o rozměrech / /18mm na bocích i na čele upravené pro spojení na pero a drážku. Vlysy jsou již povrchově upravené lakem nebo voskovými oleji. Jednotlivé vlysy jsou lepeny na betonový podklad nebo se lepí na desky OSB. Tato podlaha patří mezi cenově náročnější.

8

9 Mozaiková masivní podlaha – používá se v bytech kancelářích a některé jednodušší typy i v průmyslových objektech. Základem jsou jednotlivé lamely obdélníkové nebo i jiných tvarů s tloušťkou 8mm. Tyto lamely se lepí kontaktním lepidlem na síťovinu do základních tvarů cca 400/400 až 600/600mm, ve kterých jsou možné koupit v obchodní síti. Takto připravené dílce lepíme na betonový podklad, následně brousíme a povrchově upravujeme. Tento způsob je nahrazován třívrstvou plovoucí podlahou stejného vzhledu. Zkrátí se tím doba montáže.

10

11 Plovoucí třívrstvá lepená podlaha
Základem jsou jednotlivé dílce, u kterých je na nosnou vrstvu z lišt, nalepená nášlapná vrstva z masívu a na spodní straně je protitahová vrstva nejčastěji z loupané dýhy. Pokládka se provádí na odizolovaný povrch a mirelon tl. 2-3mm. Montáž je rychlá, mezery kolem zdi kryjeme lištou.

12 a) 100% akrylátový lak nanesený při výrobě v 5ti vrstvách       UV-světlem, dodává povrchu tvrdost a odolnost proti oděru;       b) masivní nášlapná lamela o síle 4 mm umožňuje několikanásobnou       renovaci a dává výrobku životnost 30 let;       c) 10 mm překližka odolná změnám teploty a vlhkosti;       d) protitažná folie k zajištění stability a zabránění průniku vlhkosti;

13 Mozaiková plovoucí podlaha – používá se v bytech někdy i v kancelářích
Základem jsou jednotlivé dílce, u kterých je na nosnou vrstvu z lišt, MDF nebo překližky nalepená nášlapná vrstva z masívu a na spodní straně je protitahová vrstva nejčastěji z loupané dýhy. Tyto dílce se kladou volně na podklad, vzájemě jsou spojeny na pero a drážku. Tento způsob je nahrazován třívrstvou plovoucí podlahou stejného vzhledu. Zkrátí se tím doba montáže.

14

15

16

17 Laminátová plovoucí podlaha
používá se v domácnostech, kancelářích a podobně. Základ tvoří HDF tloušťky 6-8mm, horní vrstvu laminátová fólie různé odolnosti a spodní vrstvu protitah.

18 Korkové podlahy mají výborné fyzikální a mechanické vlastnosti
Korkové podlahy mají výborné fyzikální a mechanické vlastnosti. Korek odolává vlhkosti, vyzařuje vlastní teplo, tlumí kročejový hluk, je antistatický. Je vhodný pro alergiky. Korkové podlahoviny dělíme na na celoplošné lepené klasické korkové dlaždice a korkové plovoucí podlahy.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google