Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV18 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma HOUBY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy čerstvých a konzervovaných hub v prodeji, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.
2
HOUBY
3
HOUBY Jsou plodnice různých botanických druhů hub. ROZLIŠUJEME:
čerstvé houby pěstované lesní houby ze sběru
4
HOUBY PRODEJ ČERSTVÝCH HUB:
Je podřízen přísným zdravotnickým předpisům. Smí se prodávat pouze 54 druhů hub uznaných ČSN
5
HOUBY DRUHY V PRODEJI ČERSTVÝCH HUB: ŽAMPIÓNY HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
6
HOUBY PRODEJ: volně na váhu ve spotřebitelském balení
7
HOUBY POŽADAVKY NA JAKOST PRO PRODEJ:
čerstvé, zdravé, pevné, nasucho očištěné, bez nečistot VADY: přestárlé, nepřiměřeně mokré, zapařené, plesnivé, znečištěné
8
KONZERVACE HUB DRUHY KONZERVACÍ: SUŠENÍ STERILOVÁNÍ
9
KONZERVACE HUB SUŠENÉ v plátcích: SUŠENÉ mleté: Rozlišujeme:
jednodruhové směsi SUŠENÉ mleté: pouze hřiby
10
KONZERVACE HUB VADY: SKLADOVÁNÍ SUŠENÝCH HUB:
v čistých suchých skladech, chráníme před sluncem, cizími pachy a škůdci VADY: rozlámané, špatné druhové složení směsí hub, plíseň, živočišný škůdci (moli, červi), vybledlé…
11
KONZERVACE HUB STERILOVANÉ v nálevech: kyselém slaném sladkokyselém
vinném jednodruhové - ŽAMPIÓNY směsi
12
KONZERVACE HUB OBALY: sklenice plechovka SKLADOVÁNÍ:
v čistých a suchých skladech VADY: promáčklá plechovka nebo víčko, bombáž, špatná velikost hub, zakalený nálev, záměna druhu
13
OPAKOVÁNÍ Které druhy čerstvých hub se nejčastěji prodávají v obchodech? Na co si dáváte pozor při přejímce čerstvých hub? Které znáte konzervační metody hub? Jak skladujeme sušené houby?
14
ZDROJE http://apartmaneva.wz.cz/houby7.jpg
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996 krajene-212-ml.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.