Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VIROLOGIE I. Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VIROLOGIE I. Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016"— Transkript prezentace:

1 VIROLOGIE I. Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
Mikrobiologický ústav LF MU

2 Osnova Viry – úvod Stavba virové částice Klasifikace virů
Viry hepatitid Virus HIV Diagnostika virových hepatitid a HIV

3 Viry (1) Na pomezí mezi živými a neživými organismy.
Schopny přežívat pouze v hostitelském organismu  intracelulární parazité, chybí jim proteosyntetický aparát. Nebuněčné organismy, bez cizí „pomoci“ nerostou, nedělí se, nejsou schopny samostatně vyrábět energii ani syntetizovat makromolekuly. Vykazují vlastnosti živých systémů – schopnost adaptace, obsahují svůj vlastní genom.

4 Viry (2)

5 Dělení virů Mnoho možných parametrů:
DNA vs. RNA jednovláknové (ss) vs. dvouvláknové (ds) obalené vs. neobalené tvar kapsidy (kubická, helikální, ...) přítomnost reverzní transkriptázy V praxi se často používá Baltimorova klasifikace virů – 7 tříd.

6 Baltimorova klasifikace virů

7 Stavba viru (1) Virion = jedna virová částice
Kapsida = bílkovinné pouzdro, plášť, chrání NK a určují tvar virionu Kapsomera = morfologická jednotka sdružující strukturální podjednotky a tvořící kapsidu Virový genom = nukleová kyselina Nukleokapsida = strukturní útvar skládající se z virové NK a kapsidy Jednotlivé proteinové jednotky se k sobě spojují autoagregací (proces probíhající bez dodání energie).

8 Stavba viru (2) Obal – přítomen pouze u některých virů. Složen z lipidové dvojvrstvy a transmembránových glykoproteinů. glykoproteiny ve formě výběžků na porchu viru = peplomery (spikes) slouží k přichycení viru k hostitelské buňce

9 Symetrie virové kapsidy
Ikosahedrální (kubická) = dvacetistěn se třemi osami symetrie (2-, 3-, 5-četnou) Helikální (šroubovicová) = jednotlivé polypeptidy (protomery) se řadí za sebou a jako šroubovice sledují vlákno genomu Komplexní = uspořádání kapsomer neumožňuje jednoznačné zařazení do předchozích skupin

10 Viry hepatitid 5 hlavních typů virových hepatitid – VHA, VHB, VHC, VHD a VHE (každý patří do jiné virové skupiny)

11 Hepatitis A virus Neobalený, +ssRNA, 30 nm

12 Hepatitis B virus Obalený, částečně dsDNA (RT), 42 nm

13 Hepatitis C virus Obalený, +ssRNA, 50 nm

14 Hepatitis D virus Obalený, -ssRNA, 22 nm satelitní virus (vyžaduje
koinfekci s HBV)

15 Hepatitis E virus Neobalený, +ssRNA, 32-34 nm

16 Hepatitidy Infekční záněty jater, lidově žloutenky Pojem hepatitida:
přenosné virové onemocnění Příznak, ktreý je přítomen nejen při virové hepatitidě, ale také např. při obstrukci žlučových cest. nevirové hepatitidy Metabolická (Wilsonova choroba) – abnormální střádáním mědi v játrech  poškození jaterních buněk, poruchy funkce CNS a hemolytickou anémii; porfyrie = hromadění prekursorů hemu v játrech) Toxická (alkohol, léky)

17 Hepatitidy – příznaky Ikterická forma (zežloutnutí), ale běžnější je u všech hepatitid forma anikterická.

18 Prevence hepatitid Očkování proti hepatitidě A je dostupné a doporučené např. i při cestách do jižní Evropy či severní Afriky Očkování proti hepatitidě B je nyní součástí normálního očkovacího kalendáře (hexavakcína) možné současné očkování proti hepatitidě A i B Očkování proti hepatitidě C není (několik genotypů, velké množství subtypů, snadno mutuje) Očkování proti hepatitidě D = proti HBV Experimentální vakcíny proti HEV (různé fáze klinických studií, uvedení na trh zřejmě nebude v dohledné době)

19 Screening a léčba hepatitid
Screening hepatitidy B běžný (před operacemi, v těhotenství apod.). Léčba akutních hepatitid je symptomatická a podpůrná. Základem terapie klidový dietní režim, použití hepatoprotektiv. VHC – časná léčba interferonem může zabránit přechodu do chronicity. Antivirotika: lamivudin (HBV).

20 Virus HIV Retrovirus (reverzní transkriptáza)
HIV 1 – ve střední Africe a v ostatních kontinentech, kam se rozšířil HIV 2 – pouze v západní Africe, rozvoj onemocnění je pomalejší než u infekce HIV 1 přenos se krví, pohlavní cestou, z matky na dítě (transplacentárně i mateřským mlékem)

21 Infekce virem HIV primoinfekce virem HIV (težký pokles CD4+ lymfocytů, přechodná virémie, příznaky podobné jako tonsilofaryngitida, infekční mononukleóze či chřipce) bezpříznakové stádium (18 měsíců až 15 let, perzistující generalizovaná lymfadenopatie) časné symptomatické stádium (celkové příznaky – horečka nad 38,5° C, noční pocení, únava, úbytek na váze; časté malé oportunní infekce pozdní symptomatické stádium, AIDS (konečné stadium HIV infekce, velké oportunní infekce, nádory, encefalopatie)

22 Virion HIV Obalený, dvě kopie +ssRNA, nm

23 Detekce virové infekce
přímé metody mikroskopie – u virů obtížná, viz J11 kultivace – u virů obtížná, viz J11 biochemické metody – u virů se nepoužívají průkaz antigenu (pomocí protilátky) pokus na zvířeti (izolace, průkaz toxicity) průkaz nukleové kyseliny nepřímé metody průkaz protilátek (pomocí antigenu) – KFR, HIT, VNT, ELISA

24 Diagnostika hepatitid A, C, D, E
HAV: stanovujeme metodou ELISA anti-HAV IgM s IgG, nebo IgM a celkové protilátky HCV: stanovujeme IgM a IgG protilátky metodou ELISA, dále se používá PCR HDV: prokazuje se delta antigen (HDAg), protilátky (anti-HD) či virová RNA pomocí PCR HEV: průkaz IgM a IgG protilátek metodou ELISA, ve výzkumu i PCR

25 Diagnostika hepatitidy B (1)
Nukleokapsida – dvě dřeňové bílkoviny, které mají povahu antigenů (HBcAg a HBeAg) Obal – antigen HBsAg. HBsAg je nadprodukován (v krvi kolují i prázdné obaly) Do prázdného HBsAg může proniknout delta agens – původce hepatitidy D Delta agens podstatně zhoršuje prognózu virové hepatitidy.

26 Diagnostika hepatitidy B (2)
HBV má tři pro diagnostiku významné antigeny. Jen dva z nich však nalézáme v séru: HBsAg a HBeAg. HBsAg se tvoří v nadbytku, takže je ho vždy v séru hodně, proto se hodí pro screening. Protilátky naopak můžeme stanovovat proti všem třem z nich: anti-HBs, anti-HBe i anti-HBc. Diagnostiku případně doplní PCR, průkaz jaterních enzymů aj. Z kombinace vyšetření plyne interpretace.

27 Diagnostika HIV Protilátky proti obalovým glykoproteinům pomocí ELISA testů (gp41, gp120). Výsledek vyjde jako pozitivní, pošle se vzorek séra do referenční laboratoře, která výsledek ověří další reakcí ELISA a Western blottem. Do výsledků konfirmace je výsledek hodnocen jako „reaktivní“, nikoli jako „pozitivní“. Přímý průkaz lze provádět pomocí PCR.● Izolace viru je dnes již možná, ale velmi náročná a běžně se neprovádí.

28 Úkol 1: Diagnostika HAV úkol 1a: stanovujeme anti-HAV IgM
úkol 1b: stanovujeme celkové protilátky anti-HAV (IgM + IgG + ostatní) výpočet cut off: průměr „c. o.“ důlků C1 a D1 = cut off hodnoty 110 % cut off a více = pozitivní hodnoty 90 % cut off a méně = negativní hodnoty 90–110 % cut off = hraniční stanovení IgM + celkových protilátek je alternativou ke stanovení IgM a IgG

29 Úkol 2: Diagnostika HBV úkol 2a + b: stanovení HBsAg a HBeAg
úkol 2c + d: stanovení anti-HBs a anti-HBe výpočet cut off: průměr C1 a D1 hodnoty 110 % cut off a více = pozitivní hodnoty 90 % cut off a méně = negativní hodnoty 90–110 % cut off = hraniční HBsAg (přítomnost viru v organismu v jakémkoli období infekce HBeAg (vylučována pouze během replikace viru) anti-HBs (po prodělané infekci nebo očkovaní) anti-HBe (po prodělané infekci)

30 Úkol 3: Diagnostika HCV úkol 3a: PCR, elektroforéza
úkol 3b: průkaz anti-HCV metodou ELISA výpočet cut off: průměr negativních kontrol (důlku B1, C1 a D1) + 0,050 hodnoty 110 % cut off a více = pozitivní hodnoty 90 % cut off a méně = negativní hodnoty 90–110 % cut off = hraniční

31 Úkol 4: Indicie Pacient C – ikterický stav trvá několik týdnů, přetím potíže neměl Pacient D – ikterický stav již přetrvává několik let, ale neřešil to Pacient E – ultrazvuk ukazuje přítomnost útvarů v oblasti žlučníku. Urobilinogen negativní, stolice acholická Pacient G – z anamnézy: před deseti dny byl v kontaktu s kamarádem, u kterého se později potvrdila virová hepatitida A Pacient H – u pacienta snížená sérová hladina ceruloplasminu a zvýšené vylučování mědi močí. Přítomna též anémie a neurologické projevy

32 Úkol 4: Souhrn výsledků

33 Úkol 4: Závěr A: akutní hepatitida A B: akutní hepatitida C
C: akutní hepatitida B D: chronická (neaktivní) hepatitida B; v dětství prodělal VHA (nebo je očkován) E: současný ikterus zřejmě způsobily kameny; také on kdysi asi prodělal VHA F: původ současné žloutenky nejasný, nutno vyšetřovat dále; prodělal VHB, vyléčen G: příliš čerstvá hepatitida A, ještě nemá vytvořeny protilátky H: Wilsonova choroba (nejde o infekci)

34 Úkol 5: Vyšetření protilátek anti- HIV metodou ELISA
výpočet cut off: průměr „c. o.“ důlků C1 a D1 = cut off hodnoty 110 % cut off a více = pozitivní hodnoty 90 % cut off a méně = negativní hodnoty 90–110 % cut off = hraniční v ČR registrujeme cca 2500 HIV pacientů

35 Po tomto cvičení byste měli:
Popsat stavbu virionu. Zhodnotit postavení virů mezi organismy (společné/rozdílné znaky s živými organismy, charakteristické vlastnosti virů). Znát původce virových hepatitid a rozdíly mezi nimi. Popsat virus HIV a cesty nákazy. Být schopni vyhodnotit výsledky laboratorních vyšetření hepatitid a HIV.


Stáhnout ppt "VIROLOGIE I. Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016"

Podobné prezentace


Reklamy Google