Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_24_Karel Poláček Téma sady: Interpretace textů Datum vzniku: březen 2014 Třída: 4. A Autor: Mgr. Lucie Nováková

2 Prezentace seznamuje žáky s literární tvorbou Karla Poláčka.
Materiál je určen k práci s texty v hodinách i k domácí přípravě, jež jsou předmětem výuky literatury ve 4. a 3. ročníku. Slouží také k maturitnímu opakování. Prezentace seznamuje žáky s literární tvorbou Karla Poláčka. Směřuje k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků. Posiluje mezipředmětové vazby (dějepis, OSVZ). Žáci si jej pečlivě prostudují a následně vypracují odpovědi na přiložené otázky a úkoly (doma si předem přečtou texty, vyslechnou nahrávky a zhlédnou ukázky z filmů a pořadů). Při přechodu na další snímky se objevují řešení jednotlivých úkolů k výchozím textům. Nutné připojení na internet (úkoly s odkazy a nahrávkami).

3 Karel Poláček

4 Životopis – výchozí text 1
Narodil se v maloměstské rodině židovského obchodníka s koloniálním zbožím. Gymnázium začal studovat v Rychnově, ale pro špatný prospěch přestoupil do Prahy, kde odmaturoval roku Krátce byl písařem a úředníkem a za války se dostal na srbskou a haličskou frontu. Po válce byl zaměstnán ve vývozní a dovozní komisi, ale o místo přišel poté, co v jedné povídce zesměšnil fungování svého úřadu. J. Čapek ho poté přizval ke spolupráci do humoristického časopisu Nebojsa a krátce nato (1923) byl bratry Čapky uveden do redakce Lidových novin, kde jeho fejetony, a především oblíbené soudničky vycházely až do doby, kdy mu to bylo rasistickými zákony na počátku okupace znemožněno. Poláčkův talent spočíval v přesné schopnosti vystihnout různé lidské typy - a to nejen v jejich typové žánrovosti, ale také v umění dostat se pod masku jejich řeči a precizně odhalit působení fráze a žvástu (Hráči). Poláčkovým životním dílem se stal cyklus, ve kterém zobrazil malé podhorské město v letech před 1. světovou válkou. Vyprávění je soustředěno kolem osudů obchodníka Štědrého a jeho synů. Za okupace - roku vyšel pod jménem malíře V. Rady Poláčkův humoristický románek Hostinec U kamenného stolu (zfilmován roku 1949) a po válce pak dosud velmi populární vyprávění o rychnovském dětství Bylo nás pět (1946). (upraveno podle

5 Doplňte správné zakončení věty.
Karel Poláček se narodil v rodině se v roce 1923 stal redaktorem měl talent ve svých dílech vystihnout různé se stal průkopníkem oblíbených

6 Doplňte správné zakončení věty.
Karel Poláček se narodil v rodině židovského obchodníka s koloniálním zbožím v Rychnově nad Kněžnou. se v roce 1923 stal redaktorem časopisu Nebojsa a díky pomoci bratrů Čapků získal práci v Lid. novinách. měl talent ve svých dílech vystihnout různé lidské typy a porozumět jejich způsobu vyjadřování. se stal průkopníkem oblíbených soudniček.

7 Společensko-historické pozadí Jak mapa souvisí s osudy Karla Poláčka?

8 Společensko-historické pozadí
Mapa konc. táborů 3. říše – KP pobýval v Terezíně a Osvětimi.

9 Poslouchejte nahrávky a odpovězte na otázky.
Životopisy – Karel Poláček (2 díly) Jak se Karlu Poláčkovi říkalo? Z jakých poměrů pocházel? Kde studoval? Jaké měl Karel Poláček manželství? Jak se autor vyrovnával se zákazem literární činnosti za protektorátu? Proč nesměl psát? Jaký byl osud jeho dcery Jiřiny?

10 Smutný humorista (oxymoron).
Rodinné poměry – matka mu záhy umřela, jeho otec zůstal sám s pěti chlapci, později se podruhé oženil s Němkou a narodili se další dva Poláčkovi sourozenci. Studium na gymnáziu v Rychnově nad Kněžnou, kvůli špatnému prospěchu v kvintě přestoupil na gymnázium do Prahy v Truhlářské ulici. Později nedokončil práva. Manželství – nešťastné, přítelkyně advokátka Dora Vaňáková. Rozvod se ženou Adlétou, žárlivost a rodinné problémy … Jako Žid nesměl psát, z rasových důvodů byl vyhozen z redakce Lidových novin. Poté vydával díla pod cizím jménem svého přítele Vlastimila Rady . Dcera Jiřina v roce díky pomoci přátel emigrovala do Anglie.

11 Bylo nás pět (1946) – výchozí text 2
Můj nejmilejší přítel se nazývá Bejval Antonín, protože jsme s Tondou jedna ruka. Taktéž si půjčujeme knížky. On má plničký kufr indiánek, jako jest : Morová rána v Praze, Vpád pasovských a Bílá paní Rožmberská. Na jedné jest obrázek s nápisem: ,,Dvanácterák se obořil na knížete“. Velký jelen se již již chystá na parohy probodnout knížete pána, vtom však jeho věrný myslivec vystřelil smrtící ránu, čímž si zavázal knížete k vděčnosti. Taky má Tonda sharkovky a kliftónek habaděj. Všecko má, protože pan Bejval říká, že si potrpí na vzdělání a nelituje groše. Tonda má převzít povoznictví po svém otci a slíbil mně, že by pak si mne vzal za pacholka. To by bylo pěkné.

12 Otázky k výchozímu textu 2
1. Určete vypravěče a doložte jej v textu. 2. Posuďte jazykovou stránku výňatku. 3. Shrňte vlastními slovy obsah textu a zasaďte do kontextu díla. 4. Jaké byly okolnosti vzniku díla?

13 Odpovědi k výchozímu textu 2
1. Dětský vypravěč Péťa Bajza (autor); ich-forma (si půjčujeme, slíbil mně). Stylizovaný záznam zážitků party kluků očima jednoho z nich … 2. Jazyk textu – mísení jazykových forem (jazyková komika), knižní jazyk (taktéž, se nazývá, jest, se obořil) se prolíná s hovorovou i obecnou češtinou (habaděj,všecko); slang chlapecké party (kufr indiánek, sharkovky a kliftónek), slovní stereotypy a zkomolený (záměrně zpřeházený) slovosled (že by pak si mne vzal za pacholka; Bejval Antonín). Parodování mluvy, fráze (nelituje groše) … 3. Úryvek pochází ze začátku knihy; text seznamuje čtenáře s kamarádem Antonínem Bejvalem z klukovské party. 4. KP se inspiroval dětstvím, předobrazem rodné městečko. Psal v době před transportem do Osvětimi, dílo vyšlo ale až po válce.

14 Bylo nás pět (1946) – výchozí text 3
Já nyní chodím s Čeňkem Jirsákem a my spolu mluvíme a všem jsem pravil, že spolu mluvíme, aby to věděli. Jelikož jsem poznal, že není falešný, ale náhodou je správný. A vůbec to není prauda, co pravil Bejval Antonín, že Čenda je jenom pro sebe. Sám je falešný, poněvadž jsem pravil, aby mně půjčil kolo, jen co bych objel rynk, ale on mně nepůjčil, já jsem pravil, snad by ho neubylo, nevídáno, ale on pravil, že mně má koupit kolo náš tatínek, jelikož mu koupil kolo jeho tatínek. (…) Pravil jsem, že od nynějška nebudu za ním chodit jako ocásek.

15 Otázky k výchozímu textu 3
1. Objasněte, proč na čtenáře působí text humorně. 2. Ze které jazykové vrstvy pochází slovo prauda? 3. Jakou roli hraje v ukázce časté užívání slova pravil ? 4. Vyhledejte v úryvku přirovnání a vysvětlete je.

16 Odpovědi k výchozímu textu 3
1. Časté užití slov (slovní stereotyp) vyvolává parodické zabarvení Poláčkova textu. Chlapec napodobuje mluvu dospělých, ale ne vždy ji umí použít správně. Mísí se zde jazykové vrstvy, fráze, archaismy. 2. Výraz prauda je nářeční prvek (dialekt). V dalších částech díla se objevují i jiná nářeční slova jako například polecajt, ďoučata aj. 3. Časté užití slova pravil – slovní stereotypy poukazují na stereotypnost v jednání postav. Záměrné opakování archaického slova napomáhá jazykové komice, ukazuje čtenáři snahu vypravěče mluvit knižním jazykem, což z úst dítěte působí komicky. 4. V celé knize Bylo nás pět se objevuje mnoho přirovnání, v této ukázce – nebudu za ním chodit jako ocásek, což znamená, že vypravěč za Antonínem Bejvalem nebude dolézat, zklamal jej jako kamarád, nechtěl mu půjčit kolo, také Antonín pomlouvá ostatní …

17 Identifikujte postavy z knížky Bylo nás pět
A Vypravěč příhod, energický rošťák; syn majitele koloniálu, nebaví jej se učit hrát na housle, má staršího bratra a malou sestřičku (batole). Je zamilován do dcery majitele cukrárny. B Trochu namyšlený a lakomý. Vymýšlí spoustu šílených vynálezů. C Je zbožný, jeho koníčkem je sbírání hříchů ke svaté zpovědi. D Protřelý a zkušený kluk, je trochu starší než ostatní, žebrá … E Nejméně výrazný charakter, syn úředníka z berního úřadu. F Dcera majitele cukrárny, vypravěč je do ní zamilován.

18 Identifikujte postavy z knížky Bylo nás pět
A Péťa Bajza B Bejval Antonín C Jirsák Čeněk D Zilvar z chudobince E Éda Kemlink F Eva Svobodová

19 Televizní seriál Bylo nás pět (1994)
a) Videoukázka : b) Rozhovor s režisérem: Jak se vám toto zpracování líbí? Srovnejte s knihou. Kdo je režisérem seriálu? Znáte jiná umělecká díla, která vypráví o partě dětských kamarádů a jejich příhodách?

20 Televizní seriál Bylo nás pět (1994)
Karel Smyczek. Individuální řešení, diskuze. Jiná díla – knihy Jaroslava Foglara (např. Rychlé šípy, Hoši od Bobří řeky); Zdeněk Svěrák Po strništi bos; Mark Twain Dobrodružství Toma Sawyera aj. Filmy – Páni kluci (1975); Přijela k nám pouť (1973), Indiáni z Větrova (1979); Ať žijí duchové! (1977); Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970) aj.

21 Osud Karla Poláčka a) Kdo namluvil ukázku z knížky Bylo nás pět?
Poslechněte si nahrávku, přečtěte text a odpovězte na otázky. Audionahrávka: Odkaz: a) Kdo namluvil ukázku z knížky Bylo nás pět? b) Jaké existují názory na Poláčkovu smrt?

22 Osud Karla Poláčka a) František Filipovský.
Poslechněte si nahrávku, přečtěte text a odpovězte na otázky. Audionahrávka: Odkazy: a) František Filipovský. b) Dva názory na smrt KP – Osvětim podzim nebo koncentrák Gleiwitz (Dora) leden 1945.

23 Opravte popletené názvy děl Karla Poláčka
Bylo mi pět Okresní přebor Muži v pokušení ? Žurnalistický deník

24 Opravte popletené názvy děl Karla Poláčka Žurnalistický slovník
Bylo nás pět Okresní město Muži v offsidu ? Žurnalistický slovník

25 1a - 2b - 3d - 4b Můj otec Karel Poláček (vzpomínky dcery Jiřiny)
Pracujte s odkazem – přečtete si text a vyberte správnou odpověď. Můj otec Karel Poláček (vzpomínky dcery Jiřiny) 1. KP v pátek večeřel: a) U Čapků b) U Bassů c) doma d) v klubu. 2. Autor strávil 1. sv. válku: a) ve Francii b) v Rusku a Srbsku c) v legiích d) v Srbsku a Itálii e) Německu a Francii 3. Do Anglie uprchla Jiřina díky pomoci: a) bratří Čapků b) babičce Emilii c) mamince d) Doře Vaňákové 4. Ve 30. letech se KP kromě novinařiny věnoval také práci v : a) rozhlase b) film. ateliérech AB c) divadle d) televizi 1a - 2b - 3d - 4b

26 Současníci Karla Poláčka Odhalte jména, doplňte díla a určete stát.
Zkratka Jméno Dílo Stát FSF V G B N EH K z h V W K m

27 USA V G ČSR Komu zvoní hrana VB Zkratka Jméno Dílo Stát FSF
Současníci Karla Poláčka Odhalte jména, doplňte díla a určete stát. Zkratka Jméno Dílo Stát FSF V G Francis Scott Fitzgerald Velký Gatsby USA B N Karel Čapek Bílá nemoc ČSR EH K z h Ernest Hemingway Komu zvoní hrana V W K m Virginie Woolfová K majáku VB

28 Obrazový materiál

29 Hleď si udržet jasnou hlavu za všech okolností, když má člověk rozum, má si ho vážit a ne ho zahazovat pro pokleslost nervů. Konec prezentace

30 Použitá literatura a zdroje
KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. Praha: Albatros, 2008, ISBN POLÁČEK,Karel. Bylo nás pět. Praha: Albatros, 1994, ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN Archiv autorky.

31 Obrazový materiál (snímek 7 a 8) (sousoší Bylo nás pět z Rychnova nad Kněžnou, snímek 21) (busta KP, snímek 21) (pamětní deska, snímek 21) Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese Archiv autorky (pozadí).


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6"

Podobné prezentace


Reklamy Google