Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOSPÍVÁNÍ RODINNÁ VÝCHOVA 8.ROČ. Mgr.Renata Šimková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOSPÍVÁNÍ RODINNÁ VÝCHOVA 8.ROČ. Mgr.Renata Šimková."— Transkript prezentace:

1 DOSPÍVÁNÍ RODINNÁ VÝCHOVA 8.ROČ. Mgr.Renata Šimková

2 DOSPÍVÁNÍ Dívkám a chlapcům se mění tělo i osobnost a začínají pohlavně dozrávat. Dospívání začíná u dívek mezi 11. a 13. rokem a u chlapců mezi 13. a 15. rokem. Člověk začíná rychleji růst než v minulých letech, mění se po fyzické i psychické stránce. Nastává období puberty, kdy se dívky stávají ženami a chlapci muži.

3 Příběh Lucky a Petry Lucka s Petrou chodí do stejné třídy a jsou od mala nerozlučné kamarádky. Po návratu z prázdnin je však na prahu 8.třídy čekalo velké překvapení. Lucka hodně vyrostla. Přestože působí neohrabaně, sportuje a šíří kolem sebe dobrou náladu. Petra naopak přibrala – v pase je štíhlá, postava se však zaoblila, na obličeji se objevily hnisavé pupínky. Je zamlklá, mrzutá, sportovat ji nebaví, raději sedí u počítače či televize.

4 ODPOVĚZ NA OTÁZKY: 1. Jaké pocity asi měla Lucka a jaké Petra, když se potkaly? 2. Mohou změny v dospívání ovlivnit jejich vzájemný vztah?

5 TVÉ ZMĚNY 1. Změnil se za poslední dva roky tvůj vzhled? Jak? 2. Změnilo se tvé chování? V čem?

6 PORADNA NA DŮVĚRNÉ TÉMA ANEB UMÍTE SVÝM SPOLUŽÁKŮM PORADIT?
Rozdělíme se na dvě skupiny – kluci, holky Každá skupina vytvoří jednu poradnu: KLUCI – Co trápí kluky? HOLKY – Co trápí holky? Zkuste v každé skupině každý sám napsat anonymně na papír otázku, co vás trápí, poté si v poradnách budeme vzájemně radit a pomáhat.

7 NAMALUJ TVŮJ IDEÁL ČLOVÍČKA
Nakreslete si panáčka a ke každé části napište druh oblečení nebo část těla, která se vám líbí na spolužácích. Petrovy vlasy Filipovy vypracované svaly Aleniny nehty Honzova sportovní postava Moničiny boty

8 MĚLI BYCHOM O SEBE PEČOVAT!
Proč? A jak?

9 ZDROJE http://www.icm.cz/o-cm-je-to-dospivani
PaedDr. Marádová Eva, CSc.: Rodinná výchova I., Fortuna Praha, 1998, 1.vydání.


Stáhnout ppt "DOSPÍVÁNÍ RODINNÁ VÝCHOVA 8.ROČ. Mgr.Renata Šimková."

Podobné prezentace


Reklamy Google