Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_INOVACE_1402_INVESTIČNÍ F. Téma: Pojem F. G._ Investiční fondy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Investiční fondy. Cílem prezentace je, seznámit žáky jak investiční fondy pracují a jak tam mohou investovat.

3 Investiční fondy Jedná se o akciové společnosti, které shromažďují prostředky drobných investorů. Tak je možné, aby se i běžný občan podílel na větších investicích a mohl z nich získat výnosy. Investiční společnosti pro tyto účely obvykle zakládají podílové fondy. Fond si můžeme představit jako určité množství peněz, jež je investováno do různých produktů finančního trhu, které přinášejí výnos.

4 Investiční fondy Investiční společnosti spravují a investují prostředky fondů do různých cenných papírů podle zaměření konkrétního fondu. Investor, který si koupí podílové listy určitého fondu, se stává podílníkem fondu (s nárokem na podíl na majetku fondu a na výnos z tohoto majetku), nikoli akcionářem investiční společnosti.

5 Investiční fondy Podle toho, kam se prostředky investují, rozlišujeme několik fondů. Akciové fondy investují podstatnou část prostředků do akcií. Protože výnosy těchto fondů silně závisejí na dění na akciových trzích, jsou často nerovnoměrné. Vložené prostředky se zpravidla velmi dobře zhodnotí, avšak je třeba investovat na delší dobu (cca 5 let). Dluhopisové fondy vkládají své prostředky především do dluhopisů. Jsou vhodné pro střednědobé až dlouhodobé investice. Fondy peněžního trhu investují především do krátkodobých vkladů a termínovaných účtů u bank. Jejich správa není tak náročná, proto zpravidla bývají i nižší poplatky než u akciových fondů. Výnos těchto fondů závisí zejména na výši úrokových sazeb. V krátkém období je výnos relativně stabilní a riziko spojené s těmito investicemi je nízké. Smíšené fondy investují do akcií, dluhopisů i finančních nástrojů peněžního trhu. Výnos velmi závisí na zkušenostech správce fondu. Fondy fondů jsou zvláštním typem fondů, nakupují podílové listy jiných fondů. Investor tak může nakoupit celou řadu fondů, ke kterým by jinak neměl přístup. Určitou nevýhodou však je, že minimální vstupní investice se často pohybuje v řádu statisíců korun

6 Citace: Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google