Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Německý jazyk pro 9. ročník Souvětí souřadné se spojkou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Německý jazyk pro 9. ročník Souvětí souřadné se spojkou"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Německý jazyk pro 9. ročník Souvětí souřadné se spojkou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ NJ.9.A.12_souveti_souradne_spojka_deshalb Datum : Ročník : devátý Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Předmět : Německý jazyk Název: Souvětí souřadné – spojka deshalb. Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Německý jazyk pro 9. ročník Souvětí souřadné se spojkou deshalb – proto.

2 Němčina pro 9. třídu – souvětí souřadné se spojkou d e s h a l b.
PAMATUJ SPOJKA DESHALB ZNAMENÁ PROTO. PÍŠEME PŘED NÍ ČÁRKU. V SOUVĚTÍ SOUŘADNÉM JE PO SPOJCE DESHALB OBRÁCENÝ SLOVOSLED.

3 Němčina pro 9. třídu – tvoříme věty.
1. Petr je ještě malý, proto nemůže jít ven se psem. Petr ist noch klein, deshalb kann er nicht mit dem Hund rausgehen. 2. Martina ráda lyžuje, proto by chtěla jet na hory. Martina fährt gern Ski, deshalb möchte sie ins Gebirge fahren.

4 Němčina pro 9. třídu – tvoříme věty.
3. Můj bratr má horečku, proto musíme zavolat lékaře. Mein Bruder hat Fieber, deshalb müssen wir den Artz anrufen. 4. Bolí mě zuby, proto musím jít k zubaři. Ich habe Zahnschmerzen, deshalb muss ich zum Zahrartz gehen.

5 Němčina pro 9. třídu – překládej.
Meine Mutti hat Geburtstag, deshalb will ich für sie ein Geschenk kaufen. Moje maminka má narozeniny, proto jí chci koupit nějaký dárek. Ich war krank, deshalb war ich nicht in der Schule. Byl jsem nemocný, proto jsem nebyl ve škole. Ich gehe ins Kino, deshalb kann ich nicht zu dir kommen. Jdu do kina, proto k tobě nemohu přijít.

6 Němčina pro 9. třídu – překládej.
Wir schreiben morgen einen Test, deshalb muss ich lernen. Zítra píšeme test, proto se musím učit. Es regnet, deshalb muss ich einen Regenschirm nehmen. Prší, proto si musím vzít deštník

7 Němčina pro 9. třídu – dokážeš to ?
Musím psát domácí úkol, proto nemohu jít do kina. Ich muss die Hausaufgabe schreiben, deshalb kann ich nicht ins Kino gehen. Petr pomáhá tátovi v garáži, proto dneska nejde hrát fotbal. Petr hilft dem Vater in der Garage, deshalb geht er heute nicht Fussball spielen. Jana chce hrát dobře tenis, proto musí hodně trénovat. Jana will gut Tennis spielen, deshalb muss sie viel trainieren.

8 Němčina pro 9. třídu – spojka deshalb.
Vymysli několik vět, ve kterých zdůvodníš, proč jsi nepřišel do kina, na trénink atd. Používej souvětí se spojkou deshalb. Např. je u nás babička, proto nemohu jít do kina atd.

9 METODIKA: DUM použiji k vysvětlení slovosledu v souvětích se spojkou deshalb. Žáci si zapíší do sešitů překlad a pravidla pro slovosled. Překládáme věty a vysvětlujeme slovosled. Promítnu nejprve větu v češtině, žáci ji přeloží do svých sešitů a pak společně kontrolujeme správnost překladu. Následně žáci opíší německé věty a ve dvojicích je překládají do sešitů a nakonec překládáme věty z češtiny do němčiny. Za domácí úkol vymyslí každý výmluvu, proč nepřišel na trénink nebo ke kamarádovi s použitím souvětí se spojkou deshalb. K tématu se vrátíme v následující hodině.

10 Zdroje obrázků: Kliparty Office www. Office. Microsoft.com


Stáhnout ppt "Anotace: Německý jazyk pro 9. ročník Souvětí souřadné se spojkou"

Podobné prezentace


Reklamy Google