Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Guláše z hovězího masa Anotace: Prezentace popisuje technologické postupy úpravy pokrmů z hovězího masa na cibulovém a cibulo-paprikovém základě. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: dušení, guláš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_03
3
Příprava hovězího masa dušením
Dusíme hovězí maso přední – nakrájené na kostky maso zadní – nakrájené na plátky (závitky) Obrázek č. 6 Obrázek č. 1
4
Dušené pokrmy z hovězího masa předního
a) na cibulovém základě: Hovězí maso na pepři Obrázek č. 2 - na cibulovém základě opečeme na kostky nakrájené osolené maso, přidáme drcený pepř, - podlijeme vodou a dusíme do měkka - měkké maso vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, - dochutíme solí, popřípadě pepřem, přecedíme
5
Hovězí maso na česneku - na cibulovém základě opečeme na kostky nakrájené osolené, opepřené a očesnekované maso Obrázek č. 3 - podlijeme vodou a dusíme do měkka - měkké maso vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme - dochutíme solí, pepřem a česnekem, přecedíme - do hotové šťávy přidáme na kostičky nakrájenou rozpuštěnou slaninu Obrázek č. 4
6
Hovězí maso na žampionech
- na cibulovém základě s kmínem opečeme na kostky Obrázek č. 5 nakrájené osolené, opepřené maso - podlijeme vodou a dusíme do měkka - měkké maso vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme - dochutíme solí, pepřem a přecedíme - do hotové šťávy přidáme na plátky nakrájené orestované žampiony
7
b) na cibulopaprikovém základě:
Hovězí guláš Obrázek č. 6 - do cibulo-paprikového základu s kmínem a rajčatovým protlakem - dáme na kostky nakrájené přední maso, sůl, pepř, česnek - dusíme do změknutí - měkké maso vyjmeme - šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme - přecedíme a dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou
8
Znojemský guláš - jako hovězí Obrázek č. 7 - do hotové šťávy se přidají na nudličky krájené orestované sterilované okurky Vídeňský guláš Obrázek č. 8 - jako hovězí - do základu se dává hodně cibule, ocet, méně se zahušťuje Obrázek č. 9
9
Maďarský guláš Mexický guláš
- jako hovězí guláš - šťáva se nezahušťuje Obrázek č. 10 - a přidávají se na nudličky nakrájené paprikové lusky a feferonky Obrázek č Obrázek č. 12 Mexický guláš - maso se dusí na cibulovém základě s rajčatovým protlakem - součástí pokrmu je hrášková rýže, která se při expedici sype strouhaným sýrem - i ve šťávě je sterilovaný hrášek Obrázek č. 13
10
- jako hovězí Debrecínský guláš Obrázek č. 14 Obrázek č. 15
- do šťávy se přidávají na slanině orestované párky Obrázek č Obrázek č. 15 Karlovarský guláš - podobá se úpravě na paprice - je velmi jemný - součástí jsou máslové noky jako příloha
11
Obrázek č. 16 Kapucínský guláš - jako hovězí Plzeňský guláš
- do šťávy se přidávají podušené žampiony Obrázek č. 16 Plzeňský guláš - do šťávy se přidává pivo a při expedici opečený párek a ¼ vařeného vejce Obrázek č Obrázek č Obrázek č. 19
12
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Literatura: SEDLÁČKOVÁ, H. Technologie přípravy pokrmů 3.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN RUNŠTUK, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, 2009. 564 s. ISBN Obrázky: č [online].[cit ] dostupné na Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.