Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Chemické vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Obsahem prezentace jsou chemické vlivy působící na zboží.
3
CHEMICKÉ VLIVY Chemické vlivy se projevují agresivním
působením prostředí, vzájemným ovlivňováním zboží různého chemického složení
4
Agresivní působení prostředí
plyny vzdušný kyslík oxid uhličitý průmyslové exhalace oxid uhelnatý oxid dusičný chlór sirovodík
5
Agresivní působení prostředí
Projevy agresivního působení prostředí: Oxidace tuků a vitamínů Žluknutí je proces oxidace nenasycených mastných kyselin, obsažených především v tucích, vzdušným kyslíkem. Výsledkem tohoto procesu jsou nežádoucí produkty, které negativně mění jak zdravotní působení, tak i chuťový projev a vůni potravin. Následkem je částečné nebo úplné znehodnocení potraviny Stárnutí pryže Růst mikroorganismů
6
Průmyslové havárie Havárie je mimořádná událost, nehoda, katastrofa, která vedla ke zničení nebo poškození nějakého stroje, lidského zdraví či života, k rozsáhlým ekologickým nebo hospodářským škodám.
7
Průmyslové havárie výbuch muniční továrny požár v chemickém podniku
havárie jaderného zařízení prasklý vodovod plynovod, teplovod atd. popadané sloupy elektrického vedení
8
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Havárie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.