Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Autoelektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Tomáš Dolina
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí T Stupně odrušení Obor: Autoelektrikář Ročník: Vypracoval: Tomáš Dolina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Rušení Je způsobeno elektromagnetickým zářením (vlněním). Vyzařované elektromagnetické pole působí rušivě na příjem radiotelekomunikačních zařízení, jako je rozhlas a televize.

4 Odrušení Odrušení I. stupně
základní odrušení je povinné pro všechna motorová vozidla a požadavky na jeho účinnost jsou stanoveny mezinárodní dohodou. Odrušení II. stupně zvláštní odrušení /stupeň II/ není povinné, je-li však nutné, musí si jej provozovatel vozidla provést sám na své náklady

5 Odrušovací prvky odrušovací rezistory odrušovací kondenzátory
odrušovací filtry odrušení stíněním odrušení spojením kovových částí

6 ZPŮSOBY ODRUŠENÍ I. stupeň odrušení
- týká se zpravidla jen zapalovací soustavy, - odrušení se provádí vkládáním tzv. odrušovacích odporů do vedení vysokého napětí, - odpory se vkládají co nejblíže k místu, kde vzniká rušení, tak, aby vodič spojený s jiskřištěm tvořil co nejkratší anténu. Proto odrušené svíčky ruší méně, než obyčejné, opatřené odrušovacími koncovkami.

7 II. stupeň odrušení - odrušení vozu pro radiový poslech Odrušení spočívá v: 1. omezení vzniku rušivých impulsů 2. připraví pro nevyhnutelně vznikající vysoko-frekvenční kmity co nejkratší cestu /zkrat/ na kostru. 3. především se však musíme postarat o to, aby přijímač dostal co nejsilnější užitečný signál.

8 Šíření rušivých pulsů ze zapalovacího systému přes zapalovací cívku do instalace vozu potlačíme zařazením průchodkového odrušovacího kondenzá-toru 2,5 μF k primárnímu vinutí zapalovacích cívek. Obal cívek i upevnění kondenzátoru musí mít dobrý styk s kostrou. Vysokým napětím se může porušit izolace vysoko-napěťových kabelů.

9 Z ostatního elektrického příslušenství je třeba odrušit motorek stěračů, který odrušíme kondenzá-torem 0,5 μF ve všech přívodech, tj. i ve vedení pro doběh. Při brzdění vzniká sršivé rušení. Brzdíme-li, vzniká náboj na brzdovém obložení třením o bubny brzd a jsou-li kola špatně propojena s kostrou /ložiska, vrstva maziva atd./, nastává rušení. Pak zbývá ještě statické rušení nábojem pneumatik, projevující se praskotem nebo sykotem při vyšší rychlosti za teplého suchého počasí.

10 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google