Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Chemické vlastnosti vlasu III.
Předmět: Materiály Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Miroslava Konečná Chemické vlastnosti vlasu III. Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s chemickými vlastnostmi vlasu. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu materiály oboru kadeřník. Klíčová slova: cystin, cystein, disulfidový můstek, oxidace, redukce, vazby keratinu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 8 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_MAR1 _09
3
Cystein HS CH2 CH COOH NH2 Je nestálá aminokyselina
HS CH2 CH COOH NH2 Je nestálá aminokyselina Snadno podléhá oxidaci
4
Vztah cystinu a cysteinu
oxidace 2 cysteinu cystin redukce Ze dvou molekul cysteinu vznikne jedna stálá molekula CYSTINU.
5
Vznik disulfidové vazby (v cystinu)
HOOC CH CH2 SH + HS CH2 CH COOH NH NH2 cystein cystein HOOC CH CH2 S - S CH2 CH COOH + H2O NH NH2 cystin
6
V cystinu vzniká: disulfidový můstek = vazba S – S
vzájemná vazba dvou atomů síry Je to velmi pevná a odolná vazba Pouze pomocí silných účinných látek dojde k rozpojení disulfidové vazby a ke vzniku dvou molekul cysteinu
7
Struktura vlasového keratinu
je vytvořená z dlouhých aminokyselinových řetězců, které jsou : prostorově uspořádány vzájemně zpevněny můstky = vazbami vodíkovými iontovými disulfidovými
8
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Peterka, E., Kocourek, F., Podzimek, M. Materiály pro obor vzdělání Kadeřník. 5. Vydání. Informátorium, s. ISBN Hűlsken, M., Kortekamp, H., Wigglinghoff, B. Příručka pro kadeřnice. Europa – Sobotáles, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Konečná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.