Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ"— Transkript prezentace:

1 ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ
TVORBA KOMPLEXŮ S ANTOKYANY (stabilizace barvy) VLIV NA ORGANOLEPTICKOU KVALITU VÍNA ODSTRANĚNÍ BÍLKOVIN (finalizace) ÚČINNÝ ANTIOXIDANT A ANTIOXIDASA VLIV NA REDOX POTENCIAL VAZBA THIOLŮ (organosirné směsi, které způsobují cizí pachy) ČÍŘÍCÍ EFEKT (prevece “sunstruck” (poškození světlem)) CHELACE KOVŮ (prevence měďnatých zákalů) ANTIBAKTERIÁLNÍ EFEKT

2 původ, organoleptické vlastnosti, aplikace
ENARTIS TANINY původ, organoleptické vlastnosti, aplikace roztok 2 g/l PODSTATA ČINNOSTI TANNIN BARVA VŮNĚ CHUŤ Čerstvá kůže Kandovaná třešeň Dřevo Structura Astringence Hořkost Acidita-Hořkost TANENOL ROUGE Směs Red Žlutá STABILIZACE BARVY TANENOL BLANC Galický tanin Červená Žlutý okr Květ čeného bezu ANTIOXIDASOVÁ A ANTIOXIDAČNÍ FUNKCE TANENOL CLAR Elagický tanin Červená Žlutý okr Opálené dřevo Zelené dřevo ČÍRENÍ Červená Hnědá TANENOL RICH Směs Jemné dřevo Vanilka Lékořice STABILIZACE BARVY ORGANOLEPTICKÝ EFEKT

3 původ, organoleptické vlastnosti, aplikace
ENARTIS TANINY původ, organoleptické vlastnosti, aplikace roztok 2 g/l PODSTATA ČINNOSTI TANIN BARVA VŮNĚ CHUŤ Struktura Astringence Hořkost Červená Žlutá Ovoce - Karamel Zelený čaj STABILIZACE BARVY ČÍŘENÍ- ZRÁNÍ TANENOL UVA Hrozen-semínka Červená Žlutá Hrozen – Čaj - Seno ORGANOLEPTICKÝ EFEKT TANENOL SKIN Hrozen-slupka TANENOL ÉLEVAGE dub Červená Žlutá Dřevo - Dub Vanilka - Anýz Lékořice ORGANOLEPTICKÝ EFEKT TANENOL COEUR DE CHÊNE dub Jemné dřevo Vanilka Lékořice ORGANOLEPTICKÝ EFEKT Červená Hnědá Červená Hnědá TANENOL ELEGANCE Hrozen-semínka Hrozen– Čaj - Seno ORGANOLEPTICKÝ EFEKT Červená Hnědá STABILIZACE BARVY ČÍŘENÍ- ZRÁNÍ TANENOL FRUITAN Hrozen-slupka Ovoce - Karamel Zelený čaj

4 Pravidla pro dobrou výživu
90 % z FAN je zkonzumován v první části kvašení ( když vznikla 3 % alkoholu) NH4 je velmi rychle absorbován ale je to hlavní příčina vady nebo nedostatku FAN neboNH4 Amino kyseliny jsou důležité, jestliže je obsaženo odpovídající množství kyslíku pro FML druhy kvasinek: některé druhy(kmeny) konzumují více než jiné a zabraňují FML mastné kyseliny&steroly: je důležité přidat mezi 1/3 a ½ fermentace (s kyslíkem) a je to také dobré pro malolactické baktrie organické kyseliny: první přidání udělat do moštu (s pH.>3,6)

5 Dvě různé situace: bílý a růžový mošt
stav moštu kontrolní body,hodnoty doporučení kalný mošt bohatý na dusík 100 < NTU < 200 FAN > 200 Inoculation: THYAMIN (SOME AMINO ACIDS) 1/2 A.F.: DAP - AA - STEROL – FATTY ACIDS kalný mošt chudý na dusík FAN < 200 Inoculation: THYAMIN – DAP – AMINO ACIDS čistý mošt, chudý na dusík 100 < NTU červený mošt mošt bohatý na dusík FAN > 200 Inoculation: THYAMIN (SOME AMINO ACIDS) 1/2 A.F.: DAP - AA - STEROL – FATTY ACIDS mošt chudý na dusík FAN < 200 Inoculation: THYAMIN – DAP – AMINO ACIDS

6 Enartis přípravky pro fermentaci
Produkt Složení Kdy přidat SUPERVIT SUPERVIT FLO Thyamin Ammonium Salts (DAP) INOCULATION NUTRIFERM START DAP Cellulose NUTRIFERM SPECIAL Inactivated yeasts + AA NUTRIFERM ADVANCED Inactivated yeasts v polovině kvašení

7 Naše doporučení pro výživu
KDY TURBIDITA (NTU) START AF Polovina AF 300 Supervit Supervit FLO Nutriferm start Nutriferm advance Nutriferm advance Thiamine Supervit 20 g/hL 20 g/hL 150 Nutriferm special Nutriferm advance Nutriferm special Nutriferm advance FAN (mg/L) 20 g/hL 20 g/hL 20 g/hL 20 g/hL

8 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ 4/b° krok: (OKYSLIČENÍ): O2 10 – 15 mg/l/den
5/a° krok: TANENOL 1° krok (ACIDIFICATION): Organické kyseliny 2° krok: TANENOL / SURLì 3° krok (výživa): SUPERVIT - NUTRIFERM START -SPECIAL 5/b° krok (OKYSLIČENÍ): O2 4 – 6 mg/l/den 4/a° krok (výživa): NUTRIFERM ADVANCE


Stáhnout ppt "ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google