Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vkládání záznamů do databáze OBD

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vkládání záznamů do databáze OBD"— Transkript prezentace:

1 Vkládání záznamů do databáze OBD
Osobní bibliografická databáze - systém pro centralizovaný sběr, správu a vyhodnocování výsledků vědecko-výzkumných aktivit

2 Jak začít? Vstup do databáze ze stránek FHS UK:
nebo si uložte adresu: Doporučujeme prohlížeče Chrome nebo Firefox

3 Jak se do OBD přihlásit? Pro vstup do databáze jsou nutné platné přihlašovací údaje a aktuální heslo do webových aplikací UK

4 Po přihlášení – informace a návod Podrobný návod najedete pod ikonou knihy pod „OBD uživatelská příručka“

5 Uživatelská příručka

6 Vložení nového záznamu
Po kliknutí na OBD se objeví okno se základním filtrem, klikněte na Nový záznam

7 Základní formulář záznamu
vyžaduje vyplnění povinných základních údajů, bez vyplnění nelze pokračovat zároveň zkontroluje duplicity

8 Jak vyplnit základní formulář
Titul = titul publikovaného příspěvku (článek, kapitola v knize apod.) Používejte rozbalovací seznamy a číselníky V číselníku vyberte příslušný druh výsledku a jeho poddruh – příklad článek Je-li vše v pořádku, dole na stránce stiskněte „Založit nový záznam“

9 Pokud systém vyhledá potenciální duplicity – nabídne seznam již existujících záznamů s podobným názvem. Zjistíme-li, že už záznam existuje, nezakládáme nový, pouze provedeme kontrolu – zda obsahuje všechny náležitosti, příp. požádáme autora (= vlastníka) záznamu o opravu. Záznam importovaný z WOS – lze převzít, ale nutno upravit.

10 Vyplnění formuláře Modře vybarvená pole – nutno vyplnit, jinak lze záznam uložit jen jako rozpracovaný. Pokud je pole vyplněno a stále svítí modře – podívat se do nápovědy pod polem nebo najet myší na vykřičník ve žlutém trojúhelníku – objeví se vysvětlující text. Žlutě vybarvená pole jsou pole doporučená, někdy jejich hodnotu ani neznáme – pokud ano, vyplnit.

11 Spravující pracoviště
Doktorandi by měli uvádět FHS - Oddělení doktorských studií

12 Zatržení políčka pro RIV
Zatržením pole pro RIV zde a před jménem autora označuje, že výsledek má být odeslán do rejstříku informací o výsledcích výzkumu a vývoje.

13 Výsledky posílané do RIV.
Články – typ J = recenzovaný odborný článek v odborném časopise, vydávaný v tištěné či elektronické podobě Jimp - původní/přehledový článek v odborném periodiku, obsažený v databázi WOS (Web of Science) s příznakem Article, Review, Letter či Proceedings Paper Jsc - původní/přehledový článek v odborném periodiku, obsažený v databázi SCOPUS s příznakem Article, Review, Letter či Conference Paper Jneimp - původní/přehledový článek v odborném periodiku, obsažený v databázi ERIH Jrec - původní/přehledový článek v odborném periodiku, zařazeném v aktuálním Seznamu neimpaktovaných recenzovaných periodik vydávaných v ČR – článek musí mít více než 2 strany ! Za odborný článek se nepovažují abstrakta ani recenze Články ve sborníku – typ D – za sborník se považuje recenzovaná neperiodická publikace, vydaná u příležitost pořádané konference, semináře nebo sympozia. Obsahuje samostatné stati různých autorů, které mají společný prvek nebo příbuzné téma Má přiděleno ISSN a současně ISBN nebo jen ISBN. Bodově byly hodnoceny pouze sborníky evidované v databázích SCOPUS a WOS. Odborné vědecké publikace (typ B) a kapitoly v odborných knihách (typ C) Podrobnější specifikace – viz.

14 Autoři Autor – vybírat z číselníku. Buď kliknout na číselník a pak vepsat jméno nebo nejdřív vepsat jméno a pak kliknout na číselník (modrobílý čtvereček vedle pole s příjmením). Aby se do RIV mohlo vykazovat za FHS, musí být autor interní (t. j. má k fakultě pracovní nebo studijní vztah).

15 Přidání autora či více autorů
Umožňuje přesun pozice autora

16 V případě většího počtu autorů by se měli by uvádět jmenovitě všichni (pokud jich není opravdu velké množství). Autory z UK či FN vždy vybírat z číselníku! (modrobílý čtvereček za polem s příjmením). Číselník obsahuje i některé externí a zahraniční instituce – při kliknutí na číselník za polem s pracovištěm se v tabulce vybere stát a následně se zobrazí pracoviště uvedená v číselníku. Pokud zde pracoviště externího či zahraničního autora není, stačí vyplnit příjmení a jméno, neznáme-li křestní jméno, stačí iniciála bez tečky. Možnost přidat pole pro více autorů najednou (pole přidat více autorů najednou) - aby se nemusel přidávat řádek po řádku, vygeneruje se libovolné množství polí. Možnost nastavení vlastního autorského kolektivu – pokud se má opakovat u vícero publikovaných výsledků. Celkový počet autorů (článku, kapitoly, knihy) – modré pole – povinný údaj.

17 Význam červených a černých křížků
Červený křížek za příjmením ruší afiliaci k pracovišti – mizí přidělené číslo z číselníku. Černý křížek za pracovištěm ruší vztah publikovaného výsledku k určitému pracovišti. Zaškrtnutí políčka RIV před pracovištěm – určuje, za jaké pracoviště se do RIV má odeslat. Vykazovat do RIV za FHS může jen ten, kdo k ní má pracovně-právní vztah nebo je studentem a to v roce, kdy daná publikace vyšla.

18 Financování Výběr přes číselník
Aby mohl jít výsledek do RIV, musí být uvedeno financování.

19 Financování Nově je třeba zadávat financování pouze přes číselník:
Nadále lze v číselníku vyhledávat podle různých filtrů: projekty evidované pod Vaším jménem, číslo projektu, typ podpory Typ podpory: I-institucionální podpora. S – projekty GAUK a SVV, P – projekty GAČR, TAČR,IGAMZ, V – projekty veřejného financování, O – operační programy, R – rámcové programy U projektů, kde není zřejmý zdroj financování vyberte v číselníku zadáním kódu „I-FHS“ (zadejte kód do kolonky, klikněte na „Najít“, po vyhledání klikněte do řádku v tabulce s výsledkem vyhledání)

20 Název, anotace, klíčová slova
Název práce v původním jazyce (bez tečky na konci), anotace (určený minimální a maximální počet znaků), klíčová slova – oddělovat středníky. Pokud práce nevyšla v angličtině, musí se kromě původního jazyka uvést i název, anotace a klíčová slova v angličtině.

21 Výběr časopisu z číselníku

22 Typ časopisu

23 Výběr názvu časopisu z číselníku – název nejprve zkusit vybrat z číselníku – pokud tam je, automaticky se vyplní některá pole (ISSN, země vydání, evidence ve WOS, SCOPUS apod.). Pokud časopis v číselníku není a přesto ho najdete ve WOS, SCOPUS či ERIH, prosím hlásit správci. ISSN – pozor na rozlišení ISSN pro časopisy vydané zároveň tiskem a online, liší se. Typ časopisu – výběr z nabídky, pokud je časopis v číselníku, tak se zobrazí automaticky. Ročník, číslo, stránkový rozsah článku od-do (pomlčku neoddělovat mezerou, jinak pole stále svítí modře) – počet stran článku se pak v dalším řádku vygeneruje automaticky.

24 Údaje z WOS, SCOPUS + DOI

25 UT WOS – ACCESSION NUMBER

26 EID SCOPUS

27 Obor dle RIV Pokud existuje k článku, kapitole či knize odkaz na volně dostupnou online verzi, vložte ho prosím, do příslušného řádku. Má-li být výsledek odeslán do RIV, je nutné uvést obor, k němuž se publikovaný výsledek vztahuje.

28 Přidat soubor Pokud není publikovaný výsledek volně přístupný online, vkládejte prosím jako přílohu jeho text v pdf (články, kapitoly + obsah knihy). U položky „Právo“ pak zvolte „jen já a správce“ – nikdo jiný k textu nebude mít přístup.

29 Záznam o knize či kapitole

30 Záznam o knize či kapitole
ISBN– pokud má kniha 2, uvede se jen jedno, pozor také na to, že se liší ISBN v případě, že je kniha vydaná v tištěné i elektronické podobě, preferuje se zápis tištěné formy. U kolektivních monografií by měl rozhodnout editor nebo hlavní autor, zda knihu vykázat jako kapitoly nebo jako knihu (do OBD se zapíše buď jako kniha nebo po kapitolách, ne oboje). Pozor na počty autorů kapitoly nebo knihy– uvádět přesně! U zahraničních knih bylo dosud potřeba odevzdat jeden výtisk do Národní knihovny – je třeba počítat s tím, aby byl jeden výtisk z grantu zakoupen pro tento účel. Pokud kniha nebyla do Národní knihovny dodána, byla vyřazena z hodnocení v rámci RIV. Elektronické knihy – metodika nepočítala s elektronickými knihami vydanými v zahraničí, tj. nebyly hodnoceny, letos se zatím neví. U kapitol vkládejte prosím pdf kapitoly (a ideálně také obsahu knihy).

31 Kontrola vyplněných polí
Možnost podívat se na přehled s informacemi, kde jsou v záznamu nevyplněná nebo chybně vyplněná pole.

32 Kudy se dostat ke svým záznamům - nástěnka

33 Kliknutím na modré číslo vlevo se rozbalí seznam všech záznamů v uvedené kategorii (rozpracovaný, uložený …).

34 Otevření záznamu – pomocí ikony lupy

35 Možnosti – úpravy, uložení, vlastnictví

36

37 Po rozkliknutí volby „Možnosti“ lze: - upravit záznam
- zkopírovat záznam - v případě, že vkládáme více záznamů, které mají stejný obsah některých polí (např. kapitoly z jedné knihy), můžeme pro vytvoření dalšího záznamu použít funkci „kopírování“. Při kopírování se objevuje seznam polí, z nichž lze vybrat ta, která se kopírovat nemají, pak se záznam uloží a v uložené verzi se doplní nebo opraví potřebné náležitosti. vymazat záznam změna vlastnictví záznamu: záznam může upravovat jen ten, kdo ho založil a je tedy jeho vlastníkem. Pokud někdo vyplňuje záznam za někoho druhého a chce, aby v něm dotyčný měl možnost něco opravit, musí mu předat vlastnictví záznamu. Stavy uložení záznamu – rozpracovaný, uložený, ke kontrole, kontrolovaný, vrácený, přijatý = zkontrolovaný správcem. Chci-li záznam dát ke kontrole, v Možnostech vyberu „změnit stav publikace“ a v následném diagramu zvolím stav „ke kontrole“ (do toho už pak nemohu zasahovat). Rozpracované záznamy nepropadají do SIS !

38 Náhled záznamu Po kliknutí na ikonu Náhled záznamu se na praví straně zobrazí rychlý náhled.

39 Filtry Možnost vyfiltrovat záznamy podle různých kritérií. Červené křížky za polem znamenají, že údaj je nutno vybrat z číselníku (modrobílý čtvereček před křížkem). Po zadání údajů, podle nichž chcete filtrovat, nestačí stisknout klávesu enter, musí se vpravo nahoře nebo dole kliknout na „Hledat“.

40

41 Složky V OBD existuje také možnost vytvářet si vlastní složky a vkládat do nich vyfiltrované záznamy podle určitých kritérií – nejprve je třeba záznamy vyfiltrovat, pak pravým tlačítkem myši kliknout na vytvořenou složku – rozbalí se nabídka, umožňující vložit vyfiltrované (příp. vyfiltrované a označené) záznamy do složky. Složky jsou vázané na konkrétního uživatele – vidí je pouze on. Může je sdílet a může vidět složky, které někdo sdílí s ním. Jeden záznam může být ve více složkách, to že je ve složce, neznamená, že zmizel z celkového soupisu Odebrání záznamů ze složky – nejprve se musí zaškrtnout záznamy, které chci odstranit, pak kliknout pravým tlačítkem myši na složku a zvolit v menu možnost odstranit záznamy.

42 Exporty Vyfiltrované a označené záznamy (zeleně zaškrtnuté políčko) je možné exportovat a uložit do excelové tabulky.

43

44

45 Help Desk Prostřednictvím formuláře, který se objeví po kliknutí na zelenou ikonu s názvem Help Desk, můžete poslat dotaz správci databáze. Nebo pište na adresu

46 Nejčastější chyby Autor není vložen z číselníku – systém nerozeznává v tomto záznamu interního autora a publikace se nebude filtrovat mezi jeho záznamy, ani záznamy pracoviště Špatně vložené financování*. Pokud financování neexistuje vyplňujte kód I-FHS Některé pole zůstává nevyplněné nebo je chybně vyplněné – jakékoli pole označené modře je třeba doplnit nebo upravit Rok je vždy rok vydání publikace, nikoli rok záznamu Záznam obsahuje nepřesné nebo nepravdivé údaje – pokud to při kontrole neobjevíme - riskujete vyřazení výsledku i penalizaci (v RIV) Některý z autorů vykazuje výsledek na FHS, ale není ani studentem ani neměl pracovně právní vztah (v období vzniku publikace) – závažná chyba! Chybné ISBN – vždy prosím kontrolujte! (Pokud má kniha více, vybere se jedno, pro jistotu nám tyto publikace hlaste) Chybné ISSN – článek může také vyjít v elektronické nikoli tištěné verzi, pak se ISSN liší (může mít vliv i v hodnocení!) Drobné chyby: čárky místo středníků u klíčových slov, tečky za názvy, chybný počet stran apod. – znemožňují uložení. Pomůže NÁPOVĚDA pod oknem Každý záznam se dá vždy opravit!


Stáhnout ppt "Vkládání záznamů do databáze OBD"

Podobné prezentace


Reklamy Google