Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Industry 4.0 Průmysl 4.0 Je to výsledek vývoje, marketing nebo skutečná čtvrtá fáze technická revoluce ??? Prof.Ing. Petr Vavřín, DrSc. VUT FEKT Brno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Industry 4.0 Průmysl 4.0 Je to výsledek vývoje, marketing nebo skutečná čtvrtá fáze technická revoluce ??? Prof.Ing. Petr Vavřín, DrSc. VUT FEKT Brno."— Transkript prezentace:

1 Industry 4.0 Průmysl 4.0 Je to výsledek vývoje, marketing nebo skutečná čtvrtá fáze technická revoluce ??? Prof.Ing. Petr Vavřín, DrSc. VUT FEKT Brno

2 Presentace Prof. Maříka,červen 2015

3 Co je cílem procesů P4.0: Počítačovým propojením výrobních strojů, opracovávaných produktů a polotovarů a všech dalších systémů a subsystémů průmyslového podniku (včetně ERP, obchodních atd.) Vytvořit inteligentní distribuovanou síť různorodých entit podél celého řetězce vytvářejícího hodnotu (tedy síť napříč výrobními, ekonomickými, obchodními, logistickými a dalšími úseky), přičemž subsystémy pracují relativně autonomně, navzájem dle potřeby komunikují (a vývojově směřují k uvědomění si sama sebe i k samostatné predikci). Industry 4.0 navazuje na vize FoF (Factory-of-the-Future), které vznikly evolucí vizí CIM (Computer Integrated Manufacturing), a to především díky rozvoji metod umělé inteligence i rozvojem počítačových a komunikačních technologií.

4 6 základních principů Interoperabilita: schopnost CPS, lidí a všech komponent Smart Factories spolu komunikovat prostřednictvím IoT a IoS Virtualizace: schopnost propojování fyzických systémů s virtuálními modely a simulačními nástroji Decentralizace: rozhodování a řízení probíhá autonomně a paralelně v jednotlivých subsystémech Schopnost pracovat v reálném čase: dodržení požadavku reálného času je klíčovou podmínkou pro libovolnou komunikaci, rozhodování a řízení v systémech reálného světa Orientace na služby: preference výpočetní filosofie nabízení a využívání standarních služeb, to vede na architektury typu SOA (Service Oriented Architectures) Modularita a rekonfugurabilita: systémy Industrie 4.0 by měly být maximálně modulární a schopny autonomní rekonfigurace na základě automatického rozpoznání situace

5 Internet služeb (IoS) nabízí nejrůznější služby uvnitř dílny,
Industry 4.0 je založena především na následujících technologických konceptech: Kyberneticko- fyzikální systémy (CPS) monitorují fyzikální procesy, vytvářejí virtuální kopie a realizujé decentralizovaného řešení včetně decentralizovaného řízení Internet věcí (IoT) umožňuje vzájemnou spolupráci mezi subsystémy i jejich spolupráci s člověkem ve standardním formátu Internet služeb (IoS) nabízí nejrůznější služby uvnitř dílny, organizace i napříč organizacemi Big Data & Clouds umožňují sběr, ukládání a analytické zpracování rozsáhlých souborů dat, umožňují pracovat s sémantikou a onotolgiemi, analýzou lze detekovat „neviditelné procesy a vlastnosti“

6 Prvotní personální schéma automatizačního procesu(do 80let)
Technolog Automat. procesu Automatizační specialista

7 Současné personální schéma inovačních procesů v průmyslu.
Technolog HW+SW Autom. prostředky ??? ASŘ Kybernetik

8 Revoluce P 4.0 již probíhá. Víme, že v příštích 5-10 létech nejsme schopni dodat z vysokých škol potřebné počty speciálně vyškolených odborníků, kteří budou realizovat inovační akce. Připravujeme rekvalifikační a cíleně zaměřené 2-4 semestrální kurzy. Tyto kurzy jsou určeny pro absolventy technických oborů vysokých škol. Hlavní témata kurzů: měření neelektrických veličin, identifikace ,modelování a simulace, teorie řízení složitých systémů, optimalizace, průmyslové komunikace.

9 První realizační kroky: testbady
Pro realizaci inovačních kroků je vhodné mít pro jednotlivé třídy technologií k dispozici modelová (zkušební) pracoviště. Tato vývojová centra by měla být napojena na výzkumné skupiny, které jsou k dispozici na VŠ. Tato strategie se osvědčila již začátkem 90 let min. století (npř. v Oulu-Finsko). MaS firmy tak dostanou možnost ověřit si své návrhy. Náklady jsou (podle typu technologií) od 0,2 do 1,5 miliadry Kč.


Stáhnout ppt "Industry 4.0 Průmysl 4.0 Je to výsledek vývoje, marketing nebo skutečná čtvrtá fáze technická revoluce ??? Prof.Ing. Petr Vavřín, DrSc. VUT FEKT Brno."

Podobné prezentace


Reklamy Google