Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití mezinárodních standardů WHO a CDC ve zdravotnickém zařízení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití mezinárodních standardů WHO a CDC ve zdravotnickém zařízení"— Transkript prezentace:

1 Využití mezinárodních standardů WHO a CDC ve zdravotnickém zařízení
Mgr. Petr Havlíček HARTMANN-RICO a.s.

2 Standardy WHO a CDC v oblasti hygieny rukou
Guideline for Hand Hygiene in Health-Care Settings (2002) WHO: WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care (2009)

3 Proč je pořád tolik povyku kolem hygieny rukou?
Nejčastější způsob přenosu patogenů je rukama! Infekce spojené se zdravotní péčí Šíření antibiotické rezistence

4 Infekce spojené se zdravotní péčí v Evropě
Pacienti s infekcí* 4,1 miliónu pacientů ročně ( = pacientů každý den) Úmrtí** pacientů ročně zemře v přímém důsledku získané infekce. U z nich je infekce vyvolána multirezistentním patogenem. Náklady*** Přímé náklady na pacienta: průměrný odhad je $13,973 ( Kč) *ECDC (2013). Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European acute care hospitals 2011–2012 ** Accessed on Nov. 2015 ***Source: Scott RD (2009) The Direct Medical costs of healthcare-Associated Infections in U.S. Hospitals and the Benefits of Prevention. Centers for Disease Control and Prevention.

5 Infekce spojené se zdravotní péčí v ČR
Prostý přepočet – validní data nejsou k dispozici: Pacienti s infekcí* 80 tisíc pacientů ročně ( = 1500 pacientů každý den) Úmrtí** 725 pacientů ročně zemře v přímém důsledku získané infekce. Náklady*** Přímé náklady na pacienta: statisíce Kč *ECDC (2013). Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European acute care hospitals 2011–2012 ** Accessed on Nov. 2015 ***Source: Scott RD (2009) The Direct Medical costs of healthcare-Associated Infections in U.S. Hospitals and the Benefits of Prevention. Centers for Disease Control and Prevention.

6 Infekce spojené se zdravotní péčí v ČR
„Ale vždyť jsou náklady na infekce spojené se zdravotní péčí uhrazeny ZP, naše nemocnice tak má vyšší příjem.“ Náklady na pacienta bez infekce: 1,0 Náklady na pacienta s infekcí: 4,3 Úhrada ZP (DRG): ,0 Je tedy i v ekonomickém zájmu nemocnice mít co nejméně pacientů s infekcí spojenou se zdravotní péčí. Zdroj: MUDr. Dudra: Vliv nosokomiálních nákaz na náklady na lůžkovou péči; vlastní šetření v nemocnicích AGEL (2014)

7 Standardy WHO a CDC v oblasti hygieny rukou
Vzhledem ke komplexnosti potřebných změn vedoucích ke zlepšení hygieny rukou je nezbytné implementovat v každé nemocnici multimodální a multidisciplinární program. Tyto změny je nutné zavést jak na individuální, tak i na institucionální úrovni.

8 Změny na individuální úrovni
Prvky vzdělávacího a motivačního programu zdravotníků (CDC): Důvody pro hygienu rukou Indikace k hygieně rukou Technika provádění hygieny rukou Metody k udržení zdravé pokožky rukou Indikace a omezení pro používání rukavic Očekávání zdravotníků

9 Změny na institucionální úrovni
Na úrovni oddělení/kliniky: poskytování zpětné vazby o provádění hygieny rukou odstranění nadměrné pracovní zátěže nalezení vzorů mezi klíčovými pracovníky na odděleních Zdroj: Dombecki, C. a ost.: The Impact of Role Models on Hand Hygiene Compliance; Infection Control & Hospital Epidemiology (2015)

10 Změny na institucionální úrovni
Na úrovni nemocnice: vytvoření směrnice pro zajištění hygieny rukou v písemné podobě poskytnutí (kvalitních) přípravků k hygieně rukou a přípravků k péči o pokožku vytvoření kultury bezpečné nemocnice („provádět hygienu rukou je normální“) vytvoření povědomí, že management nemocnice prosazuje hygienu rukou, podporuje ji, nastavuje odměny a sankce

11 Základní kroky k implementaci na institucionální úrovni (WHO)
Připravenost nemocnice Krok 2: Zjištění výchozího stavu Krok 3: Implementace Krok 5: Akční plán (na min. 5 let) Krok 4: Vyhodnocení implementace

12 Klíčové komponenty WHO pro úspěšnou hygienu rukou
Systémové změny Školení/ Vzdělávání WHO Světová zdravotnická organizace Klima bezpečné nemocnice Hodnocení a zpětná vazba Poutače na pracovním místě System Change - change from hand wash to hand rub and develope a good dispenser infrastructure Training/Education e-learning, training tools, etc. Evaluation and Feedback - Observe App & Website Reminders in the Workplace poster, flyer, etc. The institutional safety climate - refers to the environment and perceptions of patient safety issues at the health-care facility, in which hand hygiene improvement is a high priority. The institutional safety climate will be a key priority for health-care facilities in advanced stages of hand hygiene improvement in order to maintain motivation and momentum for the excellent standards achieved. It is, however, important to consider the Institutional Safety Climate at all stages.) The institutional safety climate refers to creating an environment and the perceptions that facilitate awareness-raising about patient safety issues while guaranteeing consideration of hand hygiene improvement as a high priority at all levels, including: • active participation at both the institutional and individual levels; • awareness of individual and institutional capacity to change and improve (self-efficacy); and • partnership with patients and patient organizations.

13 Evoluční koncept hygieny rukou je v souladu s klíčovými komponentami WHO
Klima bezpečné nemocnice Hodnocení a zpětná vazba Poutače na pracovním místě Implementace a podpora Evolučního konceptu Školení/ Vzdělávání Systémové změny Modul 6 Optimalizace postupů – Observe SOP Modul 5 Sledování – Observe App Modul 4 E-learning – Kdy dezinfikovat The WHO key components fit to the contents of the Hand Hygiene Evolution Concept. Two examples “Reminders in the workplace”: The posters/ stickers which are included in the modules two (sticker for dispensers), three (poster how to rub) and four (poster 5 moments) fit to the WHO key component “Reminder in the workplace” Training and Education: In modules Basis and three to six we train and educate the hospital´s employees. “Institutional safety climate” is an overall key component. Clinical practice Modul 3 Školení – Jak dezinfikovat Modul 2 Infrastruktura Dávkovače Modul 1 Proč Sterillium® Základ Alkoholové dezinfekční přípravky Zdroj: World Health Source: World Health Organization (2009): Safe lives. Clean your hands. Guide to Implementation. A Guide to the Implementation of the WHO Multimodal Hand Hygiene Improvement Strategy.

14 Míříme výše Evoluční koncept hygieny rukou:
Krok za krokem až na špičku v hygieně rukou s moduly vytvořenými na míru.

15 Naše poznatky Všichni pracovníci odpovědní za prevenci infekcí (hygienici, epidemiologové, hlavní sestry) si uvědomují význam hygieny rukou Ve většině nemocnic je dobře rozvinutá infrastruktura (alkoholové dezinfekční přípravky, dávkovače) a systém vzdělávání v hygieně rukou V nemocnicích, kde je zavedena surveillance HAI (dle NRC pro HAI), je mnohem snazší implementovat multimodální přístup ke zlepšení hygieny rukou Přesto: Úroveň (compliance) hygieny rukou v nemocnicích v ČR je průměrně asi 30% (optimum: 80%)

16 Naše poznatky Povědomí o významu hygieny rukou většinou končí u hygienika – pro management to není téma? Na úrovni nemocnice je podceňována péče o pokožku rukou zdravotníků V oblasti vzdělávání není problém s NLZP, řada lékařů jej však považuje za zbytečné V žádné nemocnici se vědomě nepracuje se vzory v hygieně rukou Hlavními bariérami pro implementaci všech kroků programu jsou - nedostatek času, pracovní přetížení hygieniků - ztráta motivace u hygieniků (necítí podporu ze strany vedení, ostatní zdravotníci je vnímají jako represivní složku)

17 30 sekund Trvá hygienická dezinfekce rukou, která může zachránit život. Věříme, že to stojí za to. A life like this. This is not just a hypothetical example. This is real. Three neonates lost their lives due to multidrug-resistant Gram-negative microorganisms at Klinikum Bremen-Mitte. Four weeks after having been infected with MRSA during a caesarean section, a mother died in the intensive care unit. Her baby, who had been infected as well, survived. After a knee surgery, a patient became severely disabled as she needed 12 further surgeries due to an MRSA infection she had acquired during the first surgery. HARTMANN can change that.

18 Děkuji Vám za pozornost
Máte nějaké otázky, prosím?


Stáhnout ppt "Využití mezinárodních standardů WHO a CDC ve zdravotnickém zařízení"

Podobné prezentace


Reklamy Google