Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?"— Transkript prezentace:

1 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Dobrý den všem, Já vás zde vítám, tentokrát za divizi Rigips. Ve své první prezentaci vám představím možnost provedení podlah pořád ještě méně obvyklou cestou a to „suchou“. Ludmila Mikolášová, Rigips

2 Obsah Kroky ke správnému návrhu i realizaci
Znalost požadavků a situace na stavbě Volba správného systému podlahy dle požadavků stavby Samotná realizace, znalost technologických pravidel Na co jsme zapomněli? … řešení detailů již v projektu! Závěr Projdeme si všechny kroky, které vedou ke správnému návrhu a aplikaci suché podlahy.

3 1. Znalost požadavků a situace na stavbě

4 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Návrh suché podlahy V prvním kroku zhodnotíme naši situaci a určíme si požadavky Výška skladby podlahy Únosnost Akustika Kročejová neprůzvučnost Vzduchová neprůzvučnost Navrhování suchých podlah je v České Republice pořád ještě neobvyklý a pro mnohé z nás celkem složitý proces, při kterém je nutné posuzovat nejen akustické a požární vlastnosti konstrukce, ale i statické a tepelně izolační.

5 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Převodník maximálních zatížení dle norem ČSN EN a ČSN EN Kategorie zatěžovacích ploch dle ČSN EN A B C1 až C3 a C5 C4 D1 D2 Soustředěná bodová zatížení dle ČSN EN [kN] působení na plochu 50 x 50 mm 2 4 7 Soustředěná bodová zatížení dle ČSN EN [kN] působení na kruhovou plochu o průměru 25 mm 1,3 2,6 4,5 Požadavek Únosnost ČSN EN 1991 – 1 ČSN EN Musíme vědět, že existuje norma pro minimální únosnost podlahy pro jednotlivé druhy místností, i toto nám určí, jak skladba podlahy bude vypadat.

6 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Požadavek Akustika ČSN /2010 Současně tu máme normu akustickou, která stanovuje hodnoty neprůzvučnosti též dle druhu místnosti, pro kterou skladbu navrhuji.

7 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Akustické měření a co vyjadřuje výsledek? Vzduchová neprůzvučnost popisuje schopnost konstrukce snižovat přenos zvuku šířeného vzduchem prostřednictvím konstrukce Čím vyšší je hodnota vzduchové neprůzvučnosti, tím lepší Kročejová neprůzvučnost popisuje vlastnost konstrukce vzdorovat přenosu hluku vznikajícího působením mechanických impulzů na konstrukci. Veličina popisující kročejovou neprůzvučnost se nazývá normalizovaná hladina akustického tlaku kročejového zvuku Čím nižší je hodnota kročejové neprůzvučnosti, tím lepší Co se týká podlah, přesněji řečeno stropní konstrukce, setkáváme se se dvěma požadavky. Ten první je na vzduchovou neprůzvučnost, který popisuje schopnost stropu snižovat přenos hluku, který se šíří vzduchem Druhý požadavek, na kročejovou neprůzvučnost pak vyjadřuje vlastnost stropní konstrukce vzdorovat hluku, který se šíří konstrukcí, tedy např. dupání.

8 2. Volba správného systému podlahy dle požadavků stavby

9 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Návrh suché podlahy Rigips Krok druhý Volba správného systému suché podlahy Rigips V druhém kroku, kdy máme jasno, co od podlahy očekáváme a co má splnit, přichází na řadu samotný návrh konkrétní skladby. Zde doporučuji vždy pracovat s kompletními systémy a s technickými podklady výrobce, neboť jenom tak je možné zaručit funkční a odzkoušenou skladbu s konkrétními vlastnostmi. Pokud si přesto nevíte rady je možné využít náš technický servis, který Vám s návrhem rád a zdarma pomůže.

10 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Návrh suché podlahy Rigips Volba správného systému suché podlahy Rigips suché podlahy Rigips, kam patří podlahy z konstrukčních desek RigiStabil a sádrovláknité podlahy Rigidur využívají všech výhod suché vnitřní výstavby Úspora času a nákladů Rychlost výstavby, bez technologických přestávek Jednoduché a čisté řešení Nízká hmotnost Podpora zdravého životního prostředí Proč zvolit suchou podlahu? Suché podlahy, kam v našem případě patří systém RigiStabil a Rigidur využívají všech výhod suché vnitřní výstavby. Nabízí rychlé, jednoduché a systémové řešení, které přichází na řadu nejen v rekonstrukcích, kde si nemůžeme dovolit přitížení nosných konstrukcí.

11 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Volba správného systému suché podlahy Rigips Konstrukční deska Celý systém pro suché podlahy RigiStabil 12,5 mm 1250 x 1800 mm Podlahové lepidlo Suchý vyrovnávací podsyp Rigips Podlahové rozpěrné sponky min. ø 1,5 / 22 mm (DFRIEH2) Pro systém suchých podlah využíváme konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil, které již díky svému označení DFRIEH2 naznačují jejich široké využití. Důležité je připomenout, že součástí suché podlahy nejsou pouze tyto desky, ale i lepidlo či podsyp, který oproti jiným na trhu je ostrohranný, čímž je zaručena i jeho stabilita a stálost.

12 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Volba správného systému suché podlahy Rigips Zvuková tepelná izolace Dovolené zatížení Zde vidíme zpracované technické podklady, kde vidíme konkrétní skladby s konkrétními vlastnostmi.

13 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Volba správného systému suché podlahy Rigips Podlahové topení Teplota vždy max. 45°C Systém vždy musí být určen výrobcem jako vhodný pro suchou podlahu Teplovodní Speciální polystyrenové tvarovky určené pro suché podlahy Elektrické Topení musí mít pojistku proti přehřátí Skladby suchých podlah nabízí i řešení s podlahovým vytápěním. Je možné volit jak teplovodní, tak elektrické. Důležité je, že podlahové vytápění musí být vždy určeno a vyzkoušeno pro suché podlahy. Podlahové vytápění- systém HST Žichlínek

14 3. Samotná realizace, znalost technologických pravidel
Ve chvíli, kdy skladbu máme navrženou přichází na řadu samotná realizace. Nejdříve jsem myslela, že představím jednotlivé kroky montáže, ty však nalezneme v naší literatuře i na webu. Proto raději ukážu, s čím se při realizaci setkáme a co nechceme aby se opakovalo.

15 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Chyby s kterými se setkáváme nejčastěji Založení příčky na suché podlaze Na tomto obrázku je ukázáno založení příčky na skladbě suché podlahy. I proto je nutné již v projektech řešit detaily a jasně volit detail založení stěny na podlaze hrubé.

16 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Chyby s kterými se setkáváme nejčastěji Nevhodně vedené instalace I vedení instalací by mělo vypadat jinak. Použitý suchý podsyp by měl být vždy minimálně 10 mm nad instalacemi

17 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Chyby s kterými se setkáváme nejčastěji Sešroubování suché podlahy s nosným stropem Nevhodně ukončená, tedy spíše neukončená suchá podlaha Sešroubování suché „plovoucí“ podlahy s nosnými prvku stropu je samozřejmě také nepřípustné. To platí i pro „volné“ ukončení podlahy. Pro provedení platí jednoznačné pravidla a zpracované detaily, které stačí použít a které uvidíme v poslední části této prezentace.

18 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Chyby s kterými se setkáváme nejčastěji Chyby ve skladbě suché podlahy na betonové desce Zde ještě pro vaši představu ukážu schematicky nejčastější chyby, se kterými se setkáme. Na obrázku jsou označeny červeně Co vidíme? Chybí okrajový pásek, který slouží pro zamezení přenosu hluku a současně pro umožnění dilatace Chybí roznášecí deska mezi použitým suchým podsypem a izolantem. Tu je nutné mezi tyto vrstvy vkládat vždy. Roznášecí deska zamezuje vtlačení podsypu do „měkkého“ izolantu. Roznášecí deska se používá při všech druzích izolantu.

19 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Chyby s kterými se setkáváme nejčastěji Chyby ve skladbě suché podlahy na trámovém stropě A co je špatně u této skladby? Když pominu okrajový pásek, jedná se především o velkou tloušťku suchého podsypu v jedné vrstvě. Jeho tloušťka je omezená 60 mm. Ne že by nebylo možné použít větší tloušťku, ale po 60 mm je opět nutné do skladby vložit roznášecí desku. Jako roznášecí desku je možné použít konstrukční desku RigiStabil

20 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Realizace suché podlahy Abychom se vyvarovali těchto chyb, které jsme viděli na předchozích slajdech, doporučuji při návrhu a samotné realizaci pracovat s kompletním systémem, který Vám zaručí funkční a odzkoušenou skladbu s konkrétními parametry. Realizaci suchých podlah Rigips smí provádět pouze odborně způsobilá, certifikovaná realizační firma!!!

21 … řešení detailů již v projektu!
4. Na co jsme zapomněli? … řešení detailů již v projektu!

22 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Na co jsme zapomněli? Řešení detailů již v projektu! Jsme v poslední části prezentace. Zde ukážu to, co bychom rádi viděli nejen v projektech, ale i na stavbách. Skladby, jejich parametry i detaily jsou zpracované a stačí je využít. Ke konkrétním skladbách jsou vždy konkrétní parametry. Není třeba nic vymýšlet jen použít již vymyšlené. Holý dřevěný strop Strop s podlahou a dřevovláknem Zlepšení kročejové neprůzvučnosti

23 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Na co jsme zapomněli? Řešení detailů již v projektu! Založení příčky To samé platí pro existující , zpracované detaily. Důležité je tyto detaily řešit ideálně již v projektu. Protože právě správná volba detailu, jeho specifikace, může mít často rozhodující vliv a to i negativní na funkčnost celé skladby. To samozřejmě neplatí pouze pro podlahy. Legenda: 1 Opláštění příčky Rigips 2.3 Dřevěný sloupek 3 Minerální izolace ISOVER 4 Sponka 8 Kotvení do navazujících konstrukcí 9 Okrajový pásek ISOVER

24 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Na co jsme zapomněli? Řešení detailů již v projektu! Napojení suché podlahy RigiStabil na podlahu masivní Dilatace suché podlahy RigiStabil Řešení suché podlahy RigiStabil pode dveřmi Existují i přesné detaily pro napojení suché podlahy na podlahu masivní, řešení dilatace suché podlahy, či provedení pode dveřmi. Legenda: 10 Podkladní trámek šířky max. 70 mm 11 Vrut do dřeva

25 5. Závěr

26 Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?
Závěr Skladby podlah lze řešit i suchou cestou, která Vám nabízí bezpečné, rychlé a čisté řešení. Nízká hmotnost suchých podlah Rigips umožňuje menší požadavky na nosné konstrukce, což zaručuje zlevnění celé stavby. A co by mělo zaznít na závěr? Skladby podlah lze řešit i suchou cestou, která Vám nabízí bezpečné, rychlé a čisté řešení. Nízká hmotnost suchých podlah Rigips umožňuje menší požadavky na nosné konstrukce, což zaručuje zlevnění celé stavby

27 Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.
DĚKUJI ZA POZORNOST Ludmila Mikolášová divize Rigips Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Počernická 96, Praha 10


Stáhnout ppt "Navrhování suchých podlah a proč řešit detaily již v projektu?"

Podobné prezentace


Reklamy Google