Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_27MisS-19 Název tematické oblasti (sady) Technická příprava výroby Název vzdělávacího materiálu MDF deska Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je zaměřen materiálovou oblast velkoplošných materiálů Klíčová slova deska MDF, velkoplošný materiál, dřevní vlákno, rozvlákňovač, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba, H/01 Truhlář Ročník II.- IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) 13.3. – Celková velikost 1930 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 STŘEDNĚ HUSTÁ VLÁKNITÁ
MDF DESKA, STŘEDNĚ HUSTÁ VLÁKNITÁ (MEDIUM DENSITY FIBREBOARD)

3 Název tohoto materiálu vznikl složením
prvních písmen z anglického názvu Medium Density Fibreboard. Technologie výroby středně husté vláknité desky MDF byla vyvinuta v USA. První výrobní linky byly postaveny v roce 1965. MDF deska vznikla jako nový nábytkářský materiál, který svými vlastnostmi může nahradit masiv.

4 Název tohoto materiálu vznikl složením prvních písmen z anglického názvu Medium Density Fibreboard.
Technologie výroby středně husté vláknité desky MDF byla vyvinuta v USA. První výrobní linky byly postaveny v roce 1965. MDF deska vznikla jako nový nábytkářský materiál, který svými vlastnostmi může nahradit masiv.

5 MDF deska je velkoplošný materiál, vyrobený
z dřevních vláken suchým způsobem za použití teploty, tlaku a jako pojiva je použito syntetické lepidlo. Během výroby se mohou přidávat další přísady za účelem zlepšení určitých vlastností.

6 HLAVNÍ SUROVINY POTŘEBNÉ
K VÝROBĚ VLÁKNITÉ DESKY: - dřevní hmota - pomocné chemikálie

7 DŘEVNÍ HMOTA Pro mokrý i suchý způsob výroby je doporučeno použití jehličnaté dřeviny. Z těchto dřevin pak především dřevo smrkové, které obsahuje méně pryskyřic než dřevo borovic.Dalším hlediskem, podle kterého je vhodnější použití jehličnatého dřeva než listnatého.

8 Dřevo se známkami hniloby se při výrobě
vláknitých desek používat nesmí. Vláknité desky z jehličnaté suroviny je možno vyrábět bez pojiva,při významném zhoršení kvality dřevní hmoty se výroba vláknité desky řeší přidáváním fenolformaldehydové pryskyřice.

9 Surovinou používanou při výrobě vláknitých
POMOCNÉ CHEMIKÁLIE Surovinou používanou při výrobě vláknitých desek jsou syntetická lepidla (pryskyřice) a minerální pojiva, dále pak parafín nebo kalafuna – do vláknitých desek přidávají se vzhledem k možným změnám při působení vlhkosti. (Parafín se v tekutém stavu přidává do mlecí komory defibrátoru. Síran hlinitý - přidává se za účelem okyselení prostředí, sníží se hodnota pH a parafín nebo lepidlo lépe přilne na vlákno.)

10 Postup při výrobě středně hustých vláknitých desek MDF

11 Štěpky se vyrábějí sekáním různého dřevařského materiálu.
VÝROBA ŠTĚPKY Štěpky se vyrábějí sekáním různého dřevařského materiálu. Materiál může pocházet z lesních probírek, dále se také zpracovává dříví nižší jakostní třídy, odpad z pil, zbytkový suchý materiál z truhlářských dílen.

12 Štěpkovací zařízení Při výrobě štěpek se používají sekačky diskové a bubnové, které mohou být pojízdné nebo stacionární. Existují ještě další obměny těchto typů jako např. sekačky dvojdiskové, spirálové a kuželové, s vodorovně, šikmo nebo svisle uloženou hřídelí.

13 Princip diskové sekačky
Nože jsou upevněny v disku tak, že vyčnívají z boční plochy kotouče a jejich ostří je orientováno přibližně do poloměru. Používají se různé obměny od 2 do 16 nožů.

14 Dřevité štěpky jsou po roztřídění, kdy
velikost štěpek má optimální rozměry 20-30x40-50x3-5mm, dále prosívány na vibračních sítových třídičích. Zde se zbaví větších kousků kůry a jiných nežádoucích částic. Další operací je praní štěpek.

15 Praní štěpek Štěpky se praním zbavují všech nežádoucích příměsí (písek, kousky kovů, kousky kůry). Přítomnost těchto příměsí zvyšuje opotřebení mlecích segmentů rozvlákňovacího zařízení a snižuje mechanicko-fyzikální vlastnosti desek.

16 Jak takové pračky fungují?
Do nádrže s konickým dnem, ve které je voda, padají štěpky dopravené pásovým dopravníkem. Voda v nádrži se víří díky rotujícímu rotoru.

17 ROZVLÁKŇOVÁNÍ Rozvlákňovací zařízení typu Defibrator-Rafinér:
1 - zásobník s regulovatelným plněním a předehříváním parou, 2 - zpětné vedení odpadní páry do zásobníku štěpek, 3 - šnekový dopravník, 4 - přívod čerstvé páry, 5 - vertikální předehřívač, 6 - šnekový dopravník, 7 - zpětné vedení odpadní páry, 8 - rafinér, 9 - vyprazdňovací potrubí, 10 - motor, 11 - uložení hnacího hřídele (Soiné)

18 Účelem rozvlákňování je dezintegrace
dřevní hmoty (štěpek) na jednotlivá vlákna nebo svazky vláken. Před rozvlákněním se na štěpky nanáší parafín. Parafín zvyšuje odolnost vyrobené desky proti vlhkosti a zároveň snižuje tření při rozvlákňování.

19 V Evropě nejrozšířenějším způsobem rozvlákňování je rozvlákňování termomechanické. Tento způsob se nazývá Asplundův.

20 Hlavní faktory ovlivňující kvalitu vlákna
vyráběného defibrováním: - vlhkost vstupující dřevní hmoty - rychlost přechodu suroviny přes mlecí zařízení - kvalita mlecích segmentů a stav mlecích disků teplota při hydrotermické přípravě štěpek ve svislém předehřívači defibrátoru - charakter páry (nasycená) - mlecí mezera mezi disky.

21 SUŠENÍ VLÁKNA Jednostupňová proudová sušárna: konečná vlhkost vlákna 5%, odpařovací výkon 2 až 22 tun vody/hod Vyrobené vlákno se suší v horizontálních nebo vertikálních proudových sušárnách Nanášení lepidla Kvalitu lepení ovlivňuje rovnoměrnost nánosu a co nejjemnější rozptýlení lepidla na vlákno

22 Vrstvení vláknitého koberce
Schéma mechanické vrstvičky vlákna Horizontální zásobník s posuvným dnem Mechanická vrstvící hlava s válci pro rovnoměrné vlákna Výškově egalizační válce Váha pro stanovování plošné hmotnosti vláknitého koberce

23 Vrstvení vláknitého koberce je velmi závažná technologická operace.
Od kvality navrstvení koberce závisí rovnoměrnost plošné hmotnosti desek a tím i jejich fyzikální a mechanické vlastnosti. Mechanický způsob vrstvení v naší republice používá DDL Lukavec.

24 Schéma kyvadlové vrstvičky

25 Předlisování koberce Předlisování navrstveného vláknitého koberce se provádí ve dvou stupních. V prvním stupni při mírném tlaku dojde k vytlačení vzduchu. Ve druhém stupni dochází k vlastnímu předlisování a to již při vyšším tlaku.

26 Kontinuální předlis

27 Lisování MDF desek V průběhu lisování dochází k zhuštění lisovaného koberce na stanovenou hustotu, přehřátí koberce, vytvrzení lepidla a odpaření přebytečné vody. Nejdůležitějšími fyzikálními faktory, které působí v průběhu lisování jsou tlak, teplota a lisovací čas. Kontinuální lisy používají dva pohyblivé ocelové lisovací pásy,mezi kterými se za pohybu zhušťuje a přehřívá vláknitý koberec.

28 Lisování MDF desek

29 Chlazení desek Po vylisování jsou MDF desky chlazeny v chladících hvězdicových turniketech. Při chlazení dochází k ochlazování desek a k vyrovnávání teploty v celém průřezu desky. Současně se vyrovnává i vlhkost.

30 Omítání a dělení desek Následně po ochlazení se provádí omítání a dělení desek. Boční strany se omítají frézováním. Vylisovaný formát desek se pak dělí dělicí pilou na základní formát. Desky se ukládají na palety a odvážejí se do skladu zrání, kde se dokončí proces klimatizace.

31 Dokončování výroby desek MDF
Vyrobené desky vykazují po lisování určité nerovnosti povrchu. Desky se vyrábějí s tloušťkovou nadmírou, která se broušením odstraní.

32 BROUŠENÍ PLOCH MDF Broušení MDF se provádí na širokopásových bruskách, které jsou osazeny brusnými papíry různé zrnitosti. Pro tloušťkovou egalizaci se používají brusné papíry o zrnitosti Poslední broušení desek se obvykle provádí brusným papírem o zrnitosti 150.

33 Sortiment MDF desek Základní formát: 2750 x 1840mm
Sortiment MDF desek je na našem trhu značný. Dodávají se desky surové (bez povrchové úpravy), dýhované, laminované. Základní formát: 2750 x 1840mm Tloušťka materiálu je od 8mm do 40mm. (8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 25, 28, 30, 32, 36, 38, 40 mm).

34 Pohled na různorodost tlouštěk MDF desek

35 Použití MDF Desky MDF desky se používají především v nábytkářském průmyslu. Vzhledem k materiálům použitým při výrobě vláknité desky lze tuto použít při výrobě nábytku např. do dětských pokojů, kuchyní, kanceláří a také na výrobu vnitřních dveří.

36 Plášť dveří tvoří deska MDF upravená dýhou nebo fólií

37 Čelní plochy z MDF upravené dýhou nebo fólií

38 Čelní plochy z MDF upravené dýhou nebo fólií

39 Závěr: Desky MDF jsou materiálem, který má výborné vlastnosti a široké použití. Naučme se tento materiál používat a také si ho vážit.

40 Zdroj informací: Král P. Hrázký J. – Výroba dřevovláknitých desek, Mendlova zemědělská a lesnická univerzita Brno 2000, ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google