Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Prodejní a odbytová činnost ve stravovacích zařízeních
Maturitní otázka č. 18, 23
2
Prodej výrobků Spotřeba s prodejem se uskutečňuje na stejném místě
Prodej trvá delší dobu a bývá spojen i s poskytováním dalších služeb Obsluhující musí znát charakteristiku nabízených pokrmů, včetně hrubého výnosu dosahovaného u jednotlivých pokrmů (nejvyšší tržba neznamená nejvyšší výnos)
3
Pro připomenutí Hrubý výnos = prodejní cena – poř. cena sur.
142 – 33 = 109 Dosažený hrubý výnos porovnáme s průměrným hrubým výnosem.
4
Formy prodeje Samoobslužný prodej – vysoká produktivita. Vhodný pro rychlá občerstvení , jídelny se samoobsluhou, nabídky Table d´hote,. Nevýhodou je malá komunikace se zákazníky. Prodej s obsluhou – uskutečňuje se v restauracích, vinárnách, jídelnách…. Pultový prodej – bufety, výčepy piva, ve stáncích a ve střediscích rychlého občerstvení Pochůzkový prodej – jde o prodej ve vlaku, při sportovních akcích
5
Vyúčtování s hostem Je závislé na druhu střediska a systému obsluhy. Zahrnuje dva úkony : a) vystavení účtu b) inkaso Vystavení účtu- Inkaso -
6
Možnosti placení V hotovosti Platební kartou Kreditní kartou
Předplatné
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.