Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Nápoje Úvod zdroj:
2
Obsah Charakteristika Dělení Složení Význam
3
Poživatiny Dělení Potraviny – rostlinného původu - živočišného původu
Pochutiny Nápoje
4
Charakteristika Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví
5
Význam Tělo dospělého člověka obsahuje 70 % vody
Vytváří prostředí pro biochemické procesy Některé nápoje dodávají organismu živiny
6
Dělení Nealkoholické nápoje Alkoholické nápoje
stolní voda, minerální voda, sodová voda, ovocné a zeleninové šťávy, sirupy, zahuštěné ovocné šťávy, ovocné nápoje, limonády a ostatní nealkoholické nápoje. Alkoholické nápoje Pivo Víno Lihoviny Míchané nápoje
7
Dělení Nealkoholické nápoje Alkoholické nápoje
Nealkoholické nápoje neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % objemu Alkoholické nápoje obsahuje více než 0,75 objemových procent etanolu (tzv. alkoholu). Základem výroby těchto nápojů je etanolové kvašení.
8
Otázky Jak dělíme poživatiny? Charakterizuj nápoje.
Jaký je význam nápojů? Jak nápoje dělíme? Charakterizuj nealkoholické nápoje a uveď příklad. Charakterizuj alkoholické nápoje a jak je dělíme?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.