Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vítězslav Hálek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vítězslav Hálek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o."— Transkript prezentace:

1 Vítězslav Hálek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Hradecká 1151, Hradec Králové Vítězslav Hálek Hradec Králové Datum

2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5
Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_003 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Česká literatura druhé poloviny 19. století Název materiálu Vítězslav Hálek Autor Mgr. Taťána Krčálová Datum ověření, třída , 2.A Časová dotace 20 minut Pomůcky Projektor, PC Vzdělávací cíl Seznámit se se životem a dílem Vítězslava Hálka, pochopit význam jeho básní.

3 Vítězslav Hálek

4 Vítězslav Hálek Vítězslav Hálek - zřídka i Viktor, vlastním jménem Vincenc Hálek (5. dubna 1835, Dolínek u Mělníka – 8. října 1874, Praha) Český básník, prozaik, dramatik, literární kritik a publicista, představitel májovců. Spolu s Janem Nerudou označován za zakladatele moderní české poezie

5 Život Narodil se v Dolínku u Odoleny Vody.
Měl být knězem, proto začal v Praze studovat kněžský seminář, ale proti přání rodičů roku 1847 přestoupil na Akademické gymnázium, které ukončil roku 1855, živil se psaním básní a udělováním kondicí (tj. doučováním). Poměrně hodně cestoval dojmy z těchto cest pak zpracovával ve fejetonech.

6 Život Pracoval jako redaktor Národních listů, kde měl na starosti divadelní rubriku. Básně vydával v almanachu Máj, který redigoval. Roku 1872 převzal a redigoval spolu s J. Nerudou časopis Lumír. Spolu s ním také redigoval časopis Květy. Řídil edici Slovanské besedy. Byl ženatý s dcerou pražského advokáta Dorotou Horáčkovou. Jejich synem byl Ivan Hálek. Zemřel na zánět pohrudnice ve 39 letech a byl pochován v Praze na Vyšehradě.

7 Hálek básník Jeho básně jsou ovlivněny A. S. Puškinem, K. J. Erbenem a K. H. Máchou, jsou optimistické a dobře se čtou. Důvodem jeho optimismu byla i šťastná láska k Dorotce Horáčkové. Rovněž toto zaměření přispívalo k tomu, že se Hálek stal záhy vedoucím básnickým představitelem své generace.

8 Hálek básník Večerní písně – soubor básní plný optimismu a radosti ,
jediným tématem těchto básní je čistá a šťastná láska, básně jsou psány pro jeho lásku – Dorotku. Pohádky z naší vesnice (1874) – poslední sbírka, vyšla měsíc po jeho smrti. Zajímá se o život vesnického lidu. Dějištěm je středověká vesnice na Mělnicku. Upozorňuje na sociální rozpory, ale i na rozpor mezi mládím a stářím.

9 Hálek prozaik Psal povídky s vesnickou tematikou.
Zaměřoval se na kontrasty (vztahy rodičů a dětí, …). Většina jeho povídek končí tragicky. Hálek zde kritizuje finanční vztahy a touhu po penězích. Hlavním motivem je nutnost jednat a žít v souladu s přírodou a to pro něj znamená posuzovat člověka podle jeho vnitřních hodnot. Objevuje se v nich snaha vychovávat.

10 Hálek prozaik Muzikantská Liduška (1861) – dílo pojednává o sociálních poměrech na vesnici, kde začínají vládnout peněžní vztahy a touha po bohatství. Na vejminku Na statku a v chaloupce (1871) – protikladný obraz neradostného života na statku s čistou vyprahlostí a chamtivost bohatých versus idylické štěstí Poldík rumař (1873) – psychologický obraz prostého člověka, který se stará o dítě svého soupeře v lásce.

11 Hálek dramatik Tyto divadelní hry jsou spíše básně, ale on je pojímal jako hry, nebyly úspěšné. Carevič Alexej Záviš z Falkenštejna Král Rudolf Král Vukašín - zahájení činnosti Prozatímního divadla (1862) Amnon a Tamar

12 Večerní písně (1859) Úkoly k ukázce:
Na nebi plno hvězdiček jak z jara sedmikrásky, ba na tom božím světě zde má vše svou mluvu lásky. Fialka plna vůně jest, kalíšek rosou máčí, a slavík, ten se nazpívá, div hrdélko mu stačí. v velebném světle kráčí, a lidé tady na zemi – ti zpívají a pláčí. Úkoly k ukázce: 1. Charakterizovat veršové schéma. 2. Najít přirovnání. 3. Najít personifikaci, vysvětlit smysl. 4. Vysvětlit použití spojky ba v první sloce. 5. Popsat emotivní ladění básně.

13 Odkazy, literatura Vítězslav Hálek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: PROKOP, Vladimír. Čítanka k Literatuře 19. a počátku 20. století: (od romantiků po buřiče). 1. vyd. Sokolov: O.K.-Soft, 2003, 65 s.


Stáhnout ppt "Vítězslav Hálek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google