Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Přírodní látky 1. Sacharidy
2
Sacharidy Jsou organické sloučeniny složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku.
3
Dělení sacharidů: Monosacharidy (mají v molekule 3–6 atomů C)
Např.: glukóza, fruktóza Disacharidy (vznikají z molekul monosacharidů za odštěpení vody) Např.: sacharóza Polysacharidy (vznikají z velkého počtu – n – molekul monosacharidů) Např.: škrob, glykogen, celulóza
4
Monosacharidy Glukosa = hroznový cukr C6H12O6
-je bílá krystalická látka -rozpustná ve vodě -nachází se v krvi (při porušení stálé hodnoty dochází k onemocnění = cukrovka) -je zdrojem energie pro organismy
5
Dýchání = „rozklad glukosy“= zdroj energie pro život organismů
6
Fruktóza = ovocný cukr C6H12O6
Je obsažena v ovoci, medu Spolu s glukosou vzniká při fotosyntéze Pozor při nadměrné konzumaci-obezita
7
Fotosyntéza Rovnice fotosyntézy:
8
Reakce monosacharidů s Fehlingovým činidlem
Fehlingovo činidlo = 10% modrá skalice + 20% hydroxid sodný
9
Zkumavky s monosacharidy (glukosa, fruktóza) se zbarvily červenohnědě (vyloučeným oxidem měďným nebo mědí)
10
Disacharidy Sacharóza = řepný cukr, třtinový cukr C12H22O11 (vznik z molekuly glukosy a fruktózy za odštěpení molekuly vody) Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny (v nich vzniká z glukosy a fruktózy, které vznikají při fotosyntéze) Využívá se ke slazení Při zahřívání z ní vzniká karamel (barvivo E150)
11
Sacharoza
12
Maltóza=sladový cukr Bílá krystalická látka Rozpustná ve vodě Vzniká ze škrobu při klíčení zrn ječmene (slad- výroba piva) Méně sladká
13
Laktóza=mléčný cukr Vyskytuje se v mateřském mléce savců Využívá se při výrobě léků a vitamínových přípravků
14
Polysacharidy Jejich molekuly jsou obrovské (skládají se z mnoha molekul monosacharidů) = MAKROMOLEKULY Poly- = mnoho
15
Škrob (C6H10O5)n Je polysacharid složený ze dvou druhů polysacharidů: 1.) 70% AMYLÓZA (rozpustná ve vodě) 2.) 30% AMYLOPEKTIN (nerozpustný ve vodě) Škrobový maz = roztok škrobu v horké vodě Vznik škrobu: doplň uč. Str. 74
16
Struktura amylózy a amylopektinu ve škrobu:
17
Důkaz škrobu v bramborách:
Na rozkrojený brambor kápněte kapku jodové tinktury (roztok jodu v ethanolu). K jakým barevným změnám došlo?
18
Význam škrobu: Škrob vzniká v zelených rostlinách při fotosyntéze
Je to zásobní látka pro rostliny
19
Využití škrobu: Je součástí potravin K zahušťování pokrmů
Ke škrobení prádla Účinkem enzymů ve slinách (ptyalin) se štěpí (hydrolyzuje) na monosacharidy (sladká chuť).
20
Glykogen = živočišný škrob
Je uložen ve svalech a játrech Je to zásobní látka
21
Celulóza = buničina Nerozpustný polysacharid Obsažena v buněčných stěnách rostlin Používá se k výrobě: papíru, vaty, celofánu, střelného prachu, E460 = plnidlo při výrobě léčiv Pro člověka je nestravitelná, je součástí VLÁKNINY
26
Úkol: Co je to CHITIN (chemicky, vlastnosti, výskyt…)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.