Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní látky 1. Sacharidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní látky 1. Sacharidy."— Transkript prezentace:

1 Přírodní látky 1. Sacharidy

2 Sacharidy Jsou organické sloučeniny složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku.

3 Dělení sacharidů: Monosacharidy (mají v molekule 3–6 atomů C)
Např.: glukóza, fruktóza Disacharidy (vznikají z molekul monosacharidů za odštěpení vody) Např.: sacharóza Polysacharidy (vznikají z velkého počtu – n – molekul monosacharidů) Např.: škrob, glykogen, celulóza

4 Monosacharidy Glukosa = hroznový cukr C6H12O6
-je bílá krystalická látka -rozpustná ve vodě -nachází se v krvi (při porušení stálé hodnoty dochází k onemocnění = cukrovka) -je zdrojem energie pro organismy

5 Dýchání = „rozklad glukosy“= zdroj energie pro život organismů

6 Fruktóza = ovocný cukr C6H12O6
Je obsažena v ovoci, medu Spolu s glukosou vzniká při fotosyntéze Pozor při nadměrné konzumaci-obezita

7 Fotosyntéza Rovnice fotosyntézy:

8 Reakce monosacharidů s Fehlingovým činidlem
Fehlingovo činidlo = 10% modrá skalice + 20% hydroxid sodný

9 Zkumavky s monosacharidy (glukosa, fruktóza) se zbarvily červenohnědě (vyloučeným oxidem měďným nebo mědí)

10 Disacharidy Sacharóza = řepný cukr, třtinový cukr C12H22O11 (vznik z molekuly glukosy a fruktózy za odštěpení molekuly vody) Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny (v nich vzniká z glukosy a fruktózy, které vznikají při fotosyntéze) Využívá se ke slazení Při zahřívání z ní vzniká karamel (barvivo E150)

11 Sacharoza

12 Maltóza=sladový cukr Bílá krystalická látka Rozpustná ve vodě Vzniká ze škrobu při klíčení zrn ječmene (slad- výroba piva) Méně sladká

13 Laktóza=mléčný cukr Vyskytuje se v mateřském mléce savců Využívá se při výrobě léků a vitamínových přípravků

14 Polysacharidy Jejich molekuly jsou obrovské (skládají se z mnoha molekul monosacharidů) = MAKROMOLEKULY Poly- = mnoho

15 Škrob (C6H10O5)n Je polysacharid složený ze dvou druhů polysacharidů: 1.) 70% AMYLÓZA (rozpustná ve vodě) 2.) 30% AMYLOPEKTIN (nerozpustný ve vodě) Škrobový maz = roztok škrobu v horké vodě Vznik škrobu: doplň uč. Str. 74

16 Struktura amylózy a amylopektinu ve škrobu:

17 Důkaz škrobu v bramborách:
Na rozkrojený brambor kápněte kapku jodové tinktury (roztok jodu v ethanolu). K jakým barevným změnám došlo?

18 Význam škrobu: Škrob vzniká v zelených rostlinách při fotosyntéze
Je to zásobní látka pro rostliny

19 Využití škrobu: Je součástí potravin K zahušťování pokrmů
Ke škrobení prádla Účinkem enzymů ve slinách (ptyalin) se štěpí (hydrolyzuje) na monosacharidy (sladká chuť).

20 Glykogen = živočišný škrob
Je uložen ve svalech a játrech Je to zásobní látka

21 Celulóza = buničina Nerozpustný polysacharid Obsažena v buněčných stěnách rostlin Používá se k výrobě: papíru, vaty, celofánu, střelného prachu, E460 = plnidlo při výrobě léčiv Pro člověka je nestravitelná, je součástí VLÁKNINY

22

23

24

25

26 Úkol: Co je to CHITIN (chemicky, vlastnosti, výskyt…)


Stáhnout ppt "Přírodní látky 1. Sacharidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google