Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace projektů podporovaných v roce 2015 regionálním výborem SKIP Velká Morava Kolegium regionu SKIP Velká Morava Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace projektů podporovaných v roce 2015 regionálním výborem SKIP Velká Morava Kolegium regionu SKIP Velká Morava Knihovna Jiřího Mahena v Brně."— Transkript prezentace:

1 Prezentace projektů podporovaných v roce 2015 regionálním výborem SKIP Velká Morava
Kolegium regionu SKIP Velká Morava Knihovna Jiřího Mahena v Brně

2 Koncepce rozvoje knihoven České republiky na léta 2011-2015
Oblast C. Podpora vzdělávání a čtenářské gramotnosti V souvislosti s rozvojem internetu, masové digitalizace tištěné produkce minulosti i současnosti lze očekávat pokles zájmu o tradiční knihovnické služby. Knihovnám se otvírá možnost soustředit se více na nové potřeby komunity, ve které působí. Knihovny by měly působit jako přirozená informační, kulturní, vzdělávací a komunitní centra. Cíl: Rozšíření služeb knihoven, větší orientace činnosti knihoven na potřeby komunity, ve které a pro kterou působí. 11. Propagovat četbu zejména u dětí a mládeže a aktivně podporovat čtenářskou gramotnost realizací aktivit zaměřených na práci s knihou

3 „Malé“ regionální projekty SKIP Velká Morava
Regionální výbor SKIP Velká Morava vyhlásil poprvé v roce 2014 v souladu s Koncepcí rozvoje knihoven v České republice na léta 2011 až 2015 podporu projektů na realizaci komunitních aktivit zaměřených na propagaci čtení a podporu čtenářství. Cílovou skupinou pro udělení podpory byly a jsou menší knihovny evidované v databázi MK ČR, do 1,0 úvazku, institucionální členové SKIP Velká Morava. Upřednostňovány jsou projekty podporující konání celostátních akcí, zejména Týden knihoven a Den pro dětskou knihu. Maximální výše podpory na jeden projekt byla stanovena ve výši korun, tedy až 100 % rozpočtovaných nákladů na projekt. V případě překročení částky hradil rozdíl žadatel.

4 Žádost o podporu projektu
Žadatelem mohou být provozovatelé knihoven evidovaných dle knihovního zákona Podpora se poskytuje do výše 100 % rozpočtovaných nákladů. Při stanovení výše podpory se vychází z kalkulovaných (plánovaných) nákladů. V případě překročení poskytnuté částky, hradí rozdíl předkladatel žádosti. Provozovatel knihovny, který obdrží podporu, ji nesmí převádět na jiné právnické či fyzické osoby s výjimkou případu, kdy se jedná o přímou úhradu nákladů spojených s realizací úkolu, na něž byla podpora poskytnuta. Z podpory není možné hradit mzdové náklady, pohoštění, občerstvení a dary, náklady spojené se zahraničními cestami, na vyškolení personálu nesouvisející s projektem, na vypracování projektu, nábytek, odpisy, účetní a právní služby, veškeré provozní náklady žadatele (nájem kanceláří, telefony, faxy, poštovné atd.). Podpora není poskytována na realizaci komerčních projektů.

5 Přehled schválených projektů
Žadatel Název projektu Místo realizace Město Brtnice Týden knihoven s Vlastimilem Vondruškou Městská knihovna v Brtnici , okr. Jihlava, Kraj Vysočina (Soňa Plevová) Obec Dolní Bojanovice Týden knihoven – beseda se spisovatelem Obecní knihovna Dolní Dunajovice, okr. Hodonín, Jihomoravský kraj (Růžena Kašíková) Město Hrotovice Do knihovny nejen pro knihu Společenský sál Hrotovice, okr. Třebíč, Kraj Vysočina ( Iveta Škodová) Obec Jablůnka Rozšíření kulturně vzdělávací činnosti Základní knihovny Jablůnka Základní knihovna Jablůnka, okr. Vsetín, kraj Zlínský ( Jana Brinčeková) Městys Jedovnice Beseda s regionální autorkou a redaktorkou Evou Mrázkovou Knihovna a TIC, okr. Blansko, Jihomoravský kraj ( Michaela Doleželová) Město Lanžhot Velká Morava Městská knihovna Lanžhot, okr. Břeclav, Jihomoravský kraj (Jitka Petrlová) Městys Okříšky Čtením k aktivnímu životu Knihovna Okříšky, okr. Třebíč, Kraj Vysočina (Bc. Radmila Malá) Obec Ratíškovice Regionální válečné dějiny v literatuře faktu Obecní knihovna Ratíškovice, okr. Hodonín, Jihomoravský kraj (ing. Marie Škorpíková) Obec Šardice Historie je detektivka aneb Velikáni za zrcadlem Obecní knihovna Šardice, okr. Hodonín, Jihomoravský kraj (Marie Olšerová) Obec Velké Karlovice Pojďme spolu do knihovny za pohádkou Místní knihovna Velké Karlovice, okr. Vsetín, Zlínský kraj (Jarmila Vlčková)

6 Finanční náklady Schválená výše dotace: 23.800,-Kč
Požadovaná výše dotace: ,- Kč Celkové náklady projektů: ,- Kč Schválená výše dotace: ,-Kč 4 žádosti nebyly schváleny z důvodu neodpovídajícího zaměření projektů Všechny žádosti byly kráceny (maximální poskytnutá částka: 3.000,- Kč).

7 Městská knihovna v Brtnici Týden knihoven s Vlastimilem Vondruškou u příležitosti Týdne knihoven Téma : Literatura a historická realita aneb o Přemyslovcích a husitství (Soňa Plevová)

8 Obecní knihovna Dolní Bojanovice Týden knihoven – beseda se spisovatelem (Růžena Kašíková)
„Beseda se spisovatelem“ – Vladimíra Klimecká „Beseda se spisovatelem“ – PeadDr. Jiří Jilík V rámci projektu „Týden knihoven“, připravila Obecní knihovna Dolní Bojanovice pro čtenáře i spoluobčany dvě setkání a besedy se známými regionálními autory a jejich dílem. V prvním setkání se představila spisovatelka paní Vladimíra Klimecká – „Moje spisovatelské začátky a další literární tvorba“ a ve druhé besedě publicista a spisovatel pan Jiří Jilík na téma - „Hledání hrobu sv. Metoděje“. .Cílem projektu je propagace regionálních autorů a zpřístupnění jejich tvorby formou autorského čtení. Součástí besed výstava jejich děl. Pro děti z MŠ Dolní Bojanovice bude v Obecní knihovně v rámci „Týden knihoven“ probíhala akce „Hurá do knihovny“, spojená s prohlídkou knihovny, hrami a pohádkovým čtením.

9 Městská knihovna Hrotovice Do knihovny nejen pro knihu (Iveta Škodová)
Cílem projektu bylo prostřednictvím komunitních kulturních a literárních volnočasových aktivit podpořit čtenářství v rodinách a získat nové čtenáře všech věkových kategorií, zkvalitnit kulturní život v obci, rozšířit spolupráci s místními organizacemi, podpořit rodiny, seniory a mezigenerační soužití, rozšířit kulturní činnost.  Dotace na pohádkové divadelní představení Agentury KK – Kamila Kouly Pohádky pana Pohádky uspořádané ke Dni pro dětskou knihu. Doprovodné akce: Knihovnická dílna a Pohádkové hádání – zábavné dopoledne pro děti, rodiče a prarodiče, Vánoční jarmark – prodej nových knih a charitativní prodej výrobků organizace ve městě či okolí, Knižní bazar čtenáři čtenářům, registrace nových čtenářů na ½ roku zdarma a upomínková amnestie.

10 Obecní knihovna Jablůnka Rozšíření kulturně vzdělávací činnosti Základní knihovny Jablůnka (Jana Brinčeková) Dvě besedy s názvem „Gruzie – tajemné království“ 13.října 2015 „Kyrgyzstán – země nomádů a nebeských hor“ 24.listopadu 2015 Cílem i záměrem projektu je zajímavým, nenásilným, příjemným způsobem přilákat stále více občanů do naší knihovny, poskytnout jim kvalitní služby, splnit jejich přání, naše knihovna je totiž jedinou kulturní institucí v obci, stala se tak zcela přirozeným informačním a komunitním centrem, stále rozšiřuje své služby.

11 Knihovna městyse Jedovnice Beseda s regionální autorkou a redaktorkou Evou Mrázkovou (Michaela Doleželová) Při příležitosti Dne pro dětskou knihu v pátek beseda s regionální spisovatelkou z Rájce-Jestřebí EVOU MRÁZKOVOU. Ve spolupráci se ZŠ výstavka dětských knih, beseda pro děti ze ZŠ Jedovnice. Autorka seznámila děti, jak vzniká kniha, její cesta od spisovatele do knihkupectví, co je úkolem redaktora nebo sazeče, jak důležitý je ilustrátor, kdo je odborný a jazykový korektor, kdo je produkční. Doplněno názornými obrázky a ukázkou knih paní Mrázkové. Za účelem konání této besedy pořízeny knihy paní Mrázkové určené pro tuto věkovou kategorii + desková hra Procvičujeme vyjmenovaná slova. Hra se využije po starší děti jako součást programu (soutěží) při exkurzích v knihovně.

12 Městská knihovna Lanžhot Velká Morava (Jitka Petrlová)
,,Divadelní představení s knihou v ruce, zvláštní druh scénického čtení, který velice poutavou formou předkládá divákům zcela nový zážitek z četby. Svým pojetím si klade za cíl posluchače knihou oslovit a obzvláště u žáků a studentů probudit zájem o čtení a sebevzdělávání. Snaží se být pomocníkem pedagogů a rodičů v motivaci dětí ke čtení knížek.“  Cíl projektu: - propagace a podpora čtenářství - možnost získání nových čtenářů - představení zajímavých titulů - propagace činnosti knihovny - zjištění potřeb a přání dětí - navázání bližší a aktivní spolupráce se základní školou

13 Knihovna městyse Okříšky Čtením k aktivnímu životu (Bc. Radmila Malá)
„Ideální knihovna by měla být příjemným místem, kde se lidé potkávají, odpočívají, získávají informace, vzdělávají se. Naše knihovna sídlí v budově Základní školy a máme tak ideální podmínky pro spolupráci.“ Pozvání autorky knihy – „Já jsem hlad“ – Petry Dvořákové. Beseda s touto autorkou dle ohlasů jiných knihoven je opravdu výjimečná, žáci se tak seznámí nejen s autorem knihy, jak vzniká obsah knihy, co autora vede ke psaní, ale zde se seznámí a s problémem anorexie, která se může stát pro mladistvé nepředvídatelně vážnou chorobou. Spojení besedy a představení knihy se zajímavou tématikou přináší pro děti další poznatek a motivaci proč číst, zamyšlení i případné vyvarování se v životě obdobných situací, se kterými se potýkají románoví hrdinové.

14 Obecní knihovna Ratíškovice Regionální válečné dějiny v literatuře faktu (ing. Marie Škorpíková)
Z Žádosti: „V letošním roce si i v Ratíškovicích připomínáme po celý rok 70. výročí konce 2. světové války. Při této příležitosti bychom chtěli v naší knihovně uspořádat besedu s historikem PhDr. Janem Břečkou, působícím v Moravském zemském muzeu v Brně, který se dlouhodobě zaměřuje na dějiny československého domácího a zahraničního odboje 1939 – 1945.“

15 Obecní knihovna Šardice Historie je detektivka aneb Velikáni za zrcadlem (Marie Olšerová)

16 Obecní knihovna Velké Karlovice Pojďme spolu do knihovny za pohádkou (Jarmila Vlčková)
Pojďme spolu do knihovny za pohádkou – je cyklus dvou besed pro děti 1. stupně ZŠ. Smyslem těchto besed bude ukázat zábavnou formou cestu ke knihám a ke čtenářství, a to dětem z 1. – 4. třídy. Na jednu besedu bychom pozvali do knihovny paní spisovatelku Lenku Rožnovskou, která prvňáčkům a druháčkům představí své krásné knížky. Této akci bychom udělali propagaci v týdnu knihoven, to je 5. – 11. října, ale z časových důvodů paní spisovatelky se akce uskuteční v pozdějším termínu. Druhou plánovanou akcí by byla „DUDEKšou“. Tento pořad máme zamluvený u pana ilustrátora Adolfa Dudka. Termín už je pevně daný a to na 26. listopad 2015.

17 A na závěr... Informace o schválených projektech
SKIP Velká Morava a jejich stručný přehled najdete v připravovaném Bulletinu SKIP 4, rubrika V regionech. Informace o vyhlášených projektech pro rok 2016 budou dostupné na:

18 Děkuji za pozornost. Monika Kratochvílová Moravská zemská knihovna v Brně


Stáhnout ppt "Prezentace projektů podporovaných v roce 2015 regionálním výborem SKIP Velká Morava Kolegium regionu SKIP Velká Morava Knihovna Jiřího Mahena v Brně."

Podobné prezentace


Reklamy Google