Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pisa Dan Handl, Vojta Ondra, Eda Pešat Školní projekt 2017

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pisa Dan Handl, Vojta Ondra, Eda Pešat Školní projekt 2017"— Transkript prezentace:

1 Pisa Dan Handl, Vojta Ondra, Eda Pešat Školní projekt 2017
Benátky Pisa Dan Handl, Vojta Ondra, Eda Pešat Školní projekt 2017

2 VZDÁLENOST BENÁTEK A PISY(116,5 km)

3 Benátky Architektura Významným architektem byl Andrea Paladio (16. stol.). Domy jsou postaveny na četných ostrůvcích a stovkách dubových kůlů, zaražených do laguny. Hlavní „ulicí“ je Canal Grande ve tvaru písmene S, okolo něj najdeme řadu paláců ale pouze čtyři mosty. V celém městě je domů, 400 mostů a asi 100 kanálů. V současnosti žije v Benátkách přibližně obyvatel. Benátky (italsky Venezia ) vznikly v roce 810 na ostrovech Rivoalto uprostřed laguny. Je to hlavní město severoitalské oblasti  Benátsko. Kdysi byly námořní obchodní velmocí, nachází se zde velký přístav. Od roku 1987 jsou Benátky jako jedna z nejnavštěvovanějších italských destinací památkou UNESCO.

4 Významné památky na náměstí jsou:
Náměstí svatého Marka Významné památky na náměstí jsou: Dóžecí palác Bazilika svatého Marka Zvonice svatého Marka Hodinová věž Sloupy se sv. Teodorem a benátským lvem Caffè Florian – nejstarší italská kavárna (založeno 1720) Knihovna sv. Marka od Jacopa Sansovina Náměstí vzniklo v století jako malý prostor před původní bazilikou svatého Marka. Je pojmenováno po evangelistovi Markovi, patronovi Benátek. Jako ústřední dominanta Benátek je toto náměstí velmi oblíbené u turistů a benátských holubů.

5 Bazilika svatého Marka
Střechu tvoří 5 kopulí. Nad hlavním vstupem jsou umístěni čtyři koně - původně přivezení z Konstatinopole při křížové výpravě. Mozaiková výzdoba je v exteriéru (venku) i v interiéru (uvnitř) kostela. Z čtverečních metrů barevných skleněných kostiček vás budou přecházet oči. Bazilika svatého Marka se nachází na stejnojmenném náměstí. Jde o nejzachovalejší příklad byzantské architektury. S jeho stavbou se začalo kolem roku 828 a skončilo 1094.

6 Zvonice Svaté Marka (Canpanièl de San Marco )
Ve zvonici je 5 zvonů: Nejtěžší ze zvonů, bezmála 4 tuny važící Marangona, oznamoval začátek i konec pracovního dne a rovněž volbu či smrt benátských dóžat. Zvon Nona určoval svým zvoněním poledne. Popravy ohlašoval zvon Maleficio. Nejmenší z pětice zvonů, Mezza Terra, měl za úkol svolat senátory do Dóžecího paláce Zvon Trottiera zahajoval zasedání Velké rady. V roce 1902 se věž náhle zřítila, v roce byla znovu postavena, avšak už raději o 600 tun lehčí. Jediný zvon, který katastrofu přežil byl Marangona, ostatní musely být znovu odlity. Jedná se o zvonici baziliky svatého Marka a je jedním z nejznámějších symbolů města. Věž je vysoká 98,6 m  a široká na každé straně 12 m a stojí osamoceně v rohu náměstí Zvonici začali stavět v roce 912 a dokončena byla ve 12.století. Budova zvonice sloužila k mnoha účelům, například jako maják pro lodě, vězení i válečné strategické místo, kde byla umístěna děla. Dnes nabízí svým návštěvníkům jedinečný výhled na město, které protíná spousta kanálů a lagun.

7 Dóžecí palác Palác je vybudovaný ve stylu benátské gotiky. Budova byla postavena ve 14, století a v roce 1923 byla zpřístupněna jako muzeum. Půvab stavby spočívá v rafinovaném, fyzikálně a esteticky „nesprávném“, umístění těžké hmoty stavby nad jemné krajkoví dvou spodních pater. DÓŽE= počeštěná forma italského titulu doge, nářeční formy latinského dux, vůdce. Dóžecí palác  (italsky Palazzo Ducale) je jednou z nejvýznamnějších památek. Benátky byly dříve státem, republikou (Serenissima Repubblica di Venezia), která vydržela až do 18. století. Hlavou státu byl Dože, který obýval tento Dožecí palác.

8 Orloj Nachází se na náměstí sv. Marka.
Koncem 15. století ho sestrojil hodinář Gian Carlo Rainieri. Orloj jsou mechanické hodiny na věži, které kromě času znázorňují další údaje. Orloj byl doplněn o mechanizmus průvodu anděla a tří králů, který je aktivovaný jen v průběhu festivalu, ostatní dny jsou v okénkách digitální ukazatele času.

9 CANAL GRANDE Je hlavní dopravní tepna Benátek.
Kanál má tvar písmene S a táhne se od hlavního nádraží na severozápadě města k  jihozápadním cípu Benátek, v blízkosti náměstí Sv. Marka. Je dlouhý asi čtyři kilometry. Je taky nejhlubší z benátských kanálů a je 30 až 90 m široký. Vedou přes něj pouze čtyři mosty a okolo něj najdeme řadu paláců. Voda v něm nestojí, voda v něm proudí. Veřejnou dopravu obstarávají pravidelné linky vodních autobusů, motorové čluny a tradiční gondoly.

10 Most Rialto Most Rialto je jedním ze čtyř mostů, které dnes vedou přes Canal Grande. Leží v samém centru Benátek nejblíže k náměstí Sv. Marca. Jedná se o most nejstarší a podle mnohých i nejhezčí. Postaven byl ve 14. stolení (1592)čistě v renesančním slohu. Most je z větší části krytý a dokonce se na něm nacházejí malé obchůdky. Je dlouhý 48 metrů.

11 Most vzdechů (nářků) Jiná verze říká,že symbolizuje poslední svobodný vzdech těch, kteří mohli naposledy vidět krásu Benátek před tím, než byli uvězněni. Po pravdě, vězni příliš dobrý výhled neměli, neboť miniaturní okna mostu byla zamřížovaná.  Most je vystaven nad  kanálem Rio di Palazzo v blízkosti Náměstí svatého Marka a postavil ho Architekt Antonio Contino. Most vzdechů  byl vystavěn v roce 1574 a spojuje výslechovou místnost v Dóžecím paláci s blízkým vězením..  Říká se, že je jeho název odvozen od srdceryvného vzdechu vycházejícího z hrdel odsouzených vězňů, kteří tudy bývali odváděni do vězení.

12 Celnice (Dogana) Na vrcholku budovy jsou sochy boha Atlase, které symbolizují svrchovanost Benátské republiky. Dva otroci nad sebou drží zlatou kouli na níž stojí socha s názvem Štěstí od sochaře Giuseppeho Benoni. Tato socha je ze 17. století a otáčí se podle směru větru.  Dnes v ní sídlí muzeum umění Byla postavena v letech 1678 až a používána jako celnice lodí a na uložení zboží Budova má arkádový styl.

13 Díky velkému přístavu dříve Pisa živě obchodovala a stala se soupeřem Janova a Benátek.
Byla zde založena pisánská univerzita, na které koncem 16. století učil Galileo Galilei (1564 až 1642), který se v Pise narodil. Pisa /ˈpiːsa/ je město v Itálii, v Toskánsku. Město má rozlohu 185 km² a přibližně 89 000 obyvatel. Pisa je známá po celém světě svou Šikmou věží (Torre Pendente) na náměstí Piazza dei Miracoli („Náměstí zázraků“), které je od roku 1987 součást Světového dědictví UNESCO Město Pisa

14 Šikmá věž (Torre Pendente)
Věž kruhového půdorysu, postavená z bílého mramoru slouží jako zvonice stavba byla zahájena roku 1173, po naklonění přerušena a dokončena byla Tommasem Pisanem kolem roku 1373 výška 55,22 m na severu a 54,52 m na jihu; náklon 5°30´ směrem k jihu; schodiště má 294 schodů

15 Je šikmá věž šikmá úmyslně?
Výstavba byla zahájena v roce 1173, už v roce 1174 se věž začala sama naklánět. Důvodem byla měkká hornina a mělké základy. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se rozhodli náklon vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. Plán sice vyšel a věž se vyrovnala, ale později se začala naklánět znovu, tentokrát na opačnou stranu. Když v roce 1185 dosáhla výšky tří pater, projevilo se jasně její naklonění, tak stavbu přerušili. O 90 let později byla nakloněná věž protažena o další poschodí. Nový architekt se pokusil zastavit další naklánění tím, že další patra stavěl mírně nakloněná na druhou stranu. Tento plán vyšel. Stavitelé však rezignovali na realizaci původního projektu (měla se stát nejvyšší zvonicí své doby) a v roce 1373 bylo šesté patro zakončeno stolicí pro zavěšení zvonů. Všimněte si, že se věž směrem nahoru nepatrně narovnala

16 Piazza Duomo (dóm, katedrála)
Nejvýznamnější památka románsko-pisánského stylu (z let 1064 až 1118) Vstup má bronzové dveře od Bonanna Pisana (1180). Pětilodní interiér je 95 m dlouhý, se skvělou výzdobou. V hlavní apsidě může návštěvník obdivovat velkou mozaiku ze 13. století, hlava svatého Jana Evangelisty a náhrobek císaře Jindřicha VII.

17 Křtitelnice (Baptisterium)
interiér má průměr 35 m, uprostřed je osmiboká křtitelnice (kamenná křestní vana) Baptisteria byla zpravidla zasvěcena sv.Janu Křtiteli raně křesťanská kamenná stavba, která sloužila ke křtům. má gotickou výzdobou (započaté roku stol.) má čtyři krásné portály a kupoli o průměru 18 m.


Stáhnout ppt "Pisa Dan Handl, Vojta Ondra, Eda Pešat Školní projekt 2017"

Podobné prezentace


Reklamy Google