Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 15 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z vepřového masa Téma: Výrobky vepřových hodů Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou výrobků vepřových hodů. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
2
Vepřové hody
3
Charakteristika Jsou to tradiční pokrmy české kuchyně, které se připravovaly při zabíjačce. Vepř se zabíjel například při slavnostních příležitostech, jako bylo Posvícení, Hody, svatby, Vánoce, Nový rok.
4
Tepelné úpravy Pokrmy se upravují vařením – používá se vepřový ořez, hlava, laloky, kolena, nožičky, kůže, bok (bůček), droby: játra, plíce, srdce, jazyk, slezina, ledvinky
5
Výrobky vepřových hodů
Ovarové maso – hlava, koleno, bůček, plec, jazyk, srdce, ledvinky. Tlačenka – domácí, černá, bílá, lahůdková. Jitrnice, jelita – domácí, domácí kroupové, žemlové, atd. Huspenina – obyčejná, masová. Prejt Zabijačková polévka
6
Zdroje Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.