Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY"— Transkript prezentace:

1 Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační číslo Ladislava Hofmanová

2 Zemský povrch Celkový povrch Země je 510 065 284,702 km2.
Větší část povrchu (70,8 %) je pokryto vodou. Zbylých 29,2 % je pevnina , kterou nazýváme kontinenty(světadíly). Oceány a pevnina nejsou na světě rozmístěny rovnoměrně, ale většina souše připadá na severní polokouli.

3 Světadíl Světadíl neboli kontinent je velkou souvislou pevninskou masou. Na Zemi rozlišujeme tyto světadíly: Severní Amerika Jižní Amerika Afrika Asie Evropa Austrálie Antarktida

4 Severní Amerika Poloha:
Severní Amerika je ohraničená na severu Severním ledovým oceánem, na východě Atlantickým oceánem, na jihu Jižní Amerikou a na západě Tichým oceánem. Severní Amerika je třetím největším a čtvrtým nejlidnatějším světadílem na planetě. Nachází se zde 23 států (největším je Kanada). Zajímavosti: Na jejím území leží nejmocnější stát světa – USA.

5 Jižní Amerika Poloha: Největším státem je Brazílie Zajímavosti:
Jižní Amerika je spojena se Severní Amerikou úzkou pevninskou šíjí většinou nazývanou Střední Amerika. Největším státem je Brazílie Zajímavosti: Na jejím území je nejvodnější a nejdelší řeka na Zemi – Amazonka.

6 Afrika Poloha: Rozkládá se jižně i severně od rovníku. Z větší části je obklopena oceány (Indickým a Atlantickým). Na severu je obklopena Středozemním mořem. Afrika je přezdívaná jako černý kontinent vzhledem ke složení obyvatelstva. Zajímavosti: Afrika je pravděpodobně kolébkou, odkud vzešel člověk na svém tažení osidlování planety. Na jejím území se rozprostírá největší poušť na světě – Sahara.

7 Asie Asie je svou rozlohou 44 603 853 km² největší a s téměř 4 miliardami obyvatel nejlidnatější světadíl, její obyvatelstvo představuje 60 % světové populace. Největším státem Asie je Rusko. Zajímavosti: V Asii leží největší jezero na světě – Kaspické moře

8 Evropa Jde o druhý nejmenší světadíl, který je však zároveň druhý nejhustěji zalidněný (asi 72 obyvatel/km²). Je přezdívána jako „starý kontinent“. Zajímavosti: Evropa je jediný světadíl jehož název nezačíná na písmeno A. Evropa(z arabského ereb či irib) znamená „země, kde zapadá slunce“.

9 Austrálie Zajímavosti:
Austrálie je světadíl s nejmenší rozlohou a nejmenší průměrnou nadmořskou výškou. Leží mezi indickým a Tichým oceánem. Podnebí je zde stálé a teplé. Zajímavosti: Je jediným místem, kde žije klokan (výjimku tvoří světové ZOO).

10 Antarktida Je pátý největší světadíl po Asii, Africe, Severní Americe a Jižní Americe. Krajina i podnebí jsou v Antarktidě natolik drsné, že se tu žádní lidé nikdy neusadili natrvalo. Jedinými obyvateli tohoto kontinentu jsou vědci, kteří tu pracují na výzkumných projektech. Antarktický smluvní systém zmrazuje nároky států na území Antarktidy, zakazuje jakékoliv vojenské aktivity a také například zakazuje těžbu nerostných surovin (minimálně do roku 2048). Zajímavosti: Díky svému mohutnému ledovcovému příkrovu je kontinent největším rezervoárem sladké vody na světě.

11 Zajímavost Víte co mají společného olympijské kruhy a světadíly?
Barva každého kruhu znázorňuje jeden světadíl.

12 Oceány Dominantní prvek povrchu Země tvořený masou slané vody.
Rozdělujeme na: Tichý oceán Atlantský oceán Indický oceán Severní ledový oceán

13 Opakování Jaký je největší světadíl? Správná odpověď Asie Afrika
Austrálie

14 Opakování Jaký je největší stát v Asii? Správná odpověď Rusko USA
Brazílie

15 Odkazy http://www.bastl.cz/cnp/831.html
Pod licencí Creative Commons, Autor: sfmisision.com Pod licencí Creative Commons, Autor: Klaus with K Pod licencí Creative Commons, Autor: Bertrand Devouard ou Florence Devouard Pod licencí Creative Commons, Autor: Rob Hooft Pod licencí Creative Commons, Autor: NL Wikipedia User Pixar Pod licencí Creative Commons, Autor:


Stáhnout ppt "Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google