Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
SMETANA
3
VÝROBA Úprava tučnosti mléka podle druhu smetany. Balení.
4
ROZDĚLENÍ SMETANY PODLE TUČNOSTI:
Smetana ke šlehání % - 33% t.v.s./tuku/ Šlehačka neochucená 33% - 40% t.v.s. Šlehačka ochucená min % t.v.s. Sladká smetana % - 20% t.v.s. Smetana na vaření % - 12% t.v.s. Smetana do kávy % - 12% t.v.s. Šlehačky ve spreji ochucená, neochucená Ostatní smetanové výrobky - dezerty, lahůdky, (Lipánek, Ostraváček, Pribináček, Smetánek…)
5
vady BARVA S CIZÍM ODSTÍNEM NEBO ZABARVENÍM.
CHUŤ A VŮNĚ PO KRMIVU, HOŘKÁ, LOJOVITÁ, OLEJOVÁ, ZATUCHLÁ, PLESNIVÁ, ŽLUKLÁ, SÝROVITÁ PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA. PROTRHLÝ OBAL. ZÁMĚNA DRUHU.
6
skladování v chladící lednici od 1ºC do 8°C v čistotě
v regále, nedotýká se stěny nesmí být uloženy na podlaze v lednici provádíme obměnu zásob
7
OPAKOVÁNÍ: JAKÝ JE ROZDÍL MEZI MLÉKEM A SMETANOU?
KOLIK % TUKU MÁ SMETANA KE ŠLEHÁNÍ? VYJMENUJTE DRUHY SMETANY V PRODEJI? JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ VADY SMETANY? KTERÉ VÝROBKY ZE SMETANY JSOU URČENY PRO DĚTI? SKLADUJE SE SMETANA JINAK NEŽ MLÉKO?
8
ZDROJE: http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/644000/643960.jpg
Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997 kunin.cz/media/product_categories/produkty_smetana_zak ysana.png kunin.cz/media/product_categories/produkty_smetana_vare ni.png
9
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.