Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Košťálová zelenina Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace výukový materiál pro učební a studijní obory kuchař, prodavač
využití v předmětech potraviny a výživa, zbožíznalství
3
Potraviny rostlinného původu
Košťálová zelenina
4
Charakteristika jde o zeleninu s pevnou lodyhou , tj. s košťálem
nejznámější košťálová zelenina, hlávkové zelí, pochází z Evropy svým složením patří tato skupina mezi zeleninu s vyšším obsahem vitamínů, minerálních látek a celulózy
5
Jednotlivé druhy zelí hlávkové kapusta hlávková kadeřávek květák
růžičková kapusta kedluben čínské zelí, pekingské zelí brokolice
6
Zelí hlávkové bílé, zelené, červené letní, zimní
nasládlá zeleninová chuť vysoký obsah vitamínu C, při správném skladování či konzervování udrží až do zimních měsíců skladování pomocí mléčného kvašení nebo syrové
7
Kapusta hlávková podlouhlá hlávka, velmi vrásčité, sytě zelené listy
vyžaduje tepelnou úpravu vhodná do polévek, příloha k masitým pokrmům
8
Kadeřávek kapusta kadeřavá neboli jarmuz
listy, které rostou na košťálu se sklízí postupně od října po celou zimu
9
Květák je lehce stravitelný a považuje se za dietní potravinu
nejjemnější košťálová zelenina vysoký obsah vitamínu C, minerálních látek, zejména železa lehce stravitelný
10
Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii asi kolem roku 1800
pěstuje se pro drobné listy, vyvinuté z úžlabních pupenů, těsně semknuté do růžiček
11
Kedluben zelený, červený rané, pozdní
používají se také povařené mladé listy obsahuje především vitamín B1, B2, C, z minerálních látek draslík, vápník. fosfor, železo
12
Brokolice je příbuzná květáku
pěstuje se t pro své nerozvinuté květenství, které může být zelené, nachové nebo bílé je považována za jednu z nejhodnotnějších křehkých zelenin, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek
13
Zdroje MUDROCH, Petr. zelenina pardubice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MENCLOVÁ, Alena. do poloviny června vysejte kadeřávek [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ASISTENTKA.CZ. s brokolicí proti rakovině [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KLUB, Coop. Kedluben je zásobárnou vitamínů C [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.