Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
2
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma MASNÉ VÝROBKY - druhy Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
3
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
4
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Masné výrobky - druhy Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 27 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
5
Osnova Rozdělení masných výrobků 2. Procvičování učiva
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
6
Rozdělení masných výrobků
Uzenářské výrobky a) Drobné uzenářské výrobky Mají vysoký podíl vody a proto jsou určeny k rychlé spotřebě. Řadíme sem tyto výrobky: párky, špekáčky, uzenky, vuřty, klobásy, kabanos. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
7
b) Měkké salámy Mají nízkou trvanlivost.
Druhy: šunkový salám, gothajský, pařížský, mortadela, junior, polo šunkový salám, apod. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
8
Mají nízký obsah vody a hotový výrobek se dlouho suší.
c) Trvanlivé výrobky Mají nízký obsah vody a hotový výrobek se dlouho suší. Řadíme sem: Herkules, Vysočinu, Turistický salám, Lovecký salám, Uherský salám, čabajskou klobásu, Dunajskou klobásu, Poličan, apod. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
9
d) Speciální uzenářské výrobky
Do této skupiny zařazujeme výrobky, které obsahují hodně masa. Samotná část vepřového masa je naložená do speciálního láku. Anglická slanina – získává se z nasucho soleného vepřového bůčku. Debrecínská a cikánská pečeně – vyrábí se z nakládané vepřové pečeně. Papriková slanina – jedná se o hřbetní slaninu bez kůže a její povrch je opaprikován. Moravské maso – vykostěná vepřová kýta naložená do láku. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
10
Anglická slanina Debrecínská pečeně Papriková slanina Moravské maso
Cikánská pečeně TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
11
Uzená masa se dodávají na trh syrová nebo vařená.
e) Uzená masa Uzená masa se dodávají na trh syrová nebo vařená. Syrová uzená masa Z vepřového masa: šunka s kostí a bez kosti, krkovice, pečeně, rolovaná plec, bůček, kolena, jazyk, nožky, apod. Z hovězího masa: jazyk. Drůbež: kuřata a jejich části. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
12
2. Pečené masné výrobky Vařená uzená masa
Vyuzená masa se vloží do horké vody – cca 98 °C po 10 min. a dovaří se do měkka. Jsou to výrobky jak z částí vepřového, tak i z částí hovězího masa. 2. Pečené masné výrobky Tyto výrobky je nutné rychle spotřebovat. Patří sem: sekaná, pečený zabijačkový prejt, haše. Haše TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
13
3. Vařené masné výrobky Základní surovinou pro tyto výrobky jsou vařené maso a vnitřnosti. Jsou určeny k rychlé spotřebě, nejsou vhodné v letním období. Patří sem typické výrobky domácích zabijaček a játrové výrobky. Druhy: jaternice, jelítka, tlačenky, játrovky, játrový sýr, ovarové ramínko, apod. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
14
4. Ostatní masné výrobky Masné polotovary - španělský ptáček, plněná paprika, obalené řízky, okořeněné steaky, bílé klobásy, vinné klobásy,… - pokrmy jenom dohotovujeme. Polotovary k přípravě polévek z hovězího masa a z jater - vývary, játrová zavářka. Polotovary příkrmů – omáčky, majonézy,… Masné konzervy – vepřové maso ve vlastní šťávě, apod. Paštiky – játrová, telecí, drůbeží,… Hotové pokrmy – guláše, … Uzeniny v konzervě. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
15
Procvičování učiva 1. Doplň tabulku: MASNÉ VÝROBKY UZENÁŘSKÉ PEČENÉ
JELITA MASNÉ KONZERVY SPECIÁLNÍ PREJT UZENINY V KONZERVĚ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
16
Možné řešení MASNÉ VÝROBKY UZENÁŘSKÉ VAŘENÉ PEČENÉ OSTATNÍ
MĚKKÉ SALÁMY JELITA SEKANÁ MASNÉ KONZERVY SPECIÁLNÍ JITRNICE HAŠÉ PAŠTIKY UZENÁ MASA TLAČENKY PREJT HOTOVÉ POKRMY DROBNÉ OVAROVÉ RAMÍNKO UZENINY V KONZERVĚ TRVANLIVÉ JÁTROVÝ SÝR MASNÉ POLOTOVARY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
17
2. Vytvoř z níže uvedených masných výrobků správné trojice:
šunkový salám, tlačenka, speciální uzenářské výrobky, párky, trvanlivý salám, gothajský salám, ostravská klobása, játrový sýr, dunajská klobása, poličan, měkký salám, jitrnice, moravské maso, drobný uzenářský výrobek, anglická slanina. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
18
Možné řešení I. II. III. šunkový salám měkký salám gothajský salám
dunajská klobása trvanlivý salám poličan anglická slanina moravské maso speciální uzenářský výrobek párky ostravská klobása drobný uzenářský výrobek jitrnice tlačenka zabijačkové speciality TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
19
Zdroje Literatura: Internet: Obrázky:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word pek.png TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
20
Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.