Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční gramotnost Rozpočtová gramotnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční gramotnost Rozpočtová gramotnost"— Transkript prezentace:

1 Finanční gramotnost Rozpočtová gramotnost
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015

2 Rozpočtová gramotnost obecně
Je souhrn nezbytných kompetence, které jsou nutné pro správu rodinného/osobního rozpočtu. Obsahuje schopnost zvládat různé životní situace Dále zahrnuje dvě specializované složky a to – správu finančních aktiv a správu finančních závazků (pasiv).

3 „Rozpočet příjmů a výdajů zachycuje průběžný stav peněz.“

4 Příjmy domácnosti Dvě skupiny příjmů: A)Pravidelné – typické prvky:
Mzda (plat, stravenky, cestovné) Příjem z podnikání Sociální příjmy (starobní důchod, soc. dávky, rodič. příspěvky) Další (příjmy za pronajaté nemovitost, podíly na zisku) B)Nepravidelné Odměny Úroky z vkladů Prodej nepotřebné věci

5 Dále to mohou být příjmy jednorázové (slouží jako zdroj rezerv)
Obě předchozí skupiny zahrnujeme mezi čisté příjmy.

6 Výdaje domácnosti Dělí se do dvou skupin:
Pevné výdaje se opakují a je velmi obtížné je snížit. : Nájemné Splácení půjček Hypotéky a leasing 2) Kontrolovatelné - jejich výši můžeme snadno a rychle ovlivnit. Jsou různě naléhavé a ovlivnitelné v různé míře. Jídlo cestování Telefon zábava Oblečení Údržba a opravy Pohodné hmoty (benzín, nafta)

7 Majetek a závazky domácnosti
Pro zhodnocení hospodaření celé domácnosti je efektivní porovnat majetek a závazky domácnosti. Při zjišťování majetku využíváme zpravidla pořizovací ceny, tj. ceny za které jsme majetek koupily. Postupem času se majetek opotřebovává a jeho cena se mění. Hodnota některého majetku se však může zvyšovat (cenné papíry, umělecká díla apod.) Některý majetek přináší příjmy (pronájem nemovitosti)

8 Dělení majetku a závazků
Majetek: Nemovitosti – pozemek, zahrada, dům, garáž … Movitosti – auto, šperky, vybavení domu, obrazy … Finanční majetek – cenné papíry, stavební spoření … Nehmotný majetek – software, licence, ocenitelná práva … Pohledávky – právo věřitele požadovat plnění po dlužníkovy (směnky) Závazky: Krátkodobé (do 1 roku) – krátkodobé půjčky, fin. výpomoc … Střednědobé (1 až 5 let) – bankovní úvěry, dluhopisy … Dlouhodobé – (5 a více let) – hypotéka, bankovní úvěry … Domácnost by měla počítat s rezervou, optimálně 3 až 6-ti násobek průměrných měsíčních výdajů.

9 Majetek - aktuální cena Závazky - Dlužná částka Tržní hodnota bytu
Příklad a Excel Majetek – závazky Majetek - aktuální cena Závazky - Dlužná částka Tržní hodnota bytu 2 000 000 Hypotéka 1 000 000 Auto 100 000 Finanční leasing (úvěr) 50 000 Osobní majetek (vybavení bytu) Osobní půjčky 150 000 Dovolená Kreditní karta 10 000 Běžný účet 25 000 Podílové listy 20 000 Penzijní připojištění Stavební spoření 200 000 Celkem 2 445 000 1 210 000

10 Rodinný rozpočet K tvorbě rozpočtu je zapotřebí čas a klid.
Provedeme analýzu příjmů a výdajů vytvoříme soupis pevných výdajů a příjmů přidáme všechny ostatní následně je dále rozdělíme (na měsíční) Další možnost je, že v průběhu každého měsíce zapisujeme všechny výdaje na konci měsíce je rozdělíme do různých kategorií Cílevědomé řízení příjmové a hlavně výdajové stránky rozpočtu Ke tvorbě rodinného rozpočtu Vám může pomoci Microsoft Office, který nabízí šablony pro tvorbu rodinného rozpočtu. Odkaz na společnost, která pomáhá při tvorbě rozpočtu E-learningový kurz.

11 Tvorba rodinného rozpočtu

12 Ukázka šablon a odkazy na stažení.

13 Ukázka rodinného rozpočtu a Excel

14 Schodkový rozpočet? Přebytek? Deficit? Řešení!
Rozpočet domácnosti může mít větší příjmy než výdaje a opačně. Podle toho dělení na deficitní a přebytkový. Deficit = záporná bilance (jsme ve ztrátě) Rozpočet může být rovněž schodkový. Pokud náš rozpočet skončí v přebytku, je možné peníze využít třeba na spoření. V případě schodku se jej musíme snažit krýt rezervou a případně přichází v úvahu půjčka. Vyskytne se li deficit opakovaný, musíme hledat cesty k jeho snížení nebo hledat cesty, které povedou ke zvýšení příjmů.

15 Jednorázové velké výdaje
Můžeme o nich vědět dopředu, ale také ne. Patří mezi ně: dovolená, studium na soukromé VŠ … Dále ty, o kterých nevíme: porucha spotřebičů, havárie … Existují 4 cesty jak je financovat. Postupně na ně spořit Jednorázově je pokrýt z rezerv Pokrýt je pomocí půjčky, splátkovým prodejem nebo půjčkou (u půjčky ale musíme počítat se vznikem dalších výdajů) Zajistit další příjem (a to třeba i jednorázový)

16 Dluhová past Základní pravidlo je, že domácnost by měla mít své příjmy v rovnováze s výdaji. Dluhová past znamená, že dlužník řeší splátku jednoho dluhu dalším, jelikož nemá dostatek jiných financí. Největší neřestí je zadlužit se a nemít žádné rezervy. Dluhová past často vzniká, kvůli nečekaným výdajům, které se řeší rychlými půjčkami.

17 Osobní aktiva Za osobní aktivum se považuje takový majetek, jenž přináší osobní příjmy. Takový majetek, který jsme si pořídili a on nám může přinést příjmy. Osobní aktivum není byt ani dům! Aktiva: - 1. finanční (akcie, dluhopisy) 2. nemovitosti, jenž vytváří příjem 3. majetek jehož cena stoupá (obrazy) 4. autorská práva (kniha, hudba) 5. podnikání (nevyžaduje osobní přítomnost)

18 Vše záleží na jejím využívání. (v domě nebydlíme – pronájem – aktivum)
Osobní pasiva Je to majetek, který vytváří výdaje. Typy osobních pasiv: automobil nemovitost osobní spotřební předmět Může něco být aktivum i pasivum zároveň? Vše záleží na jejím využívání. (v domě nebydlíme – pronájem – aktivum)

19 Tři otázky osobního financování
„Jak naložit se svými penězi“ „Kde získat chybějící prostředky (deficit)“ „Jestli a jak se zajistit proti rizikům“ Rizika: ztráta práce, majetku, nečekané výdaje – řešením je pojištění Přebytek: investice do cenných papírů, stavební spoření, bankovní vklady, podnikání Deficit – snížení výdajů nebo zvýšení příjmů (brigády) Krize (předlužení) – Exekuce, vyvarovat se „mizerným“ úvěrů, pojištění proti neschopnosti splácet, ponechat si určitou rezervu

20 Finanční plánování Slouží ke správné kombinaci všech příjmů a výdajů, tak aby se všem volným prostředkům dostalo optimálního využití. FP by mělo určit priority jednotlivých cílů: 1) Zjistíme finanční stav domácnosti (rozpočet) 2) Stanovíme s cíle. 3) Cíle si seřadíme a zhodnotíme jejich důležitost a dosažitelnost. 4) Stanovíme finanční prostředky, jenž budou potřeba a způsob jak jich dosáhneme.

21 Sestavení finančního plánování
analýza majetku a příjmů analýza rizik (určení všech rizik – ztráta práce) analýza cílů (určení cílů a potřeba fin. prostředků) analýza stávajících řešení (zvolení postupu pro řešení cílů a analyzování jeho funkčnosti)

22 Výsledek finančního plánování
1) splnění většiny cílů – tvorba dostatečných rezerv, efektivnost investování (přijatelná rizika) 2) ke splnění některých cílů je výhodné využít cizí zdroje – půjčka… 3) Udržet výdaje na krytí rizik co nejníže, efektivně zajistit rizika

23 Zdroje Petr Klínský, Otto Münch. EKONOMIKA 3, EDUKO 2013 Praha, ISBN Ing. Bc. Ivan Noveský a spol. SLABIKÁŘ FINANČNÍ GRAMOTNOSTI, COFET, a. s., 2009, ISBN:


Stáhnout ppt "Finanční gramotnost Rozpočtová gramotnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google