Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dvacáté století – život v Československu v době vlády komunistů, Pražské jaro 1968, období normalizace Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dvacáté století – život v Československu v době vlády komunistů, Pražské jaro 1968, období normalizace Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné."— Transkript prezentace:

1 Dvacáté století – život v Československu v době vlády komunistů, Pražské jaro 1968, období normalizace Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_19_DVACÁTÉ STOLETÍ-ŽIVOT V ČESKOSLOVENSKU V DOBĚ VLÁDY KOMUNISTŮ, PRAŽSKÉ JARO 1968, OBDOBÍ NORMALIZACE Téma: LIDÉ A ČAS Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 16. března 2012 Odpilotováno dne 15. května 2012 ve třídě V.A Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Vzdělávací obor Vlastivěda Tematický okruh Lidé a čas Téma Dvacáté století – život v Československu v době vlády komunistů, Pražské jaro 1968, období normalizace Klíčová slova studená válka, železná opona, kapitalistický, socialistický, Košický vládní program, odsun Němců, znárodnění, Klement Gottwald, demise, totalitní režim, Milada Horáková, Antonín Novotný, Pražské jaro, Alexandr Dubček, okupace, Jan Palach, Gustáv, Husák, normalizace, StB, Charta 77, M. Gorbačov, perestrójka, sametová revoluce

3 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Brzy po válce – roztržka mezi Sovětským svazem a spojenci studená válka (vybudována tzv. železná opona mezi východem a západem – plot s nabitou elektřinou přes 1000 lidských obětí) USA (Západ - kapitalistický) Prosadily se dvě velmoci SSSR (Východ - socialistický) Rozdělení Evropy po válce Zachovalá část železné opony u Čížova

4 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Již před koncem války prozatímní vláda plánovala obnovu ČSR plány na dobu po skončení války - poté Košický vládní program: zakládat v obcích národní výbory rozpustit politické strany pomáhající za války nacistům zbylé strany sdružit v Národní frontě odsun Němců z pohraničí dosídlit opuštěné oblasti Čechy obnovit průmyslovou výrobu znárodnit velké podniky Sudetští Němci museli projít (doly, hutě, továrny i banky) kolem židovských žen zemřelých při pochodu smrti

5 Dvacáté století – život za vlády komunistů
V roce 1946 – první poválečné volby vítězství komunistů: ve vládě společně s nekomunisty předsedou vlády komunista Klement Gottwald rozpory ve vládě – vyvrcholily demisí nekomunistických ministrů (v únoru všechna moc do rukou komunistů) nastalo období vlády jedné strany (totalitní režim) v červnu 1948 odstoupil nemocný prezident Beneš novým prezidentem Klement Gottwald Limuzína automobilky Škoda (vyrobená speciálně pro potřeby prezidenta Gottwalda)

6 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Odpovězte na otázky: Které velmoci se po válce prosadily? Jak se projevovalo jejich nepřátelství? Která velmoc získala vliv na Československo a proč? Co to byla železná opona a proč vznikla? Jak vypadala situace v Československu těsně po válce? Jak probíhala obnova státu? Podle jakého programu probíhala? Co to bylo znárodnění? Kdo stál v čele převratu v roce 1948? Proč se komunistům podařilo získat moc?

7 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Po převratu v roce 1948 – zvůle ze strany vládnoucích komunistů (pod sovětským vlivem – tvrdé stalinské metody) od roku 1948 tzv. jednotná kandidátka (až do roku 1989) ničení tradičních hodnot (zvyky, kultura, úcta ke vzdělání, víra...) zatýkání odpůrců mučení, politické soudní procesy, popravy (popraveno mnoho mužů a také jedna žena – Milada Horáková) lidé posíláni i do pracovních táborů (obdoba koncentračních) zhoršování hospodářského stavu země (zemi řídili nevzdělaní a nezkušení komunisté mnoho lidí raději emigrovalo do zahraničí (na Západ) Na konci 50. let (po smrti Gottwalda) – poměry trochu uvolňovány v 60. letech i volání po reformě socialistického zřízení V r však nová socialistická ústava (ČSR změněna na ČSSR)

8 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Vlajka ČSSR Státní znak ČSSR

9 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Odpovězte na otázky: Jak se komunisté začali chovat po převratu v roce 1948? Jak se liší současné volby od voleb, které probíhaly za vlády komunistů? K čemu sloužily politické procesy? Jak se jmenovala jediná žena popravená komunisty v jednom z takových procesů? Proč se mnozí demokraticky smýšlející lidé snažili uprchnout ze země? Proč komunisté nechtěli, aby lidé mohli svobodně cestovat do nekomunistických (demokratických) zemí? Jaký význam mělo pro komunisty přijetí nové ústavy?

10 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Počátkem roku 1968 – odstoupil prezident Antonín Novotný reformní komunisté se snažili o socialistickou demokracii (Pražské jaro – dávalo lidem naději na svobodnější život): - v čele KSČ reformní komunista Alexandr Dubček oslabení cenzury možnost kritizovat nedostatky lidé žádali svobodu (slova, vyznání, kultury...) KSČ se rozdělila na dvě křídla (zastánci starých a nových pořádků) to se nelíbilo sovětské vládě (chystala u nás státní převrat) 21. srpna 1968 začala vojska SSSR a dalších socialist. zemí obsazovat naše území (okupace) zůstaly u nás 21 let (až do roku 1989)

11 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Moc převzali zastánci starých pořádků: uvěznění reformních komunistů ČSSR ještě pod větším vlivem SSSR (podpis Dohody o přátelství...) podepsána smlouva o dočasném pobytu sovětských vojsk u nás v lednu 1969 se na protest sovětského útlaku upálil Jan Palach (hrdina – VŠ student následován poté dalšími) prezidentem Gustáv Husák (původně reformní komunista – začal však sloužit Sovětskému svazu) začalo období tzv. normalizace morální devastace (utužování kázně občanů pod tlakem zastrašování a pronásledování celých rodin – StB udávání a donášení – další vlna emigrací do zahraničí)

12 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Reakce na normalizaci – Charta 77 (volné sdružení pronásledovaných lidí – otevřený dopis podepsaní lidé pak pronásledováni - podepsal i Václav Havel) V 80. letech 20. století – úpadek ekonomiky (nedostatek zboží, vše chátralo) i v SSSR pak díky problémů postupné uvolňování - M. Gorbačov (tzv. přestavba socialismu - perestrójka) V roce 1989 – revoluce ve všech zemích socialistického bloku (u nás tzv. sametová revoluce)

13 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Michail Sergejevič Gorbačov v diskuzi mezi čtyřma očima s Gorbačov americkým prezidentem Ronaldem Reaganem na summitu v Ženevě 19. listopadu 1985.

14 Dvacáté století – život za vlády komunistů
Odpovězte na otázky: Jak lidé přijali dohody československých a sovětských představitelů? Co většinu z nich přimělo smířit se s okupací? Jakými prostředky upevňovali komunisté svou moc? Jak se jmenoval student, který se v lednu 1969 upálil? Proč to udělal? Jak probíhalo období tzv. normalizace? Co to byla Charta 77? Kteří lidé ji podepsali a co se s nimi pak dělo? K čemu došlo v 80. letech 20. století a čím tyto změny nakonec vyvrcholily v roce 1989?

15 Mgr. Renáta Jehličková 16. března 2012 Určeno pro 4.- 5.ročník
ANOTACE Výklad Popis rozdělení Evropy po druhé světové válce (kapitalistický a socialistický blok) Seznámení s plány na poválečné budování Československa (Košický vládní program) Osvětlení příčin vítězství komunistů v roce 1948 a popis jejich vládnutí do roku 1989 (krutá 50. léta, Pražské jaro 1968, okupace, normalizace, uvolnění, sametová revoluce) Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

16 Použité zdroje Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. Výukový materiál doplňující učebnici: Mikulenková, Linda, Mgr. Lidé a čas: Člověk a jeho svět. Učebnice pro 4.a 5. ročník základní školy. Prodos spol. s. r. o., pedagogické nakladatelství. Kollárovo nám. 7, Olomouc, Modrá řada učebnic. ISBN


Stáhnout ppt "Dvacáté století – život v Československu v době vlády komunistů, Pražské jaro 1968, období normalizace Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné."

Podobné prezentace


Reklamy Google