Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016
2
Zemědělské plodiny rostliny dávající člověku nějaký užitek používají se jako potrava pro člověka nebo jako krmivo pro zvířata vznikly z původně planých rostlin, které člověk sbíral, později pěstoval dělíme podle toho, co nám poskytují, jaký nám přináší užitek (např. obilí, ovoce, zelenina, olej, cukr, koření, léčivé látky, textilní vlákna, barviva, latexy a gumy, rostliny medonosné, energetické plodiny, …) obilniny, okopaniny, luskoviny, olejniny, pícniny, technické plodiny, léčivé rostliny, zelenina
3
Obilniny jsou rostliny pěstované pro semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky, cereálie) zrna slouží k lidské výživě – celé nebo rozemleté na mouku rostliny se využívají jako zelená píce – potrava pro hospodářská zvířata celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 70 % kukuřice, oves (nahý – bezpluchý oves), ječmen, žito, rýže, pšenice, špalda, proso (jáhly), pohanka, amarant, quinoa
4
Obilniny celé zrno obsahuje škroby, cukry, bílkoviny; povrch zrna obsahuje minerály, vitamíny, vlákninu; klíčky obsahují minerály, vitamíny, tuky
5
Obilniny POUŽITÍ – kroupy, krupky, krupice, vločky, mouka, těstoviny, extrudovaný výrobek, instantní kaše, bulgur (naklíčená pšenice), kus-kus (z pšeničné mouky), polenta (kukuřičná krupice), obilné mléko
6
Pšenice (setá, špalda) zrno pro výrobu krupice, vloček, mouky, těstovin, bulguru, kus-kusu, pečiva, seitanu (z mouky vodou odstraníme škrob, zůstane lepek – gluten), … potravina, krmivo, surovina k výrobě škrobu, lihu (whiskey), piva stébla (sláma) – rohože, košíky otruby (slupky ze semen); klíčky vysoká výživová hodnota, dlouhá trvanlivost
7
Ječmen mladý zelený ječmen je velmi hodnotný (např. jako nápoj) zrno jako potravina, kroupy, vločky, mouka výroba sladu (pro výrobu piva); součást náhražky kávy –melta (žito, kořen cukrové řepy, ječmen, čekankový kořen) krmivo
8
Žito zrno jako potravina, výroba chlebové mouky součást náhražky kávy – melta výroba alkoholu – gin krmivo
9
Oves nahý – bezpluchý oves, tzv. ovesná rýže vločky, mouka, kaše sláma pro podestýlku krmivo pro koně
10
Kukuřice setá zrno jako bezlepková potravina čerstvá, mražená, konzervovaná výroba krupice (polenta), mouky, těstovin, škrobové moučky (maizena) ze zrn se získává kukuřičný olej extrudovaný výrobek (kukuřičné chlebíčky), popcorn – pražená kukuřice, kukuřičné lupínky, kaše jako krmivo se používají zrna i celé rostliny
11
Proso loupaná semena (jáhly) jako bezlepková potravina jáhlové vločky, kaše krmivo pro ptactvo
12
Rýže bezlepková pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou obilky se používají zbavené slupky (nehlazená rýže – NATURAL) následným hlazením vzniká bílá rýže, ochuzená o vitamíny a minerály vločky, mouka, těstoviny; alkoholické nápoje – arak, rýžové pivo či víno; z rýžové slámy cigaretový papír ze zrn se získává rýžový olej bílá – dlouhozrnná, kulatá, parboiled, jasmínová, basmati, divoká – černá, červená
13
Pohanka loupané zrno jako potravina mouka, těstoviny, kaše, čaj
14
Amarant, laskavec zrno, bezlepková mouka krmivo energetická plodina – biomasa, výroba papíru
15
Quinoa výživná bezlepková potravina vaříme kaši, do polévky
16
Okopaniny řepa cukrovka řepa krmná – její bulva se používá jako krmivo lilek brambor maniok batát
17
Řepa cukrovka sklízí se kořen – bulva výroba cukru
18
Lilek brambor vytváří jedlé hlízy, celá rostlina je jinak jedovatá potravina, krmivo výroba škrobu, lihu
19
Maniok vytváří výživné kořenové jedlé hlízy mouka na chléb, kaše, škrob, pivo, alkohol, ocet, lupínky mladé stonky se používají jako zelenina škrob se využívá na výrobu plastů, lepidel a gumy
20
Batát vytváří jedlé hlízy výživná zelenina vařené, pečené jsou nasládlé
21
Luskoviny luštěniny obsahují proteiny (bílkoviny) – látky zastávající v organismu např. stavební funkci – tvoří aktivní tělesnou hmotu vitamíny, minerály bílkoviny je nutno přijímat v potravě pravidelně, ale přiměřeně jíst luštěninu s obilovinou a zeleninou nekombinovat rostlinou a živočišnou bílkovinu – např. NE fazole s párkem, NE čočku s vejcem příloha k obilovinám, kaše, polévky
22
Hrách setý lusky obsahují semena zvaná hrášky hrášek čerstvý, mražený, konzervovaný suchá semena (předem namočit, vařit)
23
Fazol zahradní nejíme jej syrový, protože obsahuje látku, která může vyvolat střevní potíže zelené fazolové lusky čerstvé, mražené suchá semena (předem namočit, vařit)
24
Cizrna – římský hrách třetí nejvýznamnější luštěnina vysoké množství polysacharidů, bílkovin a vlákniny potravina, mouka, součást obalovací směsi
25
Čočka různobarevná semena ukrytá v luscích pro nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin je důležitou potravou suchá semena (předem namočit, vařit); červená čočka se předem nenamáčí
26
Sója luštinatá vysoký obsah bílkovin používá se jako potravina, krmivo sojový sýr TOFU, TEMPEH, NATTO sojová omáčka TAMARI; MISO pasta sojový granulát, nudličky – „maso“ olej, mouka, „mléko“
27
Olejniny Slunečnice roční Řepka olejka obsahují větší množství oleje, který se získává lisováním (za studena – kvalitní PANENSKÝ olej) používají se pro výrobu potravin, paliv, maziv, k dalšímu chemickému zpracování řepka olejka, slunečnice roční, sója, len, mák, sezam, olivy, palma kokosová, palma olejná, rýže, konopí, …
28
Pícniny Jetel lučníTolice vojtěška rostliny jako krmivo pro hospodářská zvířata patří sem pícní trávy a luskoviny
29
Technické plodiny Len setý Len setý - květ z vlákna rostlin se vyrábějí tkané či netkané textilie, lana, provazy, … bavlník, len, konopí, juta, kopřiva Konopí seté
30
(Léčivé rostliny) příznivě působí na organismus byliny, keře, stromy, houby kořen, list, květ, plod, … výroba čajů, tinktur, mastí, tablet, … z 250 000 známých druhů rostlin se k léčení využívá asi 15 000; přibližně 500 v ČR šalvěj – kloktadlo na bolest krku divizna, jitrocel – kašel topolovka, echinacea (třapatka nachová) – imunita digitalis – srdce hlíva ústřičná – cholesterol ginko biloba (jinan dvojlaločný – krevní oběh)
31
(Zelenina) rozdělujeme ji do skupin, podle části rostliny, pro kterou ji pěstujeme: - plodová – rajčata, papriky, … - kořenová – mrkev, celer, … - listová – špenát, rukola, … - lusková – hrách, fazole, … - cibulová – česnek, cibule, … - košťálová – květák, brokolice, … - kořeninová (koření) – kmín, fenykl, … jedlé části kulturních rostlin nepatří sem obilniny, luštěniny a plodiny, které se pěstují pro semeno jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny
32
Zemědělské plodiny - shrnutí rostliny pěstované pro užitek – jako potrava, krmivo, k průmyslovým účelům patří mezi ně obilniny, okopaniny, luskoviny, olejniny, pícniny, technické plodiny, léčivé rostliny, zelenina
33
Křížovka s tajenkou: 1. 2. 4. 5. 6. 7. 8. 9. V tajence se ukrývá název jedné zajímavé rostliny. Znáte ji?
34
Doplň do křížovky: 1.Oloupaná semena se nazývají jáhly. 2.Vyrábí se z ní cukr. 3.Okopanina pocházející z Ameriky. 4.Luštěnina, ale nejezte ji syrovou! 5.Hlavní potravina pro ¼ obyvatel světa! 6.Domeček pro zrníčka. 7.Koně ho milují! 8.Dětmi oblíbená luštěnina. 9.Potravina středověku, dnes zdravá výživa!
35
Vyluštění: 1.p r oso 2.ř e pa bram b or 4.f a zol 5. r ýže 6.o b ilka 7. o ves 8.h r ách 9.poh a nka
36
Rebarbora Botanicky je pokládána za zeleninu, avšak častěji je považována za ovoce. Jí se tepelně opracované řapíky. Listy obsahují jedovaté látky. Kompoty, zavařeniny a koláče.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.