Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMatyáš Bařtipán
1
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby:20.03.2013 Datum a místo ověření:26.03.2013 Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: převážení zvířat, omračování, vykrvování, vnější jatečné opracování Klíčová slova: usmrcení, porážka, krev, trup Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Jatečné zpracování zvířat je první ze 3 fází zpracování jatečných zvířat jatečnictví bourání masa masná výroba Jatečnictví - dochází k porážce zvířete a vzniká: hlavní produkt - JOT (jatečně opracované tělo) vedlejší produkty poživatelné vnitřnosti krev, kůže, střeva, kosti, žlázy, tuk
3
1)převoz a předporážkové ustájení převoz na jatky musí povolit veterinární lékař!!! ustájení na jatkách se doporučuje 2-3 max. 72 h zvířata nesmí být stresována ani namáhána není to humánní hrozí vznik vad masa PSE - světlé, měkké, vodnaté DFD - tmavé, tuhé, suché sprchování zvířat ochlazení očištění zvýšení vodivosti těla
4
2) omračování zvířat proč zvířata omračujeme zabránění vnímání bolesti při zabití snadnější manipulace se zvířaty dokonalejší vykrvení - kvalita masa předcházení stresu způsoby mechanické - tupý úder x rozražení čelní kosti omračování elektrickým proudem chemické - pomocí CO 2 do 15 s http://www.youtube.com/watch?v=eSv9-E7V-P8 http://www.youtube.com/watch?v=eSv9-E7V-P8
5
3) vykrvení vykrvení má vliv na kvalitu masa čím více krve odejde, tím lepší bude maso pomocí řezu x vpichu aorta x krční tepna vleže x ve visu čím je provedeno rychleji od omráčení, tím lépe - využití srdeční činnosti za 10 sek vyteče 50 % krve celkem trvá 4 minuty
6
4) vnější jatečné opracování paření a odštětinování prasata teplota 60 - 70 o C odštětinovací stroje dočištění pomocí hořáků vyříznutí očí, uší, stržení špárků stahování kůže skot, telata, ovce oddělení hlavy, ocasu a končetin
7
Porážka na videu Porážka prasat 0:15 - 6:15 http://www.youtube.com/watch?v=eSv9- E7V-P8 http://www.youtube.com/watch?v=eSv9- E7V-P8 Porážka býků 4:40 - 9:00 http://www.youtube.com/watch?v=G_lL_iir SMo http://www.youtube.com/watch?v=G_lL_iir SMo
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.