Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJarmila Konečná
1
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Fotosyntéza, chlorofyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada:7 Číslo materiálu:VY_52_INOVACE_C1SU_03 Digitální učební pomůcka
3
Cukry jsou sacharidy sladké chuti, jsou rozpustné ve vodě a vznikají fotosyntézou v zelených částech rostlin. Z hlediska cukrářské výroby máme na mysli řepný cukr, základní surovinou je cukrová řepa
4
Cukry vznikají fotosyntézou: Z oxidu uhličitého, vody, sluneční energie a chlorofylu (listová zeleň) 6 CO 2 + 6 H 2 O + sluneční energie + chlorofyl C 6 H 6 O 6 + 6 O 2 Vzniká tekutý cukr ve šťávách rostlin
5
Podle původu cukr rozdělujeme: - třtinový - řepný - ostatní (jsou důležité pro výživu člověka): - sladový – maltóza - mléčný – laktóza - hroznový – glukóza - ovocný - fruktóza
6
Prvním sladidlem byl med Prvním cukrem se stal třtinový cukr, kdy historie sahá do 4. stol. před n. l. z Indie Pomocí křižáckých výprav se dostal třtinový cukr do Evropy Cukr byl velmi drahý, a proto si ho mohli dovolit pouze bohaté vrstvy společnosti Cukr se zkoušel vyrábět z mrkve, z březové a javorové šťávy apod. (nákladná výroba)
7
Po dlouhých pokusech se podařilo vypěstovat v klimatických podmínkách Evropy řepu cukrovku, která měla asi 7% cukru r. 1802 založen 1. cukrovar v Polsku (v Kunerách) r. 1829 – u nás 1. cukrovar v Kostelním Vydří u Dačic
8
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.