Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2349

2 ANOTACE: Prezentace slouží k zopakování a rozšíření již dříve získaných znalostí žáků o chuťovém, čichovém a hmatovém ústrojí. Cílem bublinových popisků je rozvíjet myšlení žáků a podporovat jejich spolupráci s vyučujícím. Nové vědomosti si mají žáci možnost shrnout formou zodpovězení několika stručných otázek. K prezentaci postačí učebna vybavená dataprojektorem, ale můžeme využít i učebnu s interaktivní tabulí. Pro zpestření prezentace si mohou žáci sami formou ochutnávky vybraných potravin ověřit rozložení chutí na jazyku. Můžeme žákům také předložit různé vzorky látek k detekci čichových vjemů (vůně a zápachu) - např. květinu, různé vzorky koření, aromatický sýr apod.. Dále si žáci sami pomocí jednoduchých pokusů mohou ověřit učivo o hmatovém ústrojí. Vhodný je např. pokus s peříčkem - k ověření citlivosti různých částí těla k vnímání dotyku. Peříčkem lehce přejíždíme např. po kůži předloktí, hřbetu ruky a bříšek prstů a zkoumáme jejich citlivost. Výsledkem pokusu by mělo být zjištění, že kůže předloktí a bříšek prstů reaguje citlivěji než na hřbetě ruky - vlivem nerovnoměrného rozmístění hmatových tělísek. Prezentace byla vytvořena dne 8. 5. 2012 a ověřena dne 15. 5. 2012.

3 Chuťové ústrojí - smyslové buňky zaznamenávající chuť = chuťových pohárcích Kde myslíš, že se nachází? na povrchu jazyka reagují na látky rozpuštěné ve slinách či ve vodě - rozlišujeme 4 základní chuťové vjemy: Vyjmenuj je. sladkost slanost kyselost hořkost - jejich kombinací vznikají další chuťové vjemy - v různých částech jazyka chuťové buňky v

4 - chuť je důležitá pro vylučování trávicích šťáv slin sladkost slanost kyselost hořkost

5 Čichové ústrojí - ve sliznici horní části nosní dutiny reagují na látky v plynném stavu (zápach)(vůně) příjemné nepříjemné - vnímání se otupuje (oslabuje) působí-li podnět silně a dlouhodobě - čich úzce souvisí i s vnímáním chuti - vjemy vedeny z čichových buněk nervovými vlákny do koncového mozku (čichové buňky)

6 Hmatové ústrojí kůže sliznice vnitřních orgánů - hmatová tělíska - rozmístěna nerovnoměrně - umožňují vnímání tlaku - dotyku tepla chladu bolesti - chladových receptorů více - ochrana organismu před poškozením Proč je důležité vnímání bolesti? - především na bříškách prstů, dlaních, chodidlech

7 Opakování 1) Uveď, kde se nachází chuťové buňky? - na povrchu jazyka v chuťových pohárcích 2) Ve které části jazyka vnímáme kyselost? - po stranách jazyka 3) Kde je umístěno čichové ústrojí a co ho tvoří? - ve sliznici horní části nosní dutiny - čichové buňky 4) Vyjmenuj vše co nám umožňuje vnímat hmatové ústrojí. tlak - dotyk teplo chlad bolest

8 Použité zdroje - použité obrázky - kliparty galerie MS Office 2010


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,"

Podobné prezentace


Reklamy Google