Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHelena Beranová
1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_30_NAPOJEKOLEMNAS AutorMgr. Ivan Bartoš, Ph.D. Tematický okruhChemické reakce Ročník6. Datum tvorby18.9.2013 AnotaceReakce na bázi přírodních barviv. Vysvětlení barevnosti a barevných přechodů organických látek pomocí chemických dějů. Metodický pokynPracovní list je určen jako výuková pomůcka se zaměřením na mezipředmětové vztahy předmětů chemie, fyzika, biologie i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, vytištění pracovního listu pro laboratorní cvičení. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
Chemikálie: Na2S2O5, KIO3, HIO3, ethanol, H2SO4 (30%), rozpustný škrob, saponát Pomůcky: láhev od Coca Coly (1,5 dm3), pivní sklenice (1dm3), 2 odměrné baňky (1dm3), 2 kádinky 500 cm3, 3 kádinky (50 cm3), 3 kádinky (40 cm3), kalibrační pipety Bezpečnostní upozornění: Na2S2O5 může způsobit podráždění a být škodlivý při polknutí, může způsobit alergické reakce na kůži a dráždit oči. Při přípravě a manipulaci s roztokem se musí používat ochranné brýle. :
3
Příprava roztoků: Coca Cola: Roztok A: 0,5 g škrobu se rozpustí v kádince s 50 cm3 vařící vody Roztok B: 2,5 g HIO3 se rozpustí v 50 cm3 kádince obsahující 50 cm3 destilované vody Roztok C: 0,85 g Na2S2O5 se rozpustí v 50 cm3 destilované vody Pivo: Roztok D: 2,15 g KIO3 se rozpustí v destilované vodě a doplní na objem 1000 cm3. Roztok E: 0,48 g Na2S2O5 se rozpustí v destilované vodě a doplní na objem 1000 cm3. Přidá se 5 cm3 ethanolu a 9 cm3 30% H2SO4
4
Postup: CocaCola: Láhev Coca Coly je naplněna 1410 cm3 destilované vody. Přidáme 15 cm3 roztoku A, 30 cm3 roztoku B a 30 cm3 roztoku C. Láhev se zazátkuje a protřepe. Pivo: Do pivní sklenice dáme na dno několik cm3 dobře pěnivého saponátu a přidáme současně po 500 cm3 roztoku D a roztok E.
5
Saponáty Saponáty jsou podstatnou složkou k přípravě „umělého piva“. Jedná se o syntetické tenzidy, vyráběné z vyšších alifatických nebo aromatických uhlovodíků, získaných z ropy a dehtu, ze syntetických mastných kyselin, aminů, amidů, nitrilů a dalších látek. Neporušují živočišná vlákna, nejsou citlivé na tvrdou vodu, mají vyšší dispergační schopnost, lepší smáčivost a perou v nižších koncentracích a za nižších teplot než mýdlo. Nevítanými vlastnostmi je značná koroze pracích nádob a negativní vliv na pokožku. Jsou obtížně biologicky odbouratelné, čímž ohrožují životní prostředí. Mnohé funkční vlastnosti mohou být zlepšeny detergenčními přísadami, např. karboxymetylcelulóza zabraňuje zpětnému usazení již vyprané špíny na prádlo, enzymy štěpí bílkoviny a tuky, komplexony a fosfáty změkčují vodu.
6
Obr. 1
7
Obr. 2
8
Zdroje: Obr. 1, Obr. 2: archiv autora BARTOŠ I.: Digitalizovaný experiment - prostředek k osvojení vybraného učiva obecné chemie. Disertační práce. Praha: Př UK, 2010. SOLÁROVÁ, M. Chemické pokusy pro základní a střední školu. Brno: Paido, 1999. STRAKA, M. Kouzelnické pokusy z chemie. Praha: ICM, 1998.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.