Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVít Bohumil Urban
1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaPistácie Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne13. 7. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se složením, požitím a charakteristikou tohoto dováženého skořápkového ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Pistácie Označují se také jako zelené mandle Jako všechny ořechy neobsahují žádný cholesterol Mají ze všech ořechů nejvyšší obsah vitamínu A a B1 Pro značný obsah železa i bílkovin podporují tvorbu krve
3
Pistácie Pistácie se prodávají celoročně Tržní druhy: Loupané neloupané Pražené a solené – vhodné jako doplněk k vínu Kuchyňské využití – ovocné saláty, k pečení a do musli, zmrzliny, čokoláda
4
Pistácie Skladování Pražené a solené v chladném, vzdušném a suchém prostoru do tří stupňů celsia Nejlépe si svoji kvalitu zachovávají ve vzduchotěsných obalech a dózách Lze je také mrazit – stačí je pak zahřát v troubě na 100 stupňů
5
Pistácie Největšími pěstiteli jsou území Afghanistánů, Íránů, Turecka a Sýrie Pistácie jsou chráněny dužnatým oplodím, po uzrání uschne, otevře se a nechá oříšek vypadnout Semeno kryje pevná skořápka, která po dozrání puká v bočním švu
6
Pistácie Jádro je obalené tenkou hnědou blankou má barvu slonové kosti Zráním a vysycháním se zabarvuje do zelenkava Po sklizni se suší 24 hodin a zbavují se slupek Obr.1
7
Pistácie Nejoblíbenější pochoutkou z pistácií je zmrzlina Aby se uchovala jejich jasně zelená barva, zbaví se tvrdých slupek Krátce se povaří ve vodě Pak se krásně sloupnou Obr.2
8
Pistácie Energetická hodnota 100 gramů pistáciových jader je 640 kilokalorií Uhlohydráty 30 gramů Bílkoviny 20 gramů Tuky 47 gramů Balastní látky 10 gramů Vitamín A a B1, draslík, vápník, fosfor, železo a magnézium
9
ZDROJE www.lidovky.cz www.toplekar.cz PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 REPROFOTO. lidovky.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://i.lidovky.cz/10/121/lngal/GH3789ff_pistacie1.jpghttp://i.lidovky.cz/10/121/lngal/GH3789ff_pistacie1.jpg Obr.2 JANA ŠEDĚNKOVÁ. toplekar.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.toplekar.cz/public/30/e2/14/6013_24413_pistacie_stock.j pg http://www.toplekar.cz/public/30/e2/14/6013_24413_pistacie_stock.j pg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.