Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaPistácie Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne13. 7. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se složením, požitím a charakteristikou tohoto dováženého skořápkového ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 Pistácie Označují se také jako zelené mandle Jako všechny ořechy neobsahují žádný cholesterol Mají ze všech ořechů nejvyšší obsah vitamínu A a B1 Pro značný obsah železa i bílkovin podporují tvorbu krve

3 Pistácie Pistácie se prodávají celoročně Tržní druhy: Loupané neloupané Pražené a solené – vhodné jako doplněk k vínu Kuchyňské využití – ovocné saláty, k pečení a do musli, zmrzliny, čokoláda

4 Pistácie Skladování Pražené a solené v chladném, vzdušném a suchém prostoru do tří stupňů celsia Nejlépe si svoji kvalitu zachovávají ve vzduchotěsných obalech a dózách Lze je také mrazit – stačí je pak zahřát v troubě na 100 stupňů

5 Pistácie Největšími pěstiteli jsou území Afghanistánů, Íránů, Turecka a Sýrie Pistácie jsou chráněny dužnatým oplodím, po uzrání uschne, otevře se a nechá oříšek vypadnout Semeno kryje pevná skořápka, která po dozrání puká v bočním švu

6 Pistácie Jádro je obalené tenkou hnědou blankou má barvu slonové kosti Zráním a vysycháním se zabarvuje do zelenkava Po sklizni se suší 24 hodin a zbavují se slupek Obr.1

7 Pistácie Nejoblíbenější pochoutkou z pistácií je zmrzlina Aby se uchovala jejich jasně zelená barva, zbaví se tvrdých slupek Krátce se povaří ve vodě Pak se krásně sloupnou Obr.2

8 Pistácie Energetická hodnota 100 gramů pistáciových jader je 640 kilokalorií Uhlohydráty 30 gramů Bílkoviny 20 gramů Tuky 47 gramů Balastní látky 10 gramů Vitamín A a B1, draslík, vápník, fosfor, železo a magnézium

9 ZDROJE www.lidovky.cz www.toplekar.cz PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr.1 REPROFOTO. lidovky.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://i.lidovky.cz/10/121/lngal/GH3789ff_pistacie1.jpghttp://i.lidovky.cz/10/121/lngal/GH3789ff_pistacie1.jpg Obr.2 JANA ŠEDĚNKOVÁ. toplekar.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.toplekar.cz/public/30/e2/14/6013_24413_pistacie_stock.j pg http://www.toplekar.cz/public/30/e2/14/6013_24413_pistacie_stock.j pg


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie."

Podobné prezentace


Reklamy Google