Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Místní a sv ě tový č as Mgr. Jan Kašpar ZŠ a MŠ Hejnice, 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Místní a sv ě tový č as Mgr. Jan Kašpar ZŠ a MŠ Hejnice, 2011."— Transkript prezentace:

1 Místní a sv ě tový č as Mgr. Jan Kašpar ZŠ a MŠ Hejnice, 2011

2 Č asové pásmo je ta č ást Zem ě, která pou ž ívá stejný standardní č as. Základním č asovým pásmem je pásmo, které se rozkládá kolem nultého poledníku, který prochází Královskou observato ř í v Greenwichi. Z toho d ů vodu se pásmovému č asu odpovídajícímu UTC n ě kdy ř íká Greenwichský č as (GMT, Greenwich Mean Time).

3 Ostatní č asová pásma jsou popsána rozdílem po č tu hodin, o které se v nich platný č as liší od UTC. Nap ř. st ř edoevropský č as (SE Č ) je ozna č en jako UTC+1, nebo ť je vzhledem k UTC posunut o hodinu nap ř ed (tzn. ve chvíli, kdy je 12.00 UTC, je ve st ř ední Evrop ě 13.00). Č as aktuáln ě platný na daném míst ě není dán pouze č asovým pásmem, do kterého místo pat ř í, ale také tím, jestli je v daném míst ě pou ž íván letní č as. Skute č ná odchylka místn ě platného č asu od UTC se tedy m ůž e v pr ů b ě hu roku m ě nit. Datová hranice (datová č ára) je mezinárodní dohodou stanovená hranice, p ř i jejím ž p ř ekro č ení je t ř eba zm ě nit datum. Prochází p ř ibli ž n ě poledníkem 180° z.d.. Je navr ž ena tak, aby procházela co nejdále od lidské civilizace. Vyhýbá se kontinent ů m a ostrov ů m.

4  Londýn 12:00 Kuba7:00 New York 6:00 Ř ecko14:00 Thajsko 19:00 Japonsko21:00 Nový Zéland24:00 Aljaška 3:00 Kostarika 6:00 Argentina9:00


Stáhnout ppt "Místní a sv ě tový č as Mgr. Jan Kašpar ZŠ a MŠ Hejnice, 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google