Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adolf Hitler. * 20. dubna 1889 Braunau am Inn, RAKOUSKO Otec Alois Hitler Matka Klára Hitlerová (Polzlová)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adolf Hitler. * 20. dubna 1889 Braunau am Inn, RAKOUSKO Otec Alois Hitler Matka Klára Hitlerová (Polzlová)"— Transkript prezentace:

1 Adolf Hitler

2 * 20. dubna 1889 Braunau am Inn, RAKOUSKO Otec Alois Hitler Matka Klára Hitlerová (Polzlová)

3 Mládí V dětství se často s rodinou stěhoval. Po matčině smrti se odstěhoval do Vídně. Ve Vídni v něm začal zrát antisemitismus (odpor k židům v jakémkoliv pojetí). 1913 přijel do Mnichova (ve Vídni bylo na jeho vkus moc židů). Odchod komentoval vyhnutí se vojenské službě a možnosti dostat se na nějakou školu.

4 1. Světová válka Dobrovolný vstup do záložního pluku. Polní kurýr (původně) 1916 zákop zasažen granátem – přežil se zraněním lebky. 1918 hospitalizován s otravou plynem. Špatně nesl prohru Německa. Získal Železný kříž II. třídy a Železný kříž I. třídy

5 Politika 1918 informátor vyšetřovací komise 2. pěšího pluku. 1919 důvěrník roty. 1919 zvolen do rady záložního praporu. 1920 si vzal na starost stranickou propagandu. 1921 se ho pokusili zbavit, ale neuspěli. (byl příliš cenným pro NSDAP). Poté požadoval Hitler vedení pro sebe a byl zvolen předsedou.

6 Byl jedním z voličů hákového kříže jako symbolu Německa.

7 Pokus o převrat - „Pivní puč“ V roce 1923 došlo ke sporům mezi vládou v Berlíně a bavorskou vládou. → zákaz NSDAP Hitler nesouhlasil a cítil natolik silný, že se odhodlal převzít moc v Bavorsku. V noci z 8. na 9. listopadu se Hitler pokusil převzít moc za pomoci ozbrojených sil. Cíl: obklíčit Měšťanský pivovar v Mnichově, ve kterém se konala veřejná schůze separatisticky orientovaných politiků a obsadit městské kasárny. Hitler odsouzen za velezradu k pěti letům ve vězení.

8 Nabytí moci NSDAP nabyla po Hitlerově návratu na vlivu. 1932 kandidoval na prezidenta. 1933 byl jmenován říšským kancléřem. 2. srpna 1934 se podařilo spojit funkci říšského prezidenta a říšského kancléře. Noc dlouhých nožů Hitler neomezeným vládcem Německa.

9 Vláda Snaha zlikvidovat odpůrce. Nerozuměl ekonomice. Zvýšil životní úroveň v domácnostech. Výstup ze Společnosti národů. Obsazeno Porýní. Po skandálu polního maršála von Blomberga a ministra války von Fritschera se Hitler stal vrchním velitelem ozbrojených sil.

10 2. světová válka Původně jen úprava Německo-Polských otázek díky zastrašování. 23.srpna podepsána dohoda s Ruskem o spolupráci. Začátek touhy stát se pánem světa a zbavit se všeho co neměl rád. Dělal mnoho chyb ve strategiích. Zprvu vyhrával, ale pak přišla řada porážek a oslabení jeho strany.

11 Atentáty 42 pokusů o atentát 28 plánováno ještě před válkou. 4 proběhly ještě před nástupem nacistů. Při válce byli více náhodné kvůli úspěchům na všech frontách a složitější kvůli Hitlerově ochráncům. Mnohdy i pokusy z řad obyčejných lidí. otrava, zastřelení, bomby, miny, oblečení napuštěné jedem, granáty,…

12 Eva Braunová * 6. únor 1912 Navštěvovala klášterní školu Splňovala představu nacistů o kráse (blond, štíhlá) Obdivovala umění. S Hitlerem se seznámila v práci. 1932 se pokusila zastřelit. Žila s Hitlerem v Orlím hnízdě. 29. dubna 1945 si Hitlera vzala.

13 Orlí hnízdo - Německo

14 Úmrtí 30. dubna 1945 společně s Evou Údajně rozkousl ampulku s kyanidem a zároveň stiskl spoušť své pistole. Jejich těla byla spálena. Pravděpodobně však unikli z Berlína do Argentiny.

15 Zajímavosti Židovský původ Po dědečkovi Čech Jeho rodiče byli příbuzní (sestřenka z 2. kolena) Chladný vztah s otcem alkoholikem Matku miloval Zdědil otcův majetek 6 sourozenců Viděl umírat sourozence Paula Hitlerová byla jediným sourozencem který dožil dospělosti Chtěl se stát knězem Zpíval ve sboru Rád četl a měl rád hudbu Bavila ho mytologie Nedokončil střední školu pro špatný prospěch V dějepise a výtvarné výchově vynikal, jeho učitel dějepisu měl vliv na jeho nacionalistické názory Chtěl se vydat uměleckou cestou (otec nechtěl) Nenáviděl alkoholismus Byl dobrý řečník Maloval reklamní plakáty 2x se snažil dostat na uměleckou akademii Byl bezdomovcem 5 let Nechtěl děti protože se bál že nebudou dokonalé jako on

16 podobný víc matce než otci

17 Hitler ve filmu Zítra ráno vstanu a opařím se čajem Valkýra Vzestup zla Grifinovi Simpsonovi

18 Zdroje Wikipedie Google obrázky druha-svetova-vojna.webnode.sk g.cz


Stáhnout ppt "Adolf Hitler. * 20. dubna 1889 Braunau am Inn, RAKOUSKO Otec Alois Hitler Matka Klára Hitlerová (Polzlová)"

Podobné prezentace


Reklamy Google