Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III Roman Hruška.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III Roman Hruška."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III Roman Hruška

2 Obsah Opakování Přepínače Rezistory Úloha 2

3 Opakování Jaké znalosti se nám ještě nevykouřily z hlavy?

4 VYPÍNAČ, PŘEPÍNAČ, SPÍNAČ Součástka sloužící k spojení nebo přerušení obvodu (rozpínače) Schematická značka: Vypínač:Přepínač: Spínač (tlačítko): Vícepóly:

5 Spínač (tlačítko) Vypínač Jednopólový přepínač Dvojpólový přepínač

6 REZISTOR (odpor) Schematická značka:

7 Co je zač ten REZISTOR? (lidově odpor) Rezistor je pasivní elektrotechnická součástka Jeho vlastností je elektrický odpor Důvodem pro zařazení rezistoru do obvodu: – obvykle snížení velikosti elektrického proudu nebo – získání určitého úbytku napětí – topná tělesa – testovací zátěže pro generátory apod. Pevné rezistory mají pevně danou hodnotu odporu, která se mírně mění pouze v závislosti na teplotě, procházejícím napětí a životnosti rezistoru.

8 Značení rezistorů – psaný údaj Zápis v ohmech: Americký zápis:Zápis dle normy IEC 60062: 0,22 Ω220 mΩ/ 0.22 ΩR22 3,9 Ω3.9 Ω3R9 68 Ω 68R 330 Ω 330R 1 200 Ω1,2 kΩ1k2 47 000 Ω47 kΩ47k 820 000 Ω820 kΩ820k 5 600 000 Ω 5.6 MΩ5M6

9 Tolerance rezistorů

10 Rezistory – proužkový kód

11 Měření hodnoty odporu Měříme multimetrem nebo OHMMETREM Kde je + a mínus je nám šumafuk. Elektrický odpor rezistoru měříme na nezapojeném rezistoru. Dodržujeme postupy podobně jako u měření jiných veličin Můžeme měřit více rezistorů zapojených sériově nebo paralelně.

12 Než se pustíme do díla… Pájené součástky můžou pálit – zde se bude hodit tvoje pinzeta! Pozor na propojená políčka na desce plošných spojů Pamatujte na pár dobrých rad obsluhy laboratorního zdroje: 1.Zapojuješ-li nebo opravuješ-li zapojení, vypni zdroj. 2.Než připojíš zapojení na zdroj, nastav si na něm požadované napětí. 3.Nepřekračuj napětí stanovené ve schématu! Při měření multimetrem vždy kontroluj: – Jsou kabely zapojeny do správných svorek? – Máš nastaveno opravdu to, co budu měřit?

13 ÚLOHA 2 (vše co měříte si zapište) 1.Určete hodnoty rezistorů v krabičce pomocí proužkového kódu 2.Změřte hodnoty rezistorů v krabičce 3.Seřaďte své rezistory podle velikosti, a zapište do sešitu jejich hodnoty s dolními indexy 1 - ? (R 1 = … Ω, R 2 = … Ω, …) 4.Zapojte zapojení dle schématu 1 na tabuli. (nakreslete do sešitu) A.Měřte proud procházející obvodem B.Z údajů: proud, napětí na zdroji  spočítejte odpor C.Výsledky zapište do tabulky (viz tabule) D.Změňte použitý rezistor a opakujte A – D se všemi rezistory. 5.Zapojte zapojení dle schématu 2 na tabuli tj. zapojení rezistorů do série – za sebou. (nakreslete do sešitu) Výsledky zapište do tabulky! A.Spočítejte celkový odpor všech rezistorů B.Změřte úbytek napětí na jednotlivých rezistorech. C.Změřte proudy tekoucí v jednotlivých rezistorech. D.Změřte proud tekoucí do obvodu ze zdroje. 6.Zapojte zapojení dle schématu 3 na tabuli tj. zapojení rezistorů paralelně – vedle sebe. (nakreslete do sešitu) Výsledky zapište do tabulky! 7.Opakujte body 5. – A  D


Stáhnout ppt "Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace III Roman Hruška."

Podobné prezentace


Reklamy Google