Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy ze skopového masa Téma: Pokrmy ze skopového masa Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: 08.11.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou pokrmů ze skopového masa. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.

2

3  Maso předem nebo částečně vykostíme.  Kýtu připravujeme vcelku/plátky, plec krájíme na kostky.  Maso dusíme na základech (cibulový, cibulo-paprikový).  Do pokrmů přidáváme červené víno, kečup, česnek, rajčata…

4  Skopové na majoránce  Maso z krku nebo boku – na kostky, vaříme se solí, cibulí, kořenovou zeleninou, zvlášť cibulový základ s česnekem, mouka, vývar z masa, majoránka, pepř, mléko, přecedíme.  Skopové maso na paprice  Použijeme maso z boku a krku – na kousky, cibulopaprikový základ, dusíme doměkka, šťávu zahustíme světlou jíškou, zředíme vývarem, mlékem – provařit, zjemnit smetanou, dosolíme.

5  Skopový guláš  Maso z plece nakrájíme na kostky, dusíme na cibulopaprikovém základu + rajčatový protlak, česnek, kmín. Zahustíme světlou jíškou, provařit, majoránka, dosolíme.  Skopová kýta na víně  Kýtu protkneme slaninou, sůl, pepř, dusíme na cibulovém základu + cukr, rajčatový protlak, divoké koření, plátek citronu, ke konci červené víno. Šťávu přecedíme, dosolíme.

6  Pečeme kýtu, hřbet.  Připravujeme často na rožni, roštu.  Maso předem částečně nebo zcela vykostíme.  Maso zformujeme do tvaru rolády, převážeme motouzem.  K pečení přidáváme cibuli, pepř, česnek, podléváme.  Šťávu zaprašujeme hladkou moukou (má být tmavá, lesklá a řídká)

7  Skopový hřbet na česneku  Hřbet vykostíme, potřeme česnekem, sůl, pepř – opečeme na cibulovém základu + česnek. Během pečení podléváme, výpek vydusíme, hl. mouka, vývar – rozšlehat, provařit, přecedit, dosolit.  Skopová kýta po anglicku  Kýtu potřeme česnekem, sůl, pepř, opečeme na tuku a následně necháme dopéct v troubě, šťávu vyrestujeme a přecedíme. (uvnitř růžová)

8  Kavkazský šašlik  Kostky kýty, sůl, pepř, česnek, olej, vše necháme odležet, napícháme na špíz střídavě se slaninou a cibulí. Opečeme na tuku.  Kebabes  Plátky skopové nebo telecí kýty, kuřecí prsa, sůl, pepř – napichujeme na špejli, odležet – opéct, výpek zjemníme máslem, rajčata.

9  Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 Obrázky: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com, Galerie Office, 08.11.2012


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová."

Podobné prezentace


Reklamy Google