Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJiří Novotný
1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy ze skopového masa Téma: Pokrmy ze skopového masa Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: 08.11.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou pokrmů ze skopového masa. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
3
Maso předem nebo částečně vykostíme. Kýtu připravujeme vcelku/plátky, plec krájíme na kostky. Maso dusíme na základech (cibulový, cibulo-paprikový). Do pokrmů přidáváme červené víno, kečup, česnek, rajčata…
4
Skopové na majoránce Maso z krku nebo boku – na kostky, vaříme se solí, cibulí, kořenovou zeleninou, zvlášť cibulový základ s česnekem, mouka, vývar z masa, majoránka, pepř, mléko, přecedíme. Skopové maso na paprice Použijeme maso z boku a krku – na kousky, cibulopaprikový základ, dusíme doměkka, šťávu zahustíme světlou jíškou, zředíme vývarem, mlékem – provařit, zjemnit smetanou, dosolíme.
5
Skopový guláš Maso z plece nakrájíme na kostky, dusíme na cibulopaprikovém základu + rajčatový protlak, česnek, kmín. Zahustíme světlou jíškou, provařit, majoránka, dosolíme. Skopová kýta na víně Kýtu protkneme slaninou, sůl, pepř, dusíme na cibulovém základu + cukr, rajčatový protlak, divoké koření, plátek citronu, ke konci červené víno. Šťávu přecedíme, dosolíme.
6
Pečeme kýtu, hřbet. Připravujeme často na rožni, roštu. Maso předem částečně nebo zcela vykostíme. Maso zformujeme do tvaru rolády, převážeme motouzem. K pečení přidáváme cibuli, pepř, česnek, podléváme. Šťávu zaprašujeme hladkou moukou (má být tmavá, lesklá a řídká)
7
Skopový hřbet na česneku Hřbet vykostíme, potřeme česnekem, sůl, pepř – opečeme na cibulovém základu + česnek. Během pečení podléváme, výpek vydusíme, hl. mouka, vývar – rozšlehat, provařit, přecedit, dosolit. Skopová kýta po anglicku Kýtu potřeme česnekem, sůl, pepř, opečeme na tuku a následně necháme dopéct v troubě, šťávu vyrestujeme a přecedíme. (uvnitř růžová)
8
Kavkazský šašlik Kostky kýty, sůl, pepř, česnek, olej, vše necháme odležet, napícháme na špíz střídavě se slaninou a cibulí. Opečeme na tuku. Kebabes Plátky skopové nebo telecí kýty, kuřecí prsa, sůl, pepř – napichujeme na špejli, odležet – opéct, výpek zjemníme máslem, rajčata.
9
Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 Obrázky: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com, Galerie Office, 08.11.2012
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.